Ημέρα της Γυναίκας: Γυναίκα-Μαμά-αλληλοσυμπληρούμενη ιδιότητα ή «κόντρα ρόλος;»

Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας: Ο ρόλος της γυναίκας στη σημερινή εποχή είναι ένας αρκετά πολυδιάστατος ρόλος. Η γυναίκα εργάζεται, είναι σύζυγος, είναι μάνα και πολλά άλλα που προκύπτουν από αυτές τις έννοιες.

Ημέρα της Γυναίκας: Γυναίκα-Μαμά-αλληλοσυμπληρούμενη ιδιότητα ή «κόντρα ρόλος;»

Πολλές φορές οι ρόλοι συγκρούονται και οι ευθύνες αυξάνονται. Από τα παλιά χρόνια έχει επικρατήσει η αντίληψη ότι η γυναίκα είναι πάνω από όλα μάνα και με αυτή έχουν μεγαλώσει πολλές γυναίκες της σημερινής εποχής. Τι γίνεται όμως όταν έρχονται και άλλοι ρόλοι εξίσου απαιτητικοί να ζητήσουν την ενέργεια της γυναίκας; Πώς θα καταφέρει η σύγχρονη γυναίκα να τα προλάβει όλα και να είναι σε όλα εντάξει;

Ωστόσο, η δομή της οικογένειας έχει αλλάξει αρκετά τα τελευταία χρόνια, και έτσι είναι καλό να αναθεωρήσουμε κάποια πράγματα του παρελθόντος. Ο ρόλος του άντρα στην οικογένεια έχει επίσης αλλάξει καθώς είναι πλέον πιο συμμετοχικός στις καθημερινές ρουτίνες και έχει ενεργό ρόλο στο μεγάλωμα των παιδιών. Επομένως, μπορούμε να πούμε ότι όλα ανατρέπονται και καλούμαστε να προσαρμοστούμε στην νέα πραγματικότητα.

Το μεγάλωμα των παιδιών έχει σίγουρα ευθύνες, σκέψεις και άγχος. Όλα όμως μπορούν να γίνουν πιο ήρεμα όταν λάβουμε υπόψη τις ανάγκες των παιδιών. Τα παιδιά έχουν ανάγκη να μάθουν να πιστεύουν στον εαυτό τους μέσα από τα μάτια των γονιών τους. Δεν έχουν ανάγκη μια μητέρα αγχωμένη με ελάχιστη υπομονή και περιορισμένη διάθεση για παιχνίδι. Ούτε έναν πατέρα απών από την καθημερινότητα τους. Επίσης, τα παιδιά έχουν ανάγκη από γονείς που θα τους διδάξουν τρόπους επίλυσης των προβλημάτων τους, την καλύτερη οργάνωση του χρόνου τους και την ιεράρχηση των σημαντικών πραγμάτων στην ζωή.

Αναλογιζόμενοι λοιπόν τις ανάγκες των παιδιών, οφείλουμε να δώσουμε το καλό παράδειγμα, πιστεύοντας στον εαυτό μας, διαχειριζόμενες καλύτερα τον χρόνο μας, και μοιράζοντας τις αρμοδιότητες σε όλα τα μέλη της οικογένειας και κυρίως στον σύντροφό μας. Ο ρόλος του πατέρα είναι εξίσου σημαντικός με της μητέρας και δεν πρέπει να παραγκωνίζεται. Μοιράζοντας τις αρμοδιότητες με τον σύντροφό, μένει περισσότερος ατομικός χρόνος στη γυναίκα, ώστε να είναι συνεπής στα επαγγελματικά της, αλλά και προς τη φροντίδα του εαυτού.

Έτσι, έχοντας οργανώσει καλύτερα το χρόνο, μπορεί να μοιραστεί ποιοτικές στιγμές με το παιδί και την οικογένεια, και να επικρατεί ένα κλίμα ηρεμίας στο σπίτι. Ακόμη, μέσα από την εργασία, δίνουμε το παράδειγμα στα παιδιά της προσωπικής ολοκλήρωσης και αυτοπραγμάτωσης, της επαγγελματικής εξέλιξης και της οικονομικής ανεξαρτησίας. Αξίες που είναι απαραίτητες ως πρότυπο στα παιδιά.

Κανένας ρόλος δεν έρχεται να ταράξει τον άλλον από τη στιγμή που είναι συνειδητά επιλεγμένοι. Κάθε ρόλος, έρχεται να συμπληρώσει ένα κομμάτι στην προσωπικότητα κάθε ανθρώπου, και αυτό είναι ωραίο να βιώνεται χωρίς άγχος, ενοχές και άσχημα συναισθήματα.

Ας χαιρόμαστε καθημερινά και ανεξάρτητα το ρόλο της γυναίκας, της μητέρας, της συζύγου, της κόρης, της αδελφής, της θείας και τόσων άλλων που η ζωή μας χαρίζει απλόχερα!

Βασιλική Τσούτσου
Ψυχολόγος, M.Sc. Παιδαγωγική Ψυχολογία.
www.psychology4kids.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved