Επιλόχειος κατάθλιψη: Πώς να την ξεπεράσετε!

Η επιλόχεια κατάθλιψη δεν είναι μια απλή ιδιοτροπία όπως συνηθίζουν να την λένε μερικοίο. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σοβαρή ασθένεια και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται.

Επιλόχειος κατάθλιψη: Πώς να την ξεπεράσετε!

Οι αιτίες είναι πολλές και φυσικά δεν ισχύουν για όλες τις γυναίκες. Μεγάλη επικινδυνότητα για επιλόχεια κατάθλιψη έχει μια γυναίκα που παρουσίασε ψυχική διαταραχή πριν την εγκυμοσύνη. Επίσης, ένα άσχημο ψυχολογικά παρελθόν, με δυσάρεστα βιώματα από τα παιδικά χρόνια κι άλυτα θέματα στη σχέση με τους γονείς ή τα αδέρφια είναι παράγοντες που προδιαθέτουν για κατάθλιψη.

Υποψήφιες για επιλόχεια κατάθλιψη είναι επίσης οι γυναίκες που δεν είναι ακόμα έτοιμες να γίνουν μητέρες και να αναλάβουν την ευθύνη ενός παιδιού. Πρόκειται συνήθως για κόρες υπερπροστατευτικών μαμάδων, που δεν τους έδωσαν ποτέ την ευκαιρία να γίνουν ανεξάρτητες. Τέλος, επηρεάζονται και οι νέες μαμάδες που το περιβάλλον τους έχει μεγάλες απαιτήσεις από εκείνες και θεωρούν απαράδεκτο να νιώθουν κουρασμένες, εξαντλημένες ή να μην ξεχειλίζουν από «μητρικό φίλτρο».

Πως μπορείτε να την ξεπεράσετε;

1) Μην πιέζετε τον εαυτό σας να κάνει πράγματα που δεν θέλει. Να είστε ευγενική μαζί του!

2) Προσπαθήστε να διώξετε αισθήματα ενοχής. Δεν υπάρχει ούτε η τέλεια μαμά ούτε το τέλειο παιδί. Με το που θα γεννήσετε μην περιμένετε να σας έρθει η « Θεία Φώτιση» μονομιάς. Θα γίνετε μια καλή μαμά με τη πάροδο του χρόνο. Κάθε μέρα που θα περνάει θα μαθαίνετε και νέα πράγματα.

3) Να τρώτε υγιεινά και για λίγο καιρό μην τρώτε ζάχαρη, σοκολάτα ή καφέ. Μπορεί να έχουν αρνητικές ψυχολογικές επιδράσεις επάνω σας.

4) Δοκιμάστε κάποιες ώρες της ημέρας να ξεκουράζεστε και να χαλαρώνετε μόνη. Ο διαλογισμός θα βοηθούσε!

5) Όπως και να έχει μην αφήνετε τον εαυτό σας απεριποίητο. Πάντα να νιώθετε όμορφη τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά!

6) Βρείτε και γνωρίστε μανούλες να μοιραστείτε τις εμπειρίες σας. Αυτό θα σας βοηθήσει πολύ.

7)Μην αφήνετε τον σύζυγό σας έξω απο όλο αυτό που περνάτε. Συζητήστε το μαζί του. Ανοίξτε τον εαυτό σας. Μόνο έτσι θα μπορέσει να σας βοηθήσει να το ξεπεράσετε μαζί, σαν ένα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved