Είσαι έτοιμη να κάνεις δεύτερο παιδί;

Σκέφτεστε αν είναι καιρός να κάνετε και ένα αδελφάκι στο μοναχοπαίδι σας; Φοβάστε μήπως δεν είναι η κατάλληλη στιγμή;

Είσαι έτοιμη να κάνεις δεύτερο παιδί;

Μήπως το παιδί σας επίμονα ζητάει ένα αδελφάκι; Προτού λοιπόν, πάρετε την απόφαση καλό θα ήταν να λάβετε υπόψη τους παρακάτω παράγοντες:

Πώς θα αλλάξει τη ζωή σας η γέννηση του δεύτερου παιδιού; Όπως γνωρίζετε και από το πρώτο σας παιδάκι, αναπόφευκτα ο ερχομός ενός νέου μέλους αλλάζει τις ισορροπίες και τη ρουτίνα στην οικογένεια Αναλογιστείτε λοιπόν, εάν έχετε τη θέληση, τις αντοχές ή την ανάλογη στήριξη για να μεγαλώσετε δύο παιδιά μαζί. Αυτό βέβαια, είναι κάτι που θα συνυπολογίσετε και με βάση την ηλικία του πρώτου παιδιού. Αν είναι λοιπόν, πάνω από 4 ετών, λογικά θα είναι πιο αυτόνομο και ανεξάρτητο, θα έχετε χαρεί ήδη ο ένας τον άλλο, οπότε δεν θα μοιράζεστε ανάμεσα σε δύο «μωρά» συγχρόνως. Ταυτόχρονα, εάν αυτήν την περίοδο θέλετε να ασχοληθείτε με την καριέρα σας, ένα δεύτερο παιδί μπορεί να σας απέτρεπε από το να αφοσιωθείτε σε αυτό, όπως εσείς θα θέλατε.

Πώς είναι η οικονομική σας κατάσταση; Καλώς ή κακώς, λόγω της οικονομικής στενότητας που βιώνουν οι περισσότερες οικογένειες, πολλά ζευγάρια το σκέφτονται διπλά, για να κάνουν δεύτερο παιδί, καθώς δεν ξέρουν αν θα μπορέσουν να αντέξουν το κόστος. Υπολογίστε λοιπόν, σοβαρά με το σύζυγό σας εάν είστε σε θέση να καλύψετε τα έξοδα ενός ακόμα παιδιού και εάν θα έχετε τις ίδιες οικονομικές πηγές μετά την εγκυμοσύνη.

Πόσο χρονών είστε; Όπως γνωρίζετε, όσο η γυναίκα μεγαλώνει, οι πιθανότητες να τεκνοποιήσει μειώνονται. Έτσι, εάν είστε για παράδειγμα πάνω από 40 χρονών και δεν έχετε αποφασίσει ακόμα αν θέλετε δεύτερο παιδί, θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας, ότι σε λίγα χρόνια μπορεί να μην υπάρχει αυτή η δυνατότητα.

Είστε σύμφωνοι και οι δύο σύντροφοι; Η απόφαση για ένα δεύτερο παιδί πρέπει να παρθεί και από τους δύο γονείς, να είναι και οι δύο πρόθυμοι και να έχουν κοινή επιθυμία για επέκταση της οικογένειά τους. Έτσι, εάν ο ένας θέλει και ο άλλος όχι, καλό θα ήταν να υπάρξει μία ανοιχτή συζήτηση και να πάρετε από κοινού μία απόφαση.

Πώς είναι η σχέση σας με το σύντροφό σας; Ένα επίσης σημαντικό δεδομένο που πρέπει να λάβει κανείς υπόψη πριν κάνει δεύτερο παιδί, είναι η σχέση του με το σύντροφό του. Αν είστε λοιπόν, στα χωρίσματα και πιστεύετε, ότι ο ερχομός ενός παιδιού θα σώσει τη σχέση σας, τότε ίσως θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε.

Τι λέει η καρδιά σας; Ότι και αν σας λέμε εμείς, η απόφαση είναι δική σας. Εάν λοιπόν, θέλετε όσο τίποτα ένα δεύτερο παιδί και συμφωνεί σε αυτό και ο σύντροφός σας, δεν έχετε παρά να το βάλετε μπρος. Άλλωστε, η αναβολή μιας τέτοιας απόφασης, μπορεί να σας κάνει αργότερα να το μετανιώσετε, επομένως, όταν έρθει η στιγμή, θα το καταλάβετε από μόνη σας.

Μαρίνα Μόσχα
Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή

Κάντε τις ερωτήσεις σας στην Ψυχοθεραπεύτρια της σελίδας μας εδώ!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved