Υπάρχουν όρια στην αγκαλιά;

Σε όλα τα μωρά αρέσουν οι αγκαλιές και όσο μεγαλώνουν χρειάζονται την ασφάλεια και την αγάπη της αγκαλιάς των γονιών τους ακόμα περισσότερο.

Υπάρχουν όρια στην αγκαλιά;

Μπορεί να διαπιστώσετε ότι θέλει αγκαλιά όταν είναι κουρασμένο, όταν ήσαστε έξω πολλή ώρα, όταν βγάζει καινούργιο δοντάκι, όταν είναι αδιάθετο, όταν φοβάται ή έπειτα από απουσία της. Μη διστάζετε λοιπόν να του δίνετε αυτό το είδος φυσικής υποστήριξης και στοργής. Όταν παρηγορηθεί και χορτάσει, θα σας δώσει να το καταλάβετε στριφογυρίζοντας ώσπου να ελευθερωθεί από την αγκαλιά σας και να τρέξει και πάλι στο παιχνίδι τους.

Η εμπειρία έχει δείξει ότι δεν είμαστε ποτέ μεγάλοι για φυσική τρυφερότητα. Να αναγνωρίζετε πάντα την αλήθεια αυτή στα παιδιά σας. Μη δυσανασχετείτε όταν σας τη ζητούν. Να τους κάνετε πάντα το χατίρι.

Φυσικά υπάρχουν και παιδιά που δεν τους αρέσουν οι πολλές αγκαλιές και τα χάδια. Συνήθως το δείχνουν από πολύ νωρίς. Όταν κάποιος τα κρατάει το σώμα τους γίνεται άκαμπτο και κλαίνε. Κάτι τέτοιο μπορεί να είναι δύσκολο να το αντιμετωπίσει ο γονιός γιατί μοιάζει με απόρριψη. Όταν τα μωρά αυτά μεγαλώνουν και γίνονται παιδάκια, αποφεύγουν τη φυσική επαφή και στρέφουν το κεφάλι από την άλλη αν σκύψετε να τα φιλήσετε.

Δεν εκδηλώνουν σωματικές εκφράσεις τρυφερότητας και είναι δυνατόν να δυσκολεύονται να εκδηλώσουν τη στοργή και την αγάπη τους. Ίσως να μη μάθουν ποτέ να δέχονται τις σωματικές εκφράσεις τρυφερότητας και να μη νοιώθουν ποτέ άνετες με αυτές. Αν το παιδί σας ανήκει σε αυτή την κατηγορία, σύμφωνα με την παιδίατρο Δρ. Μίριαμ Στόπαρντ, μη χειροτερεύετε τη δυσφορία του επιβάλλοντάς του πληθωρικές εκδηλώσεις τέτοιας τρυφερότητας. Να σέβεστε τη διστακτικότητα του παιδιού σας. Περιμένετε να έρθει εκείνο σε σας και να είστε διαχυτική μαζί του μόνο όταν σας δείχνει με τις πράξεις του ότι το θέλει.

Μη κάνετε το λάθος να νομίσετε ότι δεν χρειάζονται καθόλου σωματικές εκδηλώσεις στοργής- ιδιαίτερα τα αγόρια, από τα οποία οι μεγάλοι συχνά περιμένουν να είναι πιο σκληρά από πολύ μικρή ηλικία σε σχέση με τα κορίτσια. 'Ολα τα παιδιά έχουν ανάγκη την αγάπη μας, την οποία θα πρέπει να την εκδηλώνουμε με κάθε τρόπο.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved