Ο πατέρας που υποφέρει από στρες, το κληροδοτεί και στο παιδί του

Οι άνδρες που υποφέρουν από στρες μπορούν να «κληροδοτήσουν» στα παιδιά και τα εγγόνια τους άγχος και κατάθλιψη, ισχυρίζεται μια καινούργια έρευνα που διεξήγαγε μια ομάδα επιστημόνων στην Αυστραλία.

Ο πατέρας που υποφέρει από στρες, το κληροδοτεί και στο παιδί του

Η εν λόγω μελέτη μάλιστα κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, αφού υποδεικνύει ότι οι ιατρικές συμβουλές προς μελλοντικούς γονείς εστιάζουν «δυσανάλογα» στη σωματική και πνευματική υγεία των γυναικών, παραμελώντας εκείνη των ανδρών που είναι ωστόσο εξίσου σημαντική.

Η επιστημονική ομάδα, στο πλαίσιο της έρευνάς της, χορήγησε ορμόνες στρες σε ποντίκια και μελέτησε τη συμπεριφορά των απογόνων τους πρώτης και δεύτερης γενιάς. Όπως διαπίστωσαν και οι δύο γενιές (που δεν είχαν επαφή με τους πατεράδες τους) επέδειξε συμπτώματα αυξημένου άγχους και κατάθλιψης. Αυτό, σύμφωνα με τους Αυστραλούς ερευνητές, οφείλεται στο γεγονός ότι η εν λόγω προβληματική συμπεριφορά μπορεί να «κληροδοτηθεί» μέσω μορίων που ονομάζονται «Μικρο-RNA» και επηρεάζουν το γενετικό αποτέλεσμα.

Όπως επισημαίνει μάλιστα, «τα περιστατικά χρόνιου στρες υψηλού επιπέδου έχουν αυξηθεί στην κοινωνία μας, ιδίως τις πρόσφατες δεκαετίες, άρα υπάρχει κίνδυνος να δημιουργούμε μια επιδημία προβλημάτων ψυχικής υγείας στην επόμενη γενιά». Παρά τα ανησυχητικά ευρήματα της έρευνας, τα οποία υποστηρίζονται και από μία αντίστοιχη μελέτη η οποία αφορούσε στο «γενετικό κληροδότημα» των παιδιών των επιζώντων του Ολοκαυτώματος, ο Καθηγητής Hannan επισημαίνει ότι θα χρειαστούν περαιτέρω πειράματα ώστε να προσδιοριστούν με ακρίβεια οι συνέπειες των αυξημένων επιπέδων στρες του πατέρα.

Να σημειώσουμε βέβαια ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η επιστήμη ασχολειται με το θέμα, καθώς μια παρόμοια μελέτη είχε γίνει πρόσφατα από το πανεπιστήμιο της Iowa και κατέληγε ότι «Η εμφάνιση κατάθλιψης στον πατέρα μπορεί να οδηγήσει το παιδί σε υιοθέτηση αρνητικών συμπεριφορών (να λέει ψέμματα, να χτυπάει άλλους, να έχει άγχος και θλίψη) κατά τη διάρκεια μιας κρίσιμης περιόδου για την ανάπτυξη». Τα ευρήματα της έρευνας του Northwestern Medicine έδειχνα ότι η επίπτωση της κατάθλιψης του πατέρα από τη βρεφική ως την πρώτη παιδική ηλικία είναι ίδια με της μητέρας.

Και αν οι προηγούμενες έρευνες έχουν εστιάσει περισσότερο στις μητέρες με μεταγεννητική κατάθλιψη και έχουν βρει ότι τα συμπτώματά τους μπορούν να επηρεάσουν την συμπεριφορά των παιδιών τους κατά τη διάρκεια των πρώτων, καθοριστικών για την ανάπτυξη, χρόνων, ήρθε η ώρα να προσέξουμε και το πόσο τα συναισθήματα των πατέρων επηρεάζουν τα παιδιά τους», δήλωνε o Sheehan Fisher, βασικός συγγραφέας της έρευνας. O Sheehan είναι καθηγητής ψυχιατρικής και επιστημών συμπεριφοράς στο Northwestern University Feinberg School of Medicine και ψυχολόγος στο Northwestern Memorial Hospital. Διενήργησε αυτή την έρευνα όσο ήταν ερευνητής στο πανεπιστήμιο της Iowa.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι πατέρες κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν κατάθλιψη αμέσως μετά τη γέννηση του παιδιού τους από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή της ζωής τους. Αυτή η έρευνα ανακάλυψε ότι η διάθεση του πατέρα μετά τη γέννηση του παιδιού είναι σημαντική για την πορεία της κατάθλιψής του 3 χρόνια μετά καθώς και για την πρόβλεψη της συμπεριφοράς του παιδιού του στα πρώτα χρόνια της ζωής του.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved