«Το παιδί μου απέτυχε στις πανελλαδικές. Τι να κάνω;» Συμβουλεύει η ψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου

Από τα δεκάδες χιλιάδες ελληνόπουλα που «χτυπούν» κάθε χρόνο την πόρτα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, λίγα είναι εκείνα τελικά που καταφέρνουν να μπουν στην σχολή που πραγματικά επιθυμούν.

«Το παιδί μου απέτυχε στις πανελλαδικές. Τι να κάνω;» Συμβουλεύει η ψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου

Τα περισσότερα συμβιβάζονται με μία ειδικότητα που δεν τα ενθουσιάζει ή δεν καταφέρνουν να περάσουν σε κάποια σχολή.

Τι γίνεται σε αυτήν την περίπτωση που ένα παιδί αποτυγχάνει στις εξετάσεις; Τι πρέπει να κάνει ο γονιός από τη μεριά του;
• Συζητήστε με τον έφηβό σας τους λόγους που δεν πήγε καλά στις εξετάσεις, δίνοντάς του τη δυνατότητα να κάνει τον απολογισμό του. Αποφύγετε την κριτική.
• Αν επιθυμεί να κάνει μία δεύτερη προσπάθεια για να πετύχει στην σχολή που τον ενδιαφέρει, τότε καλό είναι αυτή η ευκαιρία να του δοθεί.
• Αν όμως είναι ήδη η δεύτερη χρονιά που δίνει εξετάσεις και θεωρείτε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να τα καταφέρει, είτε επειδή δε διαβάζει, είτε επειδή δεν μπορεί να αντεπεξέλθει, τότε ίσως πρέπει να στραφείτε σε άλλες ρεαλιστικές προτάσεις.
• Να πείσετε και το παιδί ότι στη ζωή υπάρχουν αρκετές επιλογές πέρα από μία ανώτατη σχολή. Οι επιλογές αυτές μπορεί να φαντάζουν τώρα σαν έσχατη λύση ή λύση ανάγκης, όμως η εκτίμηση αυτή είναι υποκειμενική.
• Βοηθήστε το παιδί να συνειδητοποιήσει ότι ακόμη και για τις επιλογές δεύτερης κατηγορίας απαιτείται μία μίνιμουμ προσπάθεια που θα πρέπει οπωσδήποτε να καταβάλλει.
• Οι γονείς όσο κι αν πικραίνονται που το παιδί τους δεν μπήκε σε καμία σχολή επειδή τεμπέλιαζε, να θυμούνται ότι έχουν απέναντί τους έναν νεαρό ή νεαρή και ότι καλό είναι να μη βιαστούν να βάλουν την ταμπέλα του αποτυχημένου. Ακόμη κι αν θεωρείτε ότι το παιδί είναι τεμπέλικο στο διάβασμα κι ήταν φυσικό να μην περάσει σε καμία σχολή, δεν παύει να έχει προτερήματα και αξίζει τον σεβασμό σας.
• Προτρέψτε το να πιστέψει στον εαυτό του, να ανακαλύψει τα θετικά του στοιχεία και να στηριχθεί σε αυτά για να προχωρήσει στο επόμενο βήμα της ζωής του.
• Αναζητήστε μαζί του κάποιους τομείς που θα του διασφαλίσουν μελλοντικά όχι μόνο την οικονομική επιβίωση, αλλά και κάποια στοιχειώδη ικανοποίηση.

Από το βιβλίο της ψυχολόγου-παιδοψυχολόγου, Αλεξάνδρας Καππάτου, «Παιδιά στην εφηβεία. Γονείς σε κρίση», από τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ.

email: akappatoy@akappatoy.gr

site: www.akappatou.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved