«Τι σόι μάνες είναι οι σύγχρονες γυναίκες;»

Οι σύγχρονες γυναίκες έχουν αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια σε σχέση με δεκαετίες πριν. Διεκδικούν πράγματα για τον εαυτό τους και δεν είναι διατεθειμένες να κάνουν εκπτώσεις στα θέλω τους.

«Τι σόι μάνες είναι οι σύγχρονες γυναίκες;»

Στην περίπτωση όμως της σύγχρονης Ελληνίδας μάνας τα στερεότυπα καλά κρατούν. Για παράδειγμα η μητέρα έχει de facto την φροντίδα των παιδιών και του σπιτιού ενώ ο άντρας είναι ο κουβαλητής (είναι πια;). Δύσκολα θα βρεθεί άνδρας που με ευχαρίστηση θα δεχτεί την αντιστροφή ρόλων και τον επιμερισμό των ευθυνών. Ο καθένας από το ζευγάρι νοιώθει λοιπόν ότι κάνει τα περισσότερα και ο απολογισμός της ημέρας είναι κούραση, καβγάδες και ένα συναίσθημα ανικανοποίητου.

Αφορμή για την παραπάνω εισαγωγή στάθηκε ένα ανώνυμο μήνυμα που λάβαμε υπό τη μορφή σχολίου, από έναν πατέρα, αναγνώστη του Mothersblog όσον αφορά την σύγχρονη μητέρα. Εξηγεί πώς ο ίδιος βλέπει την Ελληνίδα μάνα εν έτη 2016, ορμώμενος , απ΄όσο μπορούμε να καταλάβουμε, από τη δική του προσωπική εμπειρία. Το δημοσιεύουμε γιατί έχει ιδιαίτερο σημειολογικό ενδιαφέρονη η οπτική του και προσφέρεται για γενικότερο προβληματισμό. Ακολουθεί το κείμενο:

«Είμαι πατέρας εδώ και 7 χρόνια. Παρακολουθώ όλα αυτά τα χρόνια την συμπεριφορά μερικών μανάδων συμπεριλαμβανομένης και της μητέρας των παιδιών μου και κυριολεκτικά θλίβομαι.

Η έννοια οικογένεια και παιδιά είναι τελείως άγνωστες για εκείνες (μερικές, όχι όλες). Ενδεικτικά αναφέρω. Τι κάνανε όλα αυτά τα χρόνια και τι εξακολουθούν να κάνουν; Ξεκινάνε στην αρχή και κάνουνε παρέα μεταξύ τους δήθεν για χάρη των παιδιών. Κάθε Σάββατο και Κυριακή εξαφανισμένες σε κάποιους παιδότοπους για πάνω από πέντε ώρες. Στη συνέχεια περνάνε στο επόμενο στάδιο. Δηλώνουν πιεσμένες και ζητούν να βγούνε έξω για κάποιο θέατρο το οποίο στη συνέχεια συνοδεύεται από επίσκεψη για κάποιο ποτό.
Άλλο ένα εξάωρο εξαφανισμένες. Μετά έχει και συνέχεια. Δεν πάμε όλες μαζί στο εξοχικό της τάδε δήθεν για να περάσουν καλά τα παιδιά για ένα Σαββατοκύριακο;

Έννοιες όπως για παράδειγμα το οικογενειακό τραπέζι όχι απλώς σπανίζουν αλλά απλά δεν υπάρχουν. Για το αν το παιδί είναι διαβασμένο για το σχολείο ή για το αν θέλει να πάει μια βόλτα και με τους δύο γονείς του ούτε κουβέντα. Και το τραγικό ποιο είναι. Να τις δείτε τι απαιτήσεις έχουν στην γιορτή της μητέρας. Και να βόλτα και να κέρασμα και να δώρο.

Μπορεί να έχω πέσει εγώ στην περίπτωση αλλά κυριολεκτικά τις λυπάμαι. Απορώ τι εξηγήσεις θα δώσουν μελλοντικά στα παιδιά τους...»

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved