Υπάρχει κατάλληλη ηλικία για να κάνει παιδί μία γυναίκα;

Υπάρχει κατάλληλη ηλικία για να κάνει παιδί μία γυναίκα;

Η αλλαγή του κοινωνικού ρόλου της γυναίκας τα τελευταία 30 χρόνια (όπως η ισότιμη ένταξη στην αγορά εργασίας) έχει μετατοπίσει την ηλικία κατά την οποία επιλέγουν να αποκτήσουν παιδί.

Υπάρχει κατάλληλη ηλικία για να κάνει παιδί μία γυναίκα;

Αν, όμως, με κοινωνικά κριτήρια αυτό φαίνεται λογικό, πώς μεταφράζεται από ιατρικής άποψης; Σύμφωνα με διεθνή μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο The Lancet Global Health, οι γυναίκες που καθυστερούν να γίνουν μητέρες, ενδεχομένως να μεγαλώνουν τελικά υγιέστερα και πιο μορφωμένα παιδιά, συγκριτικά με εκείνες που επιλέγουν να τεκνοποιήσουν νωρίς. Σύμφωνα με τον μαιευτήρα-γυναικολόγο Κωνσταντίνο Μυρίλλα, Συνεργάτη Μαιευτηρίου ΛΗΤΩ υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα ανά ηλικιακή ομάδα.

Φυσικό πλεονέκτημα
Στην κατηγορία των 20 ανήκουν γενικά οι νεαρές γυναίκες που σχεδόν αμέσως μετά το σχολείο και πριν αποκτήσουν πανεπιστημιακή εκπαίδευση ή καριέρα δημιουργούν οικογένεια και παιδιά. Ενώ από κοινωνικής άποψης αντιμετωπίζουν αντιξοότητες στην ανταγωνιστική αγορά εργασίας και έτσι αφιερώνονται με ενίοτε αμφιλεγόμενο τρόπο στα παιδιά τους, στη νεαρή αυτή ηλικία, τουλάχιστον από ιατρικής πλευράς, τα πλεονεκτήματα της εγκυμοσύνης είναι πολλαπλά. Εξαίρεση αποτελούν ίσως μόνο νεαρές κοπέλες, ανώριμες συναισθηματικά για το φορτίο της εγκυμοσύνης, οι οποίες πάσχουν από ναυτία η υπερέμεση μέχρι τα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης για λόγους ψυχολογικούς. Οι μηχανισμοί των μυών, των αγγείων, του θυρεοειδούς, του δέρματος και των οστών είναι πιο πλαστικοί, πιο ανθεκτικοί από ποτέ. Αντέχουν τις πολλαπλές διαφοροποιήσεις της εγκυμοσύνης, όπως την αύξηση του όγκου πλάσματος, την αύξηση του βάρους, της συχνότητας αναπνοής, την επιβάρυνση του εντέρου από την προγεστερόνη, αλλά και του μαστού από την υπεραύξηση των οιστρογόνων.

Η επίτευξη εγκυμοσύνης στη νεαρή αυτή ηλικία είναι ποσοστιαία μεγάλη, καθώς οι κύριοι εχθροί της γονιμότητας, όπως τα ινομυώματα και η ενδομητρίωση, εμφανίζονται συνήθως πολύ αργότερα. Επίσης, η διαδικασία του τοκετού μάλλον είναι καλύτερα ανεκτή καθώς η μήτρα συσπάται αποτελεσματικότερα, ξεκινά τη διαδικασία τοκετού από μόνη της και ο τράχηλος διαστέλλεται ευκολότερα και γρηγορότερα, με αποτέλεσμα το ποσοστό του φυσιολογικού τοκετού να είναι το υψηλότερο όλων των ηλικιών και οι επιπλοκές του τοκετού και της εγκυμοσύνης, όπως αιμορραγία και ατονίες, ρήξη μήτρας, υπέρταση και τοξιναιμία, να είναι χαμηλές.

Τέλος, ο οργανισμός επανέρχεται στην αρχική κατάστασή του πιο εύκολα και πιο γρήγορα. Εξάλλου, αν σκεφτεί κανείς ότι τα γυναικεία ωάρια που θα δώσουν ζωή στα αντίστοιχα τέκνα είναι ηλικιακά τόσο μεγάλα όσο και οι κάτοχοί τους, δηλαδή κοινώς «γερνούν μαζί με τις γυναίκες», είναι φυσικά αναμενόμενο το ποσοστό χρωμοσωματικών ανωμαλιών, αλλά και επεμβατικών εξετάσεων όπως η αμνιοπαρακέντηση, να είναι ελάχιστα στην ηλικία των 20.

Αυξημένες δυσκολίες
Στην αντίθετη άκρη βρίσκεται η ηλικιακή ομάδα των 40, που περιλαμβάνει γυναίκες οι οποίες δημιουργούν οικογένεια μετά την ολοκλήρωση σπουδών, μεταπτυχιακών και καριέρας (φαινόμενο όλο και πιο συχνό στην εποχή μας), οι οποίες ίσως είναι συναισθηματικά και κοινωνικά πιο ώριμες και ικανές, αλλά από ιατρικής πλευράς συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα. Η επίτευξη εγκυμοσύνης είναι σαφώς δυσκολότερη, καθώς ελλοχεύει η υπογονιμότητα λόγω ενδομητρίωσης, κυστών και ινομυωμάτων, αλλά και πρόωρης ωοθηκικής παύσης (POF), με συνέπεια τα χειρουργεία και η εξωσωματική γονιμοποίηση ποσοστιαία να αυξάνονται, πολλές φορές ακόμη και χωρίς αποτέλεσμα.

Η καισαρική τομή αυξάνεται κατακόρυφα (50% - 60% τουλάχιστον) και οι επιπλοκές, όπως παλίνδρομες εγκυμοσύνες, αποκόλληση πλακούντα, τοξιναιμία, υπέρταση και σακχαρώδης διαβήτης, είναι ιδιαίτερα συχνές. Ατονία της μήτρας και αιμορραγία μετά τον τοκετό και θρομβοφλεβίτιδα είναι επίσης αυξημένες. Το ποσοστό χρωμοσωματικής ανωμαλίας του παιδιού στην ηλικιακή ομάδα των 40 είναι για τον μογγολισμό (τρισωμία 21) περίπου 1 προς 35 και γίνεται 1 προς 25 αν συμπεριλάβει κανείς άλλες ανωμαλίες όπως σύνδρομο Edwards, Pateau, Turner κ.λπ.

Η χρυσή τομή
Η χρυσή τομή ίσως να βρίσκεται κάπου στη μέση, δηλαδή στην ομάδα των 30, ηλικία στην οποία και ψυχολογικά η γυναίκα διαθέτει ικανό χρόνο για κοινωνική ή εργασιακή ολοκλήρωση, αλλά και συναισθηματικά, σύμφωνα βέβαια με τις δεδομένες κοινωνικές συνθήκες, είναι «έτοιμη» για γάμο και παιδιά. Ιατρικά ευτυχώς αυτή η ηλικιακή ομάδα συμπεριφέρεται στο μεγαλύτερο ποσοστό της όπως εκείνη των 20 με ελάχιστες διαφοροποιήσεις, που αφορούν κυρίως παράγοντες υπογονιμότητας όπως η ενδομητρίωση, η οποία «χτυπάει» όλο και μικρότερες ηλικίες.

Παρ’ όλα αυτά, με την πρόοδο των υποειδικοτήτων της γονιμότητας της εμβρυομητρικής, αλλά και της ενδοσκοπικής χειρουργικής, δίνονται συνήθως ικανοποιητικές και εποικοδομητικές λύσεις με ελάχιστη επιβάρυνση στην υγεία της μητέρας και με επιπλοκές που δεν είναι αυξημένες σε στατιστικό βαθμό σε σχέση με την ομάδα των 20 όσον αφορά τον τοκετό και την εγκυμοσύνη.

Αν σκεφτεί κανείς ότι ο μέσος όρος ζωής τον 19ο αιώνα ήταν τα 40 έτη, ενώ στις μέρες μας περίπου τα 80, είναι αναμενόμενο η απόκτηση παιδιού να έχει μετατοπιστεί τουλάχιστον κατά μία δεκαετία, όχι όμως σε τέτοιο βαθμό ώστε να επηρεάζει την υγεία του συμπλόκου μητέρας - παιδιού και την ολοκλήρωση της διαδικασίας της τεκνοποίησης, με όλες τις συνέπειες που αυτή επιφέρει.

30.00 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Djeco Επιτραπέζιο 'Polyssimo challenge'
6.50 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Djeco Μίνι Παιχνίδι Ταξιδίου 'Stori'
6.50 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Djeco Μίνι Παιχνίδι Ταξιδίου 'Katupri'
22.90 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Haba Επιτραπέζιο 'Xώρες της Ευρώπης'
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Ξεχωριστό & Προστατευμένο Καλοκαίρι με Παιδικά Αντηλιακά KORRES

Ξεχωριστό & Προστατευμένο Καλοκαίρι με Παιδικά Αντηλιακά KORRES

Χαρείτε το καλοκαίρι ξέγνοιαστα με τα παιδικά αντηλιακά KORRES!
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Health Line: Πώς θα διαλέξετε το κατάλληλο αντηλιακό για το παιδί; (vid)

Health Line: Πώς θα διαλέξετε το κατάλληλο αντηλιακό για το παιδί; (vid)

Τι αντηλιακό να πάρετε για το παιδί;
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Φαίη Σκορδά: Να τι έκανε χθες βράδυ που δεν είχε τα παιδιά στο σπίτι (pics)

Φαίη Σκορδά: Να τι έκανε χθες βράδυ που δεν είχε τα παιδιά στο σπίτι (pics)

Μόνη στην Αθήνα η Φαίη Σκορδά, μιας και τα παιδιά βρίσκονται με…
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Πρώτες  διακοπές με το μωρό: Τι να προσέξετε και τι να έχετε μαζί σας

Πρώτες διακοπές με το μωρό: Τι να προσέξετε και τι να έχετε μαζί σας

Τι θα πρέπει να γνωρίζετε για τις διακοπές με το μηνών μωρό…
Διάβασε τη συνέχεια
MOTHERTOOLS
novalac-logo
Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Υπολογισμός Σύλληψης & Ωορρηξίας

Εξετάσεις

Εξετάσεις

Θηλασμός

Θηλασμός

Μαιευτήριο

Μαιευτήριο

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Τα πάντα για τον Αυτισμό

©2012-2020 Mothersblog.gr - All rights reserved
Βαλέρια Λάτσιου: Έτσι όπως δεν την έχετε δει ποτέ ξανά (pics)