Βοήθεια… Θέλω να γίνω Μαμά…

Η γέννηση ενός παιδιού... το κορυφαίο θαύμα της ζωής. Για κάποια ζευγάρια, δεν είναι μια αυτονόητη, φυσική διαδικασία.

Σε ποια περίπτωση ενδείκνυται να απευθυνθούμε στον ιατρό:

Βοήθεια… Θέλω να γίνω Μαμά…

Ένα ζευγάρι χωρίς πρόβλημα υπογονιμότητας έχει, κάθε μήνα, 15-20% πιθανότητες να καταλήξει σε εγκυμοσύνη. Αν, λοιπόν, μετά από 12 μήνες φυσιολογικών σεξουαλικών επαφών (2-3 φορές εβδομαδιαία ) και χωρίς αντισυλληπτικά μέτρα, δεν υπάρχει εγκυμοσύνη, καλό είναι να απευθυνθεί σε γυναικολόγο ή σε κάποιο κέντρο εξωσωματικής γονιμοποίησης, γιατί, ίσως, συντρέχει αιτία υπογονιμότητος.

Σήμερα, η ιατρική έχει πολλά να προσφέρει στα ζευγάρια με υπογονιμότητα, χάρη στις Τεχνικές Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής ART (Assisted Reproduction Techniques).

Σταθμίζοντας τα αποτελέσματα των εξετάσεων και το ιστορικό του ζευγαριού, ο ιατρός αποφασίζει την πιο ενδεδειγμένη και οικονομική για το ζευγάρι μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ώστε η εγκυμοσύνη να γίνει πράξη.

Η υπογονιμότητα του ζεύγους είναι πολυπαραγοντική.

Για το λόγο αυτό κάθε ζευγάρι πρέπει να απευθύνεται στον Γυναικολόγο Αναπαραγωγής που θα καθορίσει τη μέθοδο που ταιριάζει στο συγκεκριμένο ζευγάρι και θα το βοηθήσει να κρατήσει το συντομότερο στην αγκαλιά του ένα υγιές μωράκι.

Αν η ενεργοποίηση του σπέρματος του άνδρα, μετά την εργαστηριακή επεξεργασία του, δείξει απόκλιση του σπέρματος από το φυσιολογικό, η γυναίκα υποβάλλεται σε ενδομήτρια σπερματέγχυση. Αυτή γίνεται μετά από υπερηχογραφική παρακολούθηση της ωορρηξίας, κάποιες φορές μετά από διέγερση των ωοθηκών για πρόκληση ωορρηξίας και κάποιες χωρίς διέγερση. Προϋπόθεση για τη σπερματέγχυση είναι οι σάλπιγγες της γυναίκας να είναι διαβατές.

Διέγερση των ωοθηκών προκαλείται, επίσης, όταν η γυναίκα παρουσιάζει πρόβλημα ωορρηξίας (πχ. στις γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες) ενώ, παράλληλα, ενδείκνυται και υπερηχογραφική παρακολούθηση, πρόκληση ωορρηξίας και προγραμματισμένη σεξουαλική επαφή.

Αν, μετά τις παραπάνω μεθόδους, δεν επιτευχθεί εγκυμοσύνη, το ζευγάρι οδηγείται σε μεθόδους εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Εξωσωματική γονιμοποίηση είναι η γονιμοποίηση του ή των ωαρίων της γυναίκας από τα σπερματοζωάρια του άντρα εκτός του σώματος της γυναίκας, στο εργαστήριο.

Τα ωάρια της γυναίκας λαμβάνονται από τον γυναικολόγο διακολπικά και μεταφέρονται στο εργαστήριο όπου ο εμβρυολόγος αναλαμβάνει να τα γονιμοποιήσει από το σπέρμα του άντρα. Το σπέρμα το δίνει στο εργαστήριο ο άντρας την ίδια ημέρα με την ωοληψία της γυναίκας.

Τα έμβρυα που θα προκύψουν μεταφέρονται μετά από 2 έως 5 ημέρες (ανάλογα την περίπτωση) στη μήτρα της μέλλουσας μητέρας. Μετά από 10 με 12 ημέρες πραγματοποιείται αιμοληψία για να διαπιστωθεί η εγκυμοσύνη.

Προκειμένου ν'αυξηθούν τα ποσοστά επιτυχίας της μεθόδου η γυναίκα είναι πιθανό να χρειαστεί να πάρει φάρμακα (γοναδοτροπίνες) για την παραγωγή περισσοτέρων του ενός ωαρίου, που παράγει φυσιολογικά σε κάθε κύκλο.

Η διαδικασία της εξωσωματικής διαρκεί, ανάλογα με το πρωτόκολλο 15-25 ημέρες. Κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών ο ιατρός παρακολουθεί υπερηχογραφικά τη γυναίκα για να καθορίσει την κατάλληλη μέρα για την ωοληψία. Σε αυτό το διάστημα λοιπόν, χρειάζονται περίπου 4-5 επισκέψεις στον ιατρό.

Η γυναίκα δε χρειάζεται να διακόψει τη δουλειά της . Συνιστάται μόνο μετά την εμβρυομεταφορά και για 2-3 ημέρες ξεκούραση(ήπια δραστηριότητα).

(Για να παρακολουθήσετε τις παρακάτω πληροφορίες μέσω βίντεο, επισκεφθείτε το δικτυακό τόπο http://www.medimall.gr/el/ivf-information.html )

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved