Tο επίθετο του συζύγου “κορώνα” στο κεφάλι των γυναικών

Πλήγμα στα δικαιώματα των γυναικών η απόφαση του Ανώτατου Ιαπωνικού Δικαστηρίου το οποίο επικύρωσε νόμο που λέει ότι το παντρεμένο ζευγάρι θα πρέπει να έχει κοινό επίθετο.

Tο επίθετο του συζύγου “κορώνα” στο κεφάλι των γυναικών

Οι ακτιβιστές διαμαρτύρονται λέγοντας ότι η νομοθεσία είναι αναχρονιστική και εισάγει διακρίσεις εις βάρος των γυναικών καθώς οι περισσότερες γυναίκες καταλήγουν να υιοθετούν το όνομα του άντρα τους και όχι το αντίθετο.

Το δικαστήριο όμως αποφάνθηκε ότι ο νόμος δεν παραβιάζει το σύνταγμα.

Αντισυνταγματικός κρίθηκε ωστόσο ένας ξεχωριστός νόμος που εμποδίζει τις γυναίκες να ξαναπαντρευτούν εντός έξι μηνών από την έκδοση διαζυγίου.
Και οι δύο νόμοι ισχύουν από τον 19ο αιώνα και οι βουλευτές μένει να αποφασίσουν για το αν θα περάσει νέα νομοθεσία για την κατοχύρωση των ξεχωριστών ονομάτων.

Οι ιαπωνικές Times, αναφέρουν ότι σύμφωνα με μελέτες τα τελευταία 40 χρόνια η συντριπτική πλειοψηφία των ζευγαριών στην Ιαπωνία υιοθετεί ως κοινό επίθετο αυτό του άντρα με ποσοστό 96%.

Η υπόθεση ξεκίνησε να συζητείται όταν τρεις ξεχωριστές γυναίκες και ένα ζευγάρι που είχε συνάψει σύμφωνο συμβίωσης υποστήριξαν ότι ο νόμος που ισχύει είναι αντισυνταγματικός και επιφέρει διακρίσεις.

Photo:Frantisek Staud

Πηγή: www.skai.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved