Πώς να αντιμετωπίσουμε την κατάθλιψη των εορτών

Οι γιορτές είναι εδώ...στολίδια, στολισμένα δέντρα, μπαλκόνια διακοσμημένα, χριστουγεννιάτικη μουσική...οι γιορτές έφτασαν είτε είμαστε προετοιμασμένοι γι αυτό είτε όχι...και η αλήθεια είναι ότι για όσους υποφέρουν από κατάθλιψη, η εποχή αυτή είναι ιδιαίτερα δύσκολη.

Πώς να αντιμετωπίσουμε την κατάθλιψη των εορτών

Η περίοδος των εορτών είναι ούτως η άλλως μια δύσκολη και στρεσογόνα περίοδος καθώς όλοι τρέχουν να πάρουν δώρα, να ψωνίσουν γλυκά και ποτά για τους καλεσμένους, να είναι όλα έτοιμα και λαμπερά. Οι ευχετήριες κάρτες και οι διαφημίσεις μας βομβαρδίζουν με μηνύματα ευτυχίας και οικογενειακής θαλπωρής και όλοι νιώθουμε σαν να...ΠΡΕΠΕΙ να είμαστε χαρούμενοι...και κανείς μας δεν νιώθει έτσι ακριβώς γιατί πολύ απλά είμαστε άνθρωποι με όλες τις ατέλειές μας.

Το να περνάμε χρόνο με την οικογένεια εν μέσω εορτών μπορεί να επιδεινώσει κάποια συμπτώματα κατάθλιψης. Μπορεί να νιώθουμε περισσότερο άκεφοι γιατί έξω νυχτώνει νωρίτερα, ο καιρός είναι άσχημος και αρρωσταίνουμε συχνά...υπάρχουν πολλοί λόγοι που αυτή την περίοδο ίσως νιώσουμε την κατάθλιψή μας να εντείνεται ή τέλος πάντων να είμαστε κάπως...άκεφοι.

Καταρχάς θα πρέπει να πούμε ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει σε πολλούς ανθρώπους και είναι απόλυτα φυσιολογικό. Επίσης, υπάρχουν κάποια tips που μπορούμε να εφαρμόσουμε για να αντιμετωπίσουμε την κατάθλιψη εάν επιδεινωθεί ή γενικά να έχουμε τον έλεγχο των άσχημων συναισθημάτων μας:
#1. Προετοιμαστείτε: κανονίστε περισσότερα ραντεβού με τον ψυχοθεραπευτή σας (εάν κάνετε ήδη θεραπεία), αγοράστε το λεγόμενο «κουτί του ήλιου» (amazon) που το έχετε στο γραφείο σας για παράδειγμα και αυτό εκπέμπει φως στο πρόσωπο σας για την σύνθεση της αγαπημένης βιταμίνης D, υπεύθυνη όπως ξέρουμε για την καλή μας διάθεση. Επίσης, κανονίστε να βρίσκεστε με φίλους, οργανώστε βραδιές επιτραπέζιων παιχνιδιών ή ταινίας για να είστε κοντά σε αγαπημένα σας πρόσωπα και να μην πέσει η διάθεσή σας.
#2. Βοηθήστε τους άλλους: είναι εκπληκτικό να μπορείς να προσφέρεις έστω κι ένα μικρό λιθαράκι σε αυτό που λέμε «Αλληλεγγύη». Τόσο δύσκολο και τόσο όμορφο...γραφτείτε σε κάποια ομάδα εθελοντισμού, βοηθήστε κάποιους ανθρώπους που το χρειάζονται πραγματικά και η ηθική ικανοποίηση θα σας ανταμείψει.
#3. Δώστε χώρο στον εαυτό σας, κάντε ένα διάλειμμα: εάν για παράδειγμα βρισκόμαστε σε ένα πάρτι και νιώθουμε πίεση και ίσως λίγο «στρίμωγμα» ψυχολογικό, οι άλλοι δεν καταλαβαίνουν αυτό που τραβάτε και ίσως δεν θέλετε να τους ανησυχήσετε...κάντε ένα διάλειμμα, πηγαίνετε στο μπάνιο πάρτε βαθιές ανάσες, κάνε 10 λεπτά διαλογισμό και μετά βγείτε έξω. Είναι πολύ σημαντικό τις περιόδους που δεν νιώθετε ψυχολογικά δυνατοί να κακομαθαίνετε και να κανακεύετε τον εαυτό σας σαν να φροντίζετε ένα άρρωστο παιδάκι!

Η κατάθλιψη των ημερών είναι αντιμετωπίσιμη αν και αποτελεί πρόκληση για όσους την βιώνουν. Όλα γίνονται αρκεί να ξέρετε τι σας περιμένει και τι εναλλακτικές έχετε. Το βασικότερο είναι να βρίσκεστε κοντά σε άτομα που αγαπάτε και μαζί τους είστε ο εαυτός σας! κάντε του αυτό το δώρο φέτος!


Παπακυργιάκη Χρύσα
Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια
Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr
Blog: psuxis-logos.blogspot.gr
Δήμητρος 6, Μαρούσι

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved