Έρευνα Mothersblog: Η διαδρομή της μητρότητας τα τελευταία 4 χρόνια!

Ο ρόλος της μητέρας τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ακόμη δυσκολότερος. Από το 2009 που ξεκίνησε η κρίση στη χώρα μας, τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετώπιζε μία νέα μητέρα αυξάνονταν μέρα με την ημέρα.

Έρευνα Mothersblog: Η διαδρομή της μητρότητας τα τελευταία 4 χρόνια!

Από τις αρχές του 2010 μέχρι και το τέλος του 2014 η καθημερινότητας της μητέρας έχει αλλάξει κατά πολύ. Οι γεννήσεις με καισαρική ή φυσιολογικό τοκετό, ο θηλασμός και η επιλόχειος κατάθλιψη έχουν επηρεαστεί κατά πολύ όλα αυτά τα χρόνια με τις γυναίκες να κάνουν άθλο για να ανταποκριθούν στις νέες καταστάσεις που επέφερε η κρίση στη χώρα μας.

-------------------------------------------

Αναλυτικά:
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
Το αποκορύφωμα της πτώσης των γεννήσεων στην Ελλάδα καταγράφεται τη χρονιά 2012, με πτώση -6,48% των γεννήσεων σε σχέση με το 2011, ενώ το 2013 η μεταβολή αντιστοιχεί σε -4,79% σε σχέση με το 2012. Το πρώτο 8μηνο του 2014, η μεταβολή από το προηγούμενο έτος αγγίζει το -2,23%.

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΤΟΚΕΤΟΣ VS ΚΑΙΣΑΡΙΚΗΣ ΤΟΜΗΣ
Η οικονομική κρίση δεν έχει επηρεάσει, σύμφωνα με τα στοιχεία, την απόφαση Φυσιολογικός Τοκετός ή Καισαρική Τομή. Και στις δύο περιπτώσεις είναι κοινή απόφαση γυναίκας και ιατρού για το ποια μέθοδος θα ακολουθηθεί και πάντα με γνώμονα την υγεία του μωρού και της μητέρας.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΕΟΓΝΑ
Ενδεικτικά και μόνο στο νοσοκομείο ΙΑΣΩ από 01/01/2010 έως και 15/12/2014, πραγματοποιήθηκαν 52.728 τοκετοί ενώ γεννήθηκαν 54.636 μωρά. Όπως θα προσέξετε το νούμερο των νεογνών είναι μεγαλύτερο από αυτό των τοκετών. Αυτό γιατί πολλές κυήσεις ήταν δίδυμες και άλλες τρίδυμες.

ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ
Ο μητρικός θηλασμός, είναι πλέον τάση, ενώ αυξάνονται ολοένα και περισσότερο οι γυναίκες που θηλάζουν αποκλειστικά, λόγω έντονης ευαισθητοποίησης οργανωμένων ομάδων, των μαιευτηρίων, της καμπάνιας του Υπουργείου κλπ. Κυριαρχεί η ιδέα ότι το μητρικό γάλα, είναι το ιδανικό γάλα για το μωρό μας, το οποίο είναι αναντικατάστατο, ανεξάντλητο, δεν χρειάζεται καμία προετοιμασία και είναι δωρεάν! Δεν είναι μόνο για λόγους οικονομίας όμως, το δικαίωμα στο μητρικό θηλασμό είναι κι αυτό έκφραση της γενικότερης στροφής στη σωστή διατροφή, την άσκηση, τη φύση. Σαν τάση μπορεί να περιγραφεί και η αξία του θεσμού της οικογένειας, για τη γενιά της κρίσης – αρχίζουν ξανά να κάνουν οικογένεια οι νέοι παρά τις οικονομικές αντιξοότητες. Το μοντέλο των γυναικών business woman που έκαναν παιδιά λίγο πριν τα 40 έχει μετριαστεί, ίσως γιατί δεν υπάρχει πλέον η προσδοκία της μεγάλης καριέρας, ίσως επειδή η γενιά της κρίσης είναι τα παιδιά εκείνα που στερήθηκαν τη μητέρα τους λόγω της καριέρας της.

ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ
Το ποσοστό της υπογονιμότητας δεν είναι δυνατόν να υπολογιστεί γιατί δεν υπάρχει εθνική καταγραφή προς το παρόν. Παρόλα αυτά όμως και μόνο στη μονάδα εξωσωματικής γονιμοποίησης «Ευγονία» τα τελευταία τέσσερα χρόνια πραγματοποιήθηκαν 1478 εξωσωματικές.

ΕΚΤΡΩΣΕΙΣ
Η Ελλάδα είναι η χώρα με τις περισσότερες εκτρώσεις σε όλη την Ευρώπη. Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται 350.000 εκτρώσεις με κορύφωση τα τελευταία χρόνια 2009/2012, λόγω της οικονομικής κρίσης. Μάλιστα το 22% των γυναικών έχουν οδηγηθεί σε τεχνητή διακοπή κύησης και το 1/3 από αυτές μάλιστα, πάνω από μία φορά. Σε δείγμα 1200 γυναικών το 17% ήταν 16 χρονών, το 19% ηλικίας 25-34 και το 32% ηλικίας 35-45. Τα τελευταία τρία χρόνια παρατηρείται 30% αύξηση κάθε χρόνο και οι περισσότερες εκτρώσεις γίνονται «ιδιωτικά». Τα κύρια αίτια για την αύξηση των εκτρώσεων είναι η οικονομική κρίση, η αβεβαιότητα για το μέλλον, η συναισθηματική ανετοιμότητα και η ελλιπής στήριξη του κράτους στους γονείς.

ΥΙΟΘΕΣΙΕΣ
Οι υιοθεσίες μπορούν να γίνουν με δύο τρόπους. Μέσω των τεσσάρων ιδρυμάτων που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα ή ιδιωτικά. Τα τέσσερα ιδρύματα ανά την Ελλάδα είναι 1) το ίδρυμα «Μητέρα» 2) Το Δημοτικό Βρεφοκομείο Θεσσαλονίκης «Άγιος Στυλιανός», 3) η Παιδόπολη «Άγιος Ανδρέας» και 4) το αναρρωτήριο Πεντέλης. Στην Ελλάδα παρατηρείται σημαντική αύξηση στον αριθμό των υιοθεσιών. Υπολογίζεται ότι γίνονται περίπου 650 υιοθεσίες το χρόνο και το 90% αυτών γίνονται ιδιωτικά. Από το 2009 η Συμφωνία της Χάγης επιτρέπει τη διακρατική υιοθεσία. Οι προϋποθέσεις για την υιοθεσία είναι η ηλικία των υποψήφιων γονέων να άνω των 30 και κάτω των 60. Επιπλέον πρέπει η διαφορά ηλικίας με το παιδί να είναι μεγαλύτερη των 18 και μικρότερη των 50 χρόνων. Η διαδικασία για τις υιοθεσίες που γίνονται δημόσια διαρκεί πολλά χρόνια και οι γονείς υιοθετούν κατά κύριο λόγο μεγάλα παιδιά. Οι υιοθεσίες που γίνονται ιδιωτικά είναι πιο άμεσες και οι υποψήφιοι γονείς έχουν τη δυνατότητα να υιοθετήσουν και βρέφη.

ΑΠΟΒΟΛΕΣ
Οι αποβολές παρουσιάζουν σημαντική αύξηση τα τελευταία χρόνια. Τη διετία 2010-2012 οι αποβολές διπλασιάστηκαν ενώ σήμερα καλύπτουν το 12-15% των διαγνωσθέντων κυήσεων. Έρευνες που έχουν γίνει, έχουν δείξει ότι τα αίτια που οδηγούν στην αύξηση των αποβολών τα τελευταία χρόνια, έχουν να κάνουν με το σύγχρονο τρόπο ζωής. Πολλές φορές ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής και το άγχος που κατακλύζει την καθημερινότητά μας έχουν και αυτές τις συνέπειες.

ΑΝΥΠΑΝΤΡΕΣ ΜΗΤΕΡΕΣ
Η μονογονεϊκή οικογένεια είναι πλέον μία πραγματικότητα όπως και η αύξηση των ανύπαντρων μητέρων. Σε όλη την Ευρώπη τα ποσοστά των άγαμων μητέρων αυξάνονται συνεχώς φτάνοντας το 37%. Στη Ελλάδα, οι μονογονεϊκές οικογένειες αντιπροσωπεύουν ένα 4-5%. Αν και στη χώρα μας ο αριθμός των ανύπαντρων μητέρων ολοένα και αυξάνεται, τα ποσοστά είναι πιο χαμηλά σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved