Γιατί το παιδί σε ενδεχόμενο διαζύγιο αρνείται να συναντήσει τον γονιό του; Συμβουλεύει η Αλεξάνδρα Καππάτου

Κάποιες φορές ο γονιός που έχει την επιμέλεια βρίσκεται σε δύσκολη θέση από την διαπίστωση ότι του παιδί του ύστερα από κάποιους μήνες ή ακόμη και χρόνια μετά το διαζύγιο δε θέλει να επισκεφθεί τον άλλο γονιό.

Γιατί το παιδί σε ενδεχόμενο διαζύγιο αρνείται να συναντήσει τον γονιό του; Συμβουλεύει η Αλεξάνδρα Καππάτου

Πάντα όμως υπάρχουν λόγοι που το παιδί αντιδρά με αυτόν τον τρόπο.

Τι να γνωρίζετε
• Σε περίπτωση άρνησης του παιδιού να συναντήσει τον άλλο γονιό, κινηθείτε προσεκτικά και μην βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα για τον ένοχο.
• Συζητήστε με τρυφερότητα και ηρεμία με το παιδί ώστε να εκμαιεύσετε το λόγο για τον οποίο αντιδρά με αυτόν τον τρόπο.
• Συνήθως αντιδρούν με άρνηση όταν δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν μία δυσάρεστη κατάσταση ή μία αλλαγή στο περιβάλλον του άλλου γονιού.
• Μην διστάσετε να πάρετε την πρωτοβουλία να συζητήσετε με τον άλλο γονιό, ώστε από κοινού να αντιμετωπίσετε την κατάσταση. Αν το πρόβλημα συνεχιστεί, αναζητήστε βοήθεια από ειδικό.
• Ανεξαρτήτως επιθυμίας σας ή των τυχόν αρνητικών συναισθημάτων σας προς τον πρώην σύντροφό σας, πρέπει να υποδείξετε στο παιδί τι οφείλει να κάνει, δηλαδή να επικοινωνεί με τον άλλο γονιό.
• Να του υπενθυμίσετε με σαφήνεια ότι η επικοινωνία με τον άλλο γονιό είναι κάτι δεδομένο και μη διαπραγματεύσιμο. Αν δείξετε δισταγμό ή επιτρέψετε στο ίδιο να πάρει την απόφαση, ενδεχομένως δε θα είναι για μία μόνο φορά και επιπλέον θα του περάσετε το μήνυμα ότι μπορεί να μην κάνει πράγματα που δεν το ευχαριστούν.

Από το βιβλίο της ψυχολόγου-παιδοψυχολόγου, Αλεξάνδρας Καππάτου, «Οι γονείς χωρίζουν».

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved