Ημέρα της Γυναίκας 2016: Για ποιο ρόλο αξίζει να γιορτάζουμε σήμερα!

Σήμερα λοιπόν είναι η γιορτή της γυναίκας. Η παγκόσμια ημέρα εορτασμού των δικαιωμάτων των γυναικών και των κεκτημένων τους.

Ημέρα της Γυναίκας 2016: Για ποιο ρόλο αξίζει να γιορτάζουμε σήμερα!

Γράφει η Έλια Κωνσταντινίδη

Μια ημέρα που ξεκίνησε έχοντας ένα κάποιο πολιτικό νόημα...και το έχασε. Και δεν θα σταθώ σε αυτό, γιατί οι καιροί αλλάζουν, οι άνθρωποι παίρνουν κάποια πράγματα ως δεδομένα και προχωράνε. Και κάπως έτσι, είναι ακόμα μια μέρα που οι φιλενάδες θα μαζευτούν και θα βγουν, όπως κάνουν κι ένα σωρό άλλες μέρες που δεν “γιορτάζουν”. Όμως το σημείο που θα ήθελα σήμερα να σταθώ είναι αυτό. Ότι κάποια πράγματα απλώς χάνονται στη μετάφραση...

Οι γυναίκες έχουν κατακτήσει πολλά, όσον αφορά τη θέση τους και την εικόνα τους σε σχέση με το παρελθόν -όχι σε όλα τα πλάτη και μήκη βέβαια, αλλά είμαστε σε καλό δρόμο. Και γιατί να μην έχουν άλλωστε; Η έννοια της ισότητας είναι έντονα ριζωμένη μέσα μου. Θεωρώ ότι ο πολιτισμός είναι άμεσα συνυφασμένος με την ισότητα σε όλα τα επίπεδα. Οι άνθρωποι είναι ίσοι, γιατί οι άνθρωποι είναι ίδιοι. Η δράση- αντίδραση λοιπόν, φέρνει και ανάλογα αποτελέσματα. Όταν ένας σπρώχνει από τη μία κι ο άλλος σπρώχνει από την άλλη, ξέρουμε ότι αυτός με τη μεγαλύτερη φόρα θα κερδίσει, αλλά λόγω φόρας, θα φύγει και μερικά βήματα παραπέρα. Αυτό πάθαμε και οι γυναίκες.

Όλα οκ με τη θέση μας στις δουλειές και το εκλογικό μας δικαίωμα και τις σπουδές μας και τα όλα μας. Γιατί όμως να ξεχνάμε ότι η φύση μας, η ίδια που μας κάνει μάνες, μας δίνει και ένα “προβαδισμα” στην ικανότητα της φροντίδας. Στη δημιουργία και διαφύλαξη της οικογένειας. Η γυναίκα καλώς ή κακώς είναι αυτή που μπορεί να κάνει το house, home. Στα ελληνικά υπάρχει μια λέξη γι’ αυτό, σπίτι. Και δεν λέω ότι η θέση της είναι μέσα στο σπίτι αμπαρωμένη και φιμωμένη. Όμως το σπίτι γλυκαίνει, όταν μέσα υπάρχει μια γυναίκα που φροντίζει για αυτό. Η γιαγιά μου πάντα μου έλεγε “ό,τι και να κάνεις, όπου και να δουλεύεις, να έχεις πάντα έτοιμο φαΐ για τον άντρα σου και τα παιδιά σου”. Αυτό δεν δείχνει υποδούλωση ή κάτι τέτοιο. Δείχνει ότι η γυναίκα μπορεί να έχει πολλούς ρόλους. Κι αυτό είναι ωραίο. Ας μην τα ισοπεδώνουμε όλα. Είναι ωραίο να προσφέρεις σε αυτούς που αγαπάς.

Παλιότερα, υπήρχε κάτι πιο ρομαντικά λειτουργικό. Στην προσπάθεια η γυναίκα να διεκδικήσει όσα της αξίζουν και της αναλογούν, χαλάει κάποιες υπάρχουσες ισορροπίες και πεπατημένες μέσα στο σπίτι της. Όμως θεωρώ, ότι είναι στο χέρι μας να συνταιριάξουμε τα δικαιώματά μας με όσα μας έμαθε η αγαπημένη μας γιαγιά.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved