Έρευνα Mothersblog: Η διαδρομή της μητρότητας τα τελευταία 4 χρόνια!

Έρευνα Mothersblog: Η διαδρομή της μητρότητας τα τελευταία 4 χρόνια!

Ο ρόλος της μητέρας τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ακόμη δυσκολότερος. Από το 2009 που ξεκίνησε η κρίση στη χώρα μας, τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετώπιζε μία νέα μητέρα αυξάνονταν μέρα με την ημέρα.

Έρευνα Mothersblog: Η διαδρομή της μητρότητας τα τελευταία 4 χρόνια!

Από τις αρχές του 2010 μέχρι και το τέλος του 2014 η καθημερινότητας της μητέρας έχει αλλάξει κατά πολύ. Οι γεννήσεις με καισαρική ή φυσιολογικό τοκετό, ο θηλασμός και η επιλόχειος κατάθλιψη έχουν επηρεαστεί κατά πολύ όλα αυτά τα χρόνια με τις γυναίκες να κάνουν άθλο για να ανταποκριθούν στις νέες καταστάσεις που επέφερε η κρίση στη χώρα μας.

-------------------------------------------

Αναλυτικά:
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
Το αποκορύφωμα της πτώσης των γεννήσεων στην Ελλάδα καταγράφεται τη χρονιά 2012, με πτώση -6,48% των γεννήσεων σε σχέση με το 2011, ενώ το 2013 η μεταβολή αντιστοιχεί σε -4,79% σε σχέση με το 2012. Το πρώτο 8μηνο του 2014, η μεταβολή από το προηγούμενο έτος αγγίζει το -2,23%.

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΤΟΚΕΤΟΣ VS ΚΑΙΣΑΡΙΚΗΣ ΤΟΜΗΣ
Η οικονομική κρίση δεν έχει επηρεάσει, σύμφωνα με τα στοιχεία, την απόφαση Φυσιολογικός Τοκετός ή Καισαρική Τομή. Και στις δύο περιπτώσεις είναι κοινή απόφαση γυναίκας και ιατρού για το ποια μέθοδος θα ακολουθηθεί και πάντα με γνώμονα την υγεία του μωρού και της μητέρας.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΕΟΓΝΑ
Ενδεικτικά και μόνο στο νοσοκομείο ΙΑΣΩ από 01/01/2010 έως και 15/12/2014, πραγματοποιήθηκαν 52.728 τοκετοί ενώ γεννήθηκαν 54.636 μωρά. Όπως θα προσέξετε το νούμερο των νεογνών είναι μεγαλύτερο από αυτό των τοκετών. Αυτό γιατί πολλές κυήσεις ήταν δίδυμες και άλλες τρίδυμες.

ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ
Ο μητρικός θηλασμός, είναι πλέον τάση, ενώ αυξάνονται ολοένα και περισσότερο οι γυναίκες που θηλάζουν αποκλειστικά, λόγω έντονης ευαισθητοποίησης οργανωμένων ομάδων, των μαιευτηρίων, της καμπάνιας του Υπουργείου κλπ. Κυριαρχεί η ιδέα ότι το μητρικό γάλα, είναι το ιδανικό γάλα για το μωρό μας, το οποίο είναι αναντικατάστατο, ανεξάντλητο, δεν χρειάζεται καμία προετοιμασία και είναι δωρεάν! Δεν είναι μόνο για λόγους οικονομίας όμως, το δικαίωμα στο μητρικό θηλασμό είναι κι αυτό έκφραση της γενικότερης στροφής στη σωστή διατροφή, την άσκηση, τη φύση. Σαν τάση μπορεί να περιγραφεί και η αξία του θεσμού της οικογένειας, για τη γενιά της κρίσης – αρχίζουν ξανά να κάνουν οικογένεια οι νέοι παρά τις οικονομικές αντιξοότητες. Το μοντέλο των γυναικών business woman που έκαναν παιδιά λίγο πριν τα 40 έχει μετριαστεί, ίσως γιατί δεν υπάρχει πλέον η προσδοκία της μεγάλης καριέρας, ίσως επειδή η γενιά της κρίσης είναι τα παιδιά εκείνα που στερήθηκαν τη μητέρα τους λόγω της καριέρας της.

ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ
Το ποσοστό της υπογονιμότητας δεν είναι δυνατόν να υπολογιστεί γιατί δεν υπάρχει εθνική καταγραφή προς το παρόν. Παρόλα αυτά όμως και μόνο στη μονάδα εξωσωματικής γονιμοποίησης «Ευγονία» τα τελευταία τέσσερα χρόνια πραγματοποιήθηκαν 1478 εξωσωματικές.

ΕΚΤΡΩΣΕΙΣ
Η Ελλάδα είναι η χώρα με τις περισσότερες εκτρώσεις σε όλη την Ευρώπη. Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται 350.000 εκτρώσεις με κορύφωση τα τελευταία χρόνια 2009/2012, λόγω της οικονομικής κρίσης. Μάλιστα το 22% των γυναικών έχουν οδηγηθεί σε τεχνητή διακοπή κύησης και το 1/3 από αυτές μάλιστα, πάνω από μία φορά. Σε δείγμα 1200 γυναικών το 17% ήταν 16 χρονών, το 19% ηλικίας 25-34 και το 32% ηλικίας 35-45. Τα τελευταία τρία χρόνια παρατηρείται 30% αύξηση κάθε χρόνο και οι περισσότερες εκτρώσεις γίνονται «ιδιωτικά». Τα κύρια αίτια για την αύξηση των εκτρώσεων είναι η οικονομική κρίση, η αβεβαιότητα για το μέλλον, η συναισθηματική ανετοιμότητα και η ελλιπής στήριξη του κράτους στους γονείς.

ΥΙΟΘΕΣΙΕΣ
Οι υιοθεσίες μπορούν να γίνουν με δύο τρόπους. Μέσω των τεσσάρων ιδρυμάτων που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα ή ιδιωτικά. Τα τέσσερα ιδρύματα ανά την Ελλάδα είναι 1) το ίδρυμα «Μητέρα» 2) Το Δημοτικό Βρεφοκομείο Θεσσαλονίκης «Άγιος Στυλιανός», 3) η Παιδόπολη «Άγιος Ανδρέας» και 4) το αναρρωτήριο Πεντέλης. Στην Ελλάδα παρατηρείται σημαντική αύξηση στον αριθμό των υιοθεσιών. Υπολογίζεται ότι γίνονται περίπου 650 υιοθεσίες το χρόνο και το 90% αυτών γίνονται ιδιωτικά. Από το 2009 η Συμφωνία της Χάγης επιτρέπει τη διακρατική υιοθεσία. Οι προϋποθέσεις για την υιοθεσία είναι η ηλικία των υποψήφιων γονέων να άνω των 30 και κάτω των 60. Επιπλέον πρέπει η διαφορά ηλικίας με το παιδί να είναι μεγαλύτερη των 18 και μικρότερη των 50 χρόνων. Η διαδικασία για τις υιοθεσίες που γίνονται δημόσια διαρκεί πολλά χρόνια και οι γονείς υιοθετούν κατά κύριο λόγο μεγάλα παιδιά. Οι υιοθεσίες που γίνονται ιδιωτικά είναι πιο άμεσες και οι υποψήφιοι γονείς έχουν τη δυνατότητα να υιοθετήσουν και βρέφη.

ΑΠΟΒΟΛΕΣ
Οι αποβολές παρουσιάζουν σημαντική αύξηση τα τελευταία χρόνια. Τη διετία 2010-2012 οι αποβολές διπλασιάστηκαν ενώ σήμερα καλύπτουν το 12-15% των διαγνωσθέντων κυήσεων. Έρευνες που έχουν γίνει, έχουν δείξει ότι τα αίτια που οδηγούν στην αύξηση των αποβολών τα τελευταία χρόνια, έχουν να κάνουν με το σύγχρονο τρόπο ζωής. Πολλές φορές ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής και το άγχος που κατακλύζει την καθημερινότητά μας έχουν και αυτές τις συνέπειες.

ΑΝΥΠΑΝΤΡΕΣ ΜΗΤΕΡΕΣ
Η μονογονεϊκή οικογένεια είναι πλέον μία πραγματικότητα όπως και η αύξηση των ανύπαντρων μητέρων. Σε όλη την Ευρώπη τα ποσοστά των άγαμων μητέρων αυξάνονται συνεχώς φτάνοντας το 37%. Στη Ελλάδα, οι μονογονεϊκές οικογένειες αντιπροσωπεύουν ένα 4-5%. Αν και στη χώρα μας ο αριθμός των ανύπαντρων μητέρων ολοένα και αυξάνεται, τα ποσοστά είναι πιο χαμηλά σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης.

119.99 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
LEGO Harry Potter Hogwarts Clock Tower (75948)
109.99 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
LEGO Creator Volkswagen Beetle (10252)
11.90 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Djeco Επιτραπέζιο Λοττο αντικείμενα σπιτιού
19.95 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Djeco Επιτραπέζιο 'Μπλα μπλα μπλα'
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
«Έκανα τον γιο μου στα 46 - Στη μητρότητα δεν έχει σημασία η ηλικία, αλλά η αφοσίωση»

«Έκανα τον γιο μου στα 46 - Στη μητρότητα δεν έχει σημασία η ηλικία, αλλά η αφοσίωση»

Μία μαμά περιγράφει τη δική της εμπειρία στην μητρότητα.
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Ποιες τροφές ενισχύουν το αίσθημα του κορεσμού;

Ποιες τροφές ενισχύουν το αίσθημα του κορεσμού;

Τροφές που κόβουν πραγματικά την όρεξη.
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Παγκόσμια Ημέρα Υγιεινής Χεριών: Mαθαίνοντας τα παιδιά να πλένουν σωστά τα χέρια τους

Παγκόσμια Ημέρα Υγιεινής Χεριών: Mαθαίνοντας τα παιδιά να πλένουν σωστά τα χέρια τους

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγιεινής Χεριών υπενθυμίζουμε στα παιδιά αλλά και…
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Χριστίνα Κοντοβά: Aνέβασε μια γλυκιά φωτό με το κοριτσάκι που υιοθετεί

Χριστίνα Κοντοβά: Aνέβασε μια γλυκιά φωτό με το κοριτσάκι που υιοθετεί

Η σχεδιάστρια βρίσκεται ακόμη στην Ουγκάντα και στο πλευρό της μικρούλας που…
Διάβασε τη συνέχεια
BEST OF NETWORK
Άρση μέτρων: Τι ανοίγει τις επόμενες μέρες - Αναλυτικά όλες οι ημερομηνίες
Κορονοϊός: Σε ποια σημεία θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη (6/5) έλεγχοι rapid test από τον ΕΟΔΥ
Επίδομα 534 ευρώ: Τι αλλάζει για τις αναστολές Μαΐου - Σε ποιους εργαζόμενους μπαίνει «κόφτης»
«Ήταν υγιέστατη»: Συντετριμμένος ο σύζυγος της 44χρονης που πέθανε μετά τον εμβολιασμό (vid)
Κένυα: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τον τάφο ενός νηπίου που πέθανε πριν από 78.000 χρόνια (vid)
Βίντεο: Γιατί η γυμναστική που έκαναν Ρωσίδες μπροστά σε τζαμί εξόργισε τους μουσουλμάνους
Συναγερμός στη Γαλλία: Νεκρός αστυνομικός σε αιματηρή επιχείρηση εναντίον εμπόρων ναρκωτικών
Τατάρ: Έχω κυπριακό διαβατήριο - Αν υπάρχει τρόπος θα το επιστρέψω
Άγριο έγκλημα στη Ρωσία: Έσφαξε τα παιδιά της και τον άντρα της και μετά πήγε σινεμά
«Αρμαγεδδών»: Δεν μπορούμε να σταματήσουμε έναν απειλητικό μεγάλο αστεροειδή,έδειξε άσκηση της NASA
Παρηγοριά στη Μέρκελ ζητά ο Ερντογάν: «Προκαλούν οι Έλληνες»
Τριπλή διεθνής διάκριση για τον νέο φωτισμό της Ακρόπολης
MOTHERTOOLS
novalac-logo
Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Υπολογισμός Σύλληψης & Ωορρηξίας

Εξετάσεις

Εξετάσεις

Θηλασμός

Θηλασμός

Μαιευτήριο

Μαιευτήριο

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Τα πάντα για τον Αυτισμό

©2012-2021 Mothersblog.gr - All rights reserved
«Τι να μαγειρέψω σήμερα;» Πρόγραμμα διατροφής για την Μεγάλη Εβδομάδα