Τα λάθη των νέων μαμάδων

Τις περισσότερες φορές οι νέες μαμάδες κάνουν παράλογα ερωτήματα τόσο στον παιδίατρό τους όσο και σε κάποια μηχανή αναζήτησης του διαδικτύου.

Αυτό όμως συμβαίνει γιατί συνήθως οι νέες μαμάδες δεν γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν με το μωράκι τους από τη στιγμή που θα επιστρέψουν στο σπίτι και τι όχι. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλές κάνουν αρκετά «λάθη». Ποια όμως είναι τα 3 πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι νέες μαμάδες;

Κάθονται όλη νύχτα ξύπνιες δίπλα από την κούνια του μωρού
Είναι ίσως ένα από το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι νέες μανούλες φοβούμενες τον αιφνίδιο βρεφικό θάνατο ή την εισρόφηση. Κάθονται ξύπνιες όλη τη νύχτα παρακολουθώντας το νεογέννητο μην πάθει κάτι στον ύπνο του. Πράγμα που δεν θα έπρεπε να γίνεται καθώς και εκείνες χρειάζονται ύπνο και ξεκούραση.

Συμβουλεύονται το internet αντί τον παιδίατρό τους
Μόλις ένα παιδί ανεβάσει πυρετό ή βγάλει κάποιο σπυράκι, αμέσως μια μαμά θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον παιδίατρό της. Κάτι που δεν κάνουν όλες οι μαμάδες και αυτό γιατί α) σκέφτονται ότι θα ενοχλήσουν το γιατρό τους επειδή είναι αργά και β) γιατί φοβούνται ότι το σπυράκι είναι κάτι απλό και δεν χρειάζεται να καλέσουν τον παιδίατρο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλοί γονείς να γκουγκλάρουν στο διαδίκτυο τα συμπτώματα το παιδιών τους για να δουν τι έχει και πώς θα το αντιμετωπίσουν.

Δίνουν αντιπυρετικό στο παιδί τους πριν ανεβάσει πυρετό
Πολλές μαμάδες μόλις δουν ότι το παιδί τους ανέβασε 37,6 πυρετό αμέσως δίνουν αντιπυρετικό ώστε να μην ανέβει η θερμοκρασία του παιδιού τους περισσότερο. Κάτι που είναι λάθος. Η χορήγηση του αντιπυρετικού σε ένα παιδί γίνεται μόνο όταν το παιδί δεν έχει καθόλου όρεξη, (πχ δεν γελάει, δεν παίζει) και όταν η θερμοκρασία φτάσει τους 38,5 βαθμούς. Όσον αφορά τώρα τη δοσολογία, αυτή διαφέρει από φάρμακο σε φάρμακο. Όπως όλα τα φάρμακα στην παιδική ηλικία, η δοσολογία τους είναι ανάλογη του σωματικού βάρους του ασθενή και δεν μετριούνται με κουταλιές σούπας, κουταλάκια γλυκού κ.λπ. Το κάθε σκεύασμα έχει διαφορετική περιεκτικότητα σε mg/ml, άρα κανένας μαθηματικός τύπος δεν ισχύει για τον σωστό υπολογισμό της δόσης. Καλό είναι μια μαμά να έχει μια σύριγγα ή ένα δοσομετρικό ποτηράκι ή κουταλάκι και να τηρείται ακριβώς η δοσολογία που ο γιατρός θα καθορίσει για το συγκεκριμένο σκεύασμα.

Να θυμάστε πάντα ότι: Όσο «χαζή» και αν θεωρείτε εσείς την ερώτησή σας, όσο αργά και αν είναι, πάντα να συμβουλεύεστε και να ενοχλείτετον παιδίατρό σας.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved