Από το άγχος σας μιλάτε στον εαυτό σας; Δεν είναι ανησυχητικό

Πόσες φορές δεν έχετε «πιάσει» τον εαυτό σας να παραμιλά μέσα στο αυτοκίνητο, να εκφράζει φωναχτά τις σκέψεις του ακόμα και να κάνετε διάλογο μαζί του; Ή να βλέπετε τον διπλανό σας να παραμιλά, και να σκέφτεστε « πάει, τρελάθηκε ο άνθρωπος.»

Από το άγχος σας μιλάτε στον εαυτό σας; Δεν είναι ανησυχητικό

Μην ανησυχείτε όμως. Δεν είναι σημάδι ...παράνοιας. Κάθε άλλο. Σύμφωνα με τον κ.Αντώνη Χατζηγεωργιάδη, αναπληρωτή Καθηγητή στη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΣΕΦΑΑ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Ταμία στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Αθλητικής Ψυχολογίας, «η δύναμη της ανθρώπινης σκέψης είναι ευρέως αναγνωρισμένη και η ομιλία με τον εαυτό μας είναι μία από τις πιο σημαντικές εκφάνσεις της σκέψης μας.»
Μάλιστα η χρήση της αυτο-ομιλίας (self-talk) και της έρευνας του Αντώνη Χατζηγεωργιάδη και τωνΖουρμπάνου Ν., Μπουμπάκη Σ. και Θεοδωράκη Γ., μελών του Εργαστηρίου Ψυχολογίας της Άσκησης & Ποιότητας Ζωής του ΤΕΦΑΑ ΠΘ, συνεχίζει να προκαλεί το ενδιαφέρον των διεθνών μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Μετά λοιπόν την εφημερίδα The Wall Street Journal, και η The Washington Post, έκανε εκτενή αναφορά στη χρήση της αυτο-ομιλίας φιλοξενώντας συνέντευξη του κ. Αντώνη Χατζηγεωργιάδη. Αφορμή στάθηκε η δημοσίευση του κ.Χατζηγεωργιάδη και των Νίκου Ζουρμπάνου, Σοφίας Μπουμπάκη και Γιάννη Θεοδωράκη, μελών του Εργαστηρίου Ψυχολογίας της 'Ασκησης & Ποιότητας Ζωής, σε επιστημονικό περιοδικό υψηλής απήχησης με θέμα τη θετική επίδραση που μπορεί να έχει η αυτό-ομιλία στη διαχείριση του άγχους.

Η συνέντευξη στην Washington Post εστίασε, πέρα από το περιεχόμενο της επιστημονικής δημοσίευσης, και στο κατά πόσο αυτά τα αποτελέσματα μπορούν να γενικευτούν και έξω από το χώρο του αθλητισμού, στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων.

«Η θετική αυτό-ομιλία, το να λέμε στον εαυτό μας πράγματα που μας ενθαρρύνουν και μας κάνουν να νιώθουμε πιο ωραία, είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τη βελτίωση της αυτοπεποίθησης. Η χρήση της αυτό-ομιλίας έχει ως σκοπό την ενεργοποίηση κατάλληλων κατά περίσταση λειτουργιών για την επίτευξη των στόχων μας. Δοκιμάστε να αντικαταστήσετε τις αρνητικές σκέψεις με θετικές. Μη λέτε στον εαυτό σας "δεν θα τα καταφέρω", πείτε "θα προσπαθήσω όσο περισσότερο μπορώ", μη λέτε "απέτυχα", πείτε "την επόμενη φορά θα προσπαθήσω περισσότερο", μη λέτε "τι θα σκεφτούν οι άλλοι για μένα", πείτε "είμαι δυνατός και θα τα καταφέρω". Βρείτε τις λέξεις και τις εκφράσεις που σας αρέσει να ακούτε, ή να λέτε στον εαυτό σας, και σαν κάνουν να νιώθετε όμορφα, και χρησιμοποιήστε τες συστηματικά. Δεν είναι κάτι που γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη. Χρειάζεται, να το πιστέψουμε, και να κάνουμε συστηματική εξάσκηση. Σταδιακά, η θετική αυτό-ομιλία θα αυτοματοποιηθεί και η χρήση της θα ενεργοποιεί τις κατάλληλες αντιδράσεις. Πιστέψτε το!», είπε μεταξύ άλλων, ο κ. Χατζηγεωργιάδης.

photo:QuoteFlicker.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved