Ο σύγχρονος άνδρας βρίσκεται σε σύγχυση- Θέλει και δεν ...θέλει να είναι ο κουβαλητής!

Χρόνος για τα παιδιά, δουλειές στο σπίτι και παράλληλη επαγγελματική ανέλιξη. Οι απαιτήσεις από τον άνδρα είναι πλέον αυξημένες. Πολλοί αδυνατούν να αντεπεξέλθουν και ζητούν επαγγελματικές συμβουλές.

Ο σύγχρονος άνδρας βρίσκεται σε σύγχυση- Θέλει και δεν ...θέλει να είναι ο κουβαλητής!

Όποιος θέλει να κλείσει ραντεβού στον Ματίας Μπέκερ, πρέπει να είναι υπομονετικός. Η ατζέντα του για τον Δεκέμβριο είναι ήδη γεμάτη. «Η ζήτηση είναι τεράστια. Στην αρχή αιφνιδιάστηκα εντελώς από τον αριθμό των ενδιαφερόμενων», λέει ο κοινωνικός παιδαγωγός και σύμβουλος, επτά μήνες μετά την ανάληψη των νέων του καθηκόντων. Ο Ματίας Μπέκερ έχει το γραφείο του στον πρώτο όροφο του δημαρχείου της Νυρεμβέργης ως ο πρώτος δημοτικός εντεταλμένος στη Γερμανία για ζητήματα που αφορούν τους άνδρες. Από την 1η Μαΐου 2016 δέχεται στο γραφείο του άνδρες που αναζητούν συμβουλές. Οι ενδιαφερόμενοι έρχονται στο μεταξύ και από μακρινές περιοχές, όπως το Ντύσελντορφ και το Έσσεν.

Ο Ματίας Μπέκερ αντιμετωπίζει κατά κύριο λόγο περιπτώσεις ανδρών που βιώνουν μια σύγκρουση ρόλων. «Ορισμένοι είναι πρόθυμοι να αποχωριστούν εντελώς τον ρόλο του "κουβαλητή" και να ασχοληθούν περισσότερο με το νοικοκυριό και τα παιδιά. Δεν γνωρίζουν όμως πώς να το κάνουν», λέει ο γερμανός ειδικός. Όπως επισημαίνει, όσοι δοκιμάζουν να αναλάβουν νέους ρόλους έρχονται συχνά αντιμέτωποι με στερεότυπα και επιφυλάξεις από το κοινωνικό τους περιβάλλον.

Ο Κάρστεν Βίπερμαν, καθηγητής της Ανώτατης Καθολικής Σχολής του Μονάχου, παρατηρεί ότι πολλοί άνδρες δυσκολεύονται σήμερα να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ επιθυμητής κατάστασης και πραγματικότητας για να ανταποκριθούν σε νέους ρόλους. Όπως σχολιάζει, «μόνο λίγοι βλέπουν τους εαυτούς τους ως κεφαλή της οικογένειας», κάτι που ίσχυε κατά κανόνα για τους πατέρες και τους παππούδες τους. Τουλάχιστον στο ξεκίνημα της συντροφικής τους σχέσης επιθυμούν να έχουν «ισότιμο ρόλο ως σύντροφοι και ως γονείς», γράφει ο Κάρστεν Βίπερμαν σε μελέτη του 2014 για λογαριασμό του γερμανικού υπουργείου Οικογενειακών Υποθέσεων.

Διστακτικοί να ξεφύγουν από το παραδοσιακό πρότυπο
Ωστόσο, όπως διευκρινίζει ο γερμανός καθηγητής, οι αρχικές βλέψεις των ανδρών αλλάξουν ραγδαία μετά την απόκτηση του πρώτου παιδιού ή μιας πολλά υποσχόμενης επαγγελματικής αναβάθμισης. Τέτοιες εξελίξεις έχουν συχνά ως αποτέλεσμα «το αρχικό όραμα περί ισότιμων ρόλων, στο οποίο μπορούσαν εν μέρει να ανταποκριθούν σε πρώτη φάση, να ανατρέπεται δίνοντας τη θέση του σε πιο παραδοσιακά πρότυπα ρόλων», σημειώνει ο Κάρστεν Βίπερμαν. Όπως εξηγεί, οι άνδρες πιέζονται να επανέλθουν σε πιο συνηθισμένα ανδρικά πρότυπα σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας της κυρίαρχης επιχειρηματικής κουλτούρας που επιτάσσει ότι «πάνω από όλα οι άνδρες πρέπει είναι ευέλικτοι και κάθε στιγμή στη διάθεση του εργοδότη τους, και αυτό σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό συγκριτικά με δύο έως τρεις δεκαετίες παλαιότερα».

Πάντως το κλασικό ανδρικό πρότυπο τροφοδοτείται και από ορισμένες νέες γυναίκες, οι οποίες ψάχνουν σε πολλές περιπτώσεις έναν «πετυχημένο άνδρα» με οικονομική άνεση ώστε να παρέχει αίσθημα ασφάλειας στις ίδιες και στα παιδιά τους. Όπως υπογραμμίζει ο Κάρστεν Βίπερμαν, τα καθιερωμένα ανδρικά πρότυπα φαίνεται να είναι πάντως ακόμη βαθιά ριζωμένα και στις αντιλήψεις των νέων ανδρών. Αυτοί ναι μεν επικροτούν ισότιμους ρόλους για άνδρες και γυναίκες, ωστόσο «ταυτόχρονα θεωρούν κατά κάποιο τρόπο αυτονόητο ότι η μέλλουσα σύζυγός τους θα αναλάβει την ανατροφή των παιδιών παράλληλα με την απασχόλησή της».

Από την πλευρά του ο Ματίας Μπέκερ παρατηρεί ότι πολλοί άνδρες εκφράζουν μεν την επιθυμία να αποχωριστούν το καθιερωμένο πρότυπο ρόλου, ωστόσο διστάζουν κατά κανόνα να προχωρήσουν στην υλοποίηση των σχεδίων τους, φοβούμενοι ότι δεν θα τύχουν της κατανόησης του εργοδότη ή των συναδέλφων τους.

Πηγή: http://www.dw.com/

Δείτε επίσης
© 2012-2023 Mothersblog.gr - All rights reserved