Πόσο μπορεί να διαρκέσει η επιλόχειος κατάθλιψη;

Τα συμπτώματα της κατάθλιψης  λοχείας στις περισσότερες γυναίκες υποχωρούν περίπου στον ένα χρόνο από τη γέννηση του παιδιού.

Πόσο μπορεί να διαρκέσει η επιλόχειος κατάθλιψη;

Αυτό τουλάχιστον πιστεύαμε μέχρι σήμερα. Νέες μελέτες ανατρέπουν αυτά τα δεδομένα , καθώς όπως προκύπτει, αρκετές γυναίκες υποφέρουν από κατάθλιψη έως και τέσσερα χρόνια μετά τη γέννηση ενώ ένα ποσοστό "παλεύει" με την κατάθλιψη για πολλά χρόνια!

Γνωρίζουμε ήδη ότι η επιλόχειος κατάθλιψη εμφανίζεται συνήθως τις πρώτες 4 έως 6 εβδομάδες μετά τον τοκετό, και θεωρείται απίθανο τα συμπτώματα να υποχωρήσουν από μόνα τους. Το γεγονός αυτό καθιστά την αναγνώριση των συμπτωμάτων πολύ σημαντικό παράγοντα, ώστε οι γιατροί να μπορούν να παράσχουν την κατάλληλη θεραπεία, χωρίς να επηρεαστεί η φροντίδα του νεογνού.

Σε νέα έκθεση, που δημοσιεύτηκε στο Harvard Review of Psychiatry, οι ερευνητές συνέκριναν τα ευρήματα των μελετών σχετικά με την επιλόχεια κατάθλιψη που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 1985 και 2012. Όπως διαπιστώθηκε, το 38% των γυναικών με κατάθλιψη λοχείας παρουσίασαν χρόνια συμπτώματα.

Σε γυναίκες που λάμβαναν ιατρική περίθαλψη, το 50% των ασθενών εμφάνισαν κατάθλιψη για περισσότερο από 1 χρόνο μετά τον τοκετό ενώ όσες δεν λάμβαναν, παρατηρήθηκε ότι το 30% των γυναικών με επιλόχεια κατάθλιψη ήταν ακόμα σε κατάθλιψη μέχρι και 3 χρόνια μετά τον τοκετό!

Οι λόγοι που η επιλόχειος κατάθλιψη μπορεί να «μετατραπεί» σε χρόνια, είναι πολλοί και διαφορετικοί: Άγχος, κακή σχέση με το σύντροφο, σεξουαλική κακοποίηση, ιστορικό κατάθλιψης.

Οι συντάκτες της μελέτης τονίζουν την ανάγκη να υπάρξει μία πιο ενδελεχής έρευνα πάνω στη διάρκεια της επιλόχειας κατάθλιψης. Επίσης, ο ορισμός της επιλόχειας κατάθλιψης δεν ήταν τυποποιημένος σε όλες τις μελέτες που εξετάστηκαν. Έτσι, οι ερευνητές πιστεύουν ότι χρειάζονται περαιτέρω και μεγαλύτερες μελέτες που να αξιοποιούν ένα τυποποιημένο ορισμό της πάθησης και μεθόδους παρακολούθησης αυτής.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved