Δεύτερο παιδί! Είστε έτοιμοι για να έρθει στη ζωή σας;

Θέλετε να κάνετε κι άλλο παιδί, αλλά δεν ξέρετε πότε -και αν- είναι η κατάλληλη στιγμή. «Ε, τώρα που περπάτησε το πρώτο, ήρθε η ώρα για το επόμενο», «πάρε την απόφαση πριν φύγει το μπιμπερό από το νεροχύτη», «ένα ίσον κανένα»... Τέτοιου είδους επιχειρήματα από μαμάδες, πεθερικά και λοιπούς συγγενείς και φίλους θα έχετε ακούσει σίγουρα πολλά!

Δεύτερο παιδί! Είστε έτοιμοι για να έρθει στη ζωή σας;

Αρκετές δεκαετίες πριν, οι οικογένειες συνήθιζαν να αποκτούν πάνω από ένα παιδί, με το σκεπτικό ότι θα ήταν καλό να έχει παρέα το άλλο αδερφάκι στη ζωή του. Ωστόσο, τη σημερινή εποχή, υπάρχει αυξανόμενη τάση τα ζευγάρια να αποκτούν μόνο ένα παιδί και αυτό συμβαίνει για διάφορους λόγους.

Μάθετε τα υπέρ και τα κατά σε κάθε περίπτωση και αποφασίστε αν θα το επισπεύσει ή θα το αφήσετε γι' αργότερα.

Η οικονομική σας κατάσταση είναι κάτι που πρέπει να σκεφτείτε. Καταρχήν υπάρχει οικονομική δυσκολία να συντηρήσεις μεγάλη οικογένεια. Τα καλά νέα είναι ότι τη δεύτερη φορά δεν θα χρειαστεί να κάνετε κάποιες από τις «βαριές» αγορές, όπως κούνια, καρότσι, καρεκλάκι κ.λπ., αφού θα έχετε ήδη ό,τι χρειάζεστε από το προηγούμενο παιδί. Τα κακά νέα είναι ότι ένα ακόμη παιδί φέρνει μαζί του μια σειρά από επιπλέον έξοδα.

Έχετε απαιτητική δουλειά ή καριέρα; Πολλές γυναίκες επενδύουν πολύ περισσότερο στην καριέρα τους, η οποία τους στερεί το χρόνο που απαιτείται για την ανατροφή των παιδιών. Στην περίπτωση μάλιστα που είστε ελεύθερη επαγγελματίας, θα πρέπει να συνυπολογίσετε το κόστος που θα σημάνει για εσάς το να σταματήσετε για ένα διάστημα τη δουλειά σας για δεύτερη φορά.

Είναι κοινή απόφαση; Κάποιες φορές η μητέρα ίσως νιώθει έτοιμη να κάνει άλλο ένα παιδί και ο πατέρας όχι ή το αντίστροφο. Ασφαλώς, κανένα ζευγάρι δεν μπορεί να είναι απόλυτα συντονισμένο σε κάθε απόφαση που καλείται να πάρει, ωστόσο για τη συγκεκριμένη είναι απαραίτητο να το θέλετε και οι δύο. Συζητήστε το με ειλικρίνεια και αληθινή ελευθερία –αφήστε τον να πει τη γνώμη του, επειδή αυτή είναι κι όχι επειδή αυτό πρέπει να πει προκειμένου να γλιτώσει την κρεβατομουρμούρα!

Η ηλικία σας παίζει ρόλο. Έχει πλέον αυξηθεί αρκετά η ηλικία στην οποία παντρεύονται τα ζευγάρια, γεγονός που επηρεάζει τη δυνατότητα απόκτησης περισσότερων παιδιών. Μετά τα 35, η γονιμότητα στις γυναίκες αρχίζει να παρουσιάζει σημαντική πτώση. Αν λοιπόν έχετε ξεπεράσει –ή βρίσκεστε κοντά– σε αυτό το όριο και θέλετε να κάνετε δεύτερο παιδί, είναι σκόπιμο να το προγραμματίσετε άμεσα. Όσο πιο νέα είστε όταν πάρετε τη μεγάλη απόφαση, τόσες περισσότερες πιθανότητες έχετε να τα καταφέρετε, αλλά και η εγκυμοσύνη σας θα είναι ευκολότερη.

Ο πιο σημαντικός παράγοντας όμως είναι το τι θέλετε εσείς! Η απόφαση για ένα δεύτερο παιδί είναι απόφαση που αλλάζει τα οικογενειακά δεδομένα και κανενας λόγος ή παράγοντας δεν έχει σημασία, κανένας συγγενής δεν μπορεί να το «επιβάλλει», αν εσείς οι ίδιες δεν αισθάνεστε την ανάγκη για ένα δεύτερο παιδί.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved