Κατάθλιψη στην εγκυμοσύνη; Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Αν και η εγκυμοσύνη είναι συχνά μεγάλη χαρά, μία τουλάχιστον στις δέκα έγκυες γυναίκες υποφέρει από κρίσεις κατάθλιψης.

Κατάθλιψη στην εγκυμοσύνη; Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Η κατάθλιψη και το άγχος μπορεί να μη διαγνωσθούν αμέσως επειδή οι γυναίκες κρύβουν συχνά τα συναισθήματά τους, και μπορεί να το αποδώσουν σε προσωρινή μελαγχολία που συχνά συνοδεύει την εγκυμοσύνη. Συνεπώς, θα πρέπει να μιλήσετε στον ιατρό σας για το πώς αισθάνεστε γιατί η συναισθηματική υγεία είναι εξίσου σημαντική με τη σωματική υγεία και μπορεί να την επηρεάσει στο μέγιστο βαθμό.

Έρευνες έχουν δείξει, παραδείγματος χάρη, ότι η κατάθλιψη και το άγχος μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για πρόωρο τοκετό και να μειώσουν την ικανότητά σας για τη φροντίδα του εαυτού σας και του αναπτυσσόμενου μωρού σας.

Συμπτώματα της κατάθλιψης στην εγκυμοσύνη
Ορισμένα από τα συμπτώματα, όπως η κούραση ή η αϋπνία, είναι συνηθισμένα στις υγιείς γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αλλά όταν αυτά τα συμπτώματα συνυπάρχουν με το αίσθημα της θλίψης ή απελπισίας ή γενικότερα με την ανυπαρξία ικανότητάς σας να ‘λειτουργήσετε’, τότε είναι πολύ πιο πιθανό αυτό που σας συμβαίνει να είναι κατάθλιψη.

Εάν αντιμετωπίζετε τρία ή περισσότερα από τα ακόλουθα συμπτώματα για περισσότερο από δύο εβδομάδες, καλέστε το γιατρό σας αμέσως και μιλήστε μαζί του για το αν θα πρέπει να σας παραπέμψει σε ψυχοθεραπευτή.

• Αίσθημα ότι τίποτα δεν σας ικανοποιεί
• Αίσθηση "κενού" για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας
• Δυσκολία συγκέντρωσης
• Ακραία ευερεθιστότητα ή ταραχή ή ακραία ευσυγκινησία
• Αϋπνία ή υπνηλία καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας
• Ακραία ή ατελείωτη κόπωση
• Βουλιμία ή ανορεξία
• Αισθήματα ενοχής ή απελπισίας

Τι μπορείτε να κάνετε:

• Ιεραρχείστε αυτά που έχετε να κάνετε. Αντισταθείτε στην παρόρμηση να κάνετε όσες περισσότερες υποχρεώσεις μπορείτε πριν έρθει το μωρό. Η φροντίδα του εαυτού σας είναι σημαντική γιατί έτσι εν μέρει προσέχετε και το μωρό σας.
• Βεβαιωθείτε ότι διαθέτετε αρκετό χρόνο με το σύντροφό σας και κάνετε ότι μπορείτε για την ενίσχυση αυτής της σχέσης έτσι ώστε όταν έρθει το μωρό, να έχετε ισχυρό υπόβαθρο.
• Επικοινωνήστε τους φόβους και ανησυχίες σας για το μέλλον σας στην οικογένειά σας ή στους φίλους σας
• Μην αφήσετε την απογοήτευση και το άγχος να σας κυριεύσει. Βρείτε τρόπους να αυτοκυριαρχηθείτε, κάνοντας κάποια άσκηση, τρώγοντας καλά και κοιμάστε αρκετές ώρες.

Στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων κατάθλιψης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, φαίνεται πως βοηθάει η σωματική άσκηση, η οποία φυσικά πρέπει να είναι σύμφωνη με τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού, αλλά και η σωστή διατροφή. Σημαντική είναι επίσης και η υποστήριξη του περίγυρου στην έγκυο. Είναι πολύ χρήσιμο η έγκυος να ενθαρρύνεται να μιλάει στους δικούς της ανθρώπους για τις ανησυχίες της και τους φόβους της.

Σύμφωνα με τον γυναικολόγο μας, Μενέλαο Λυγνό, «Η κατάθλιψη μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα και στο μωρό, που κυοφορείται. Συχνά η έγκυος, που υποφέρει από κατάθλιψη, χάνει τη διάθεσή της να ασχοληθεί με τις ανάγκες της και τις ανάγκες του εμβρύου, που αναπτύσσεται στη μήτρα της. Έτσι παραμελεί τη σωστή διατροφή, ενώ συχνά καπνίζει και καταναλώνει οινοπνευματώδη ποτά. Σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να εμφανίσει και αυτοκτονικό ιδεασμό. Η κατάθλιψη, που δεν έχει αντιμετωπισθεί επαρκώς έχει συνδεθεί και με πρόωρο τοκετό ή με τον τοκετό νεογνών με χαμηλό σωματικό βάρος».



© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved