Μαμάδες που σκέφτονται διαρκώς τις δουλειές του σπιτιού βλάπουν την ψυχική τους υγεία
«Οι μαμάδες που αναλαμβάνουν περισσότερες δουλειές του νοικοκυριού, αναφέρουν υψηλότερα επίπεδα κατάθλιψης, άγχους και σωματικής εξουθένωσης»
Όταν σκέφτεστε δουλειές του σπιτιού, πιθανότατα σας φαντάζεστε να πλένετε πιάτα, να κόβετε λαχανικά ή να βάζετε απανωτά πλυντήρια με ρούχα . Δεν αποτελεί νέο πως οι μαμάδες συχνά επωμίζονται το βάρος για τις περισσότερες από αυτές.
Υπάρχει, όμως, μια αόρατη διάσταση των οικιακών αυτών ευθυνών: η ψυχολογική προσπάθεια που καταβάλλεται για την οργάνωση , τον προγραμματισμό, και την ανάθεσή τους.
Μια πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε πως αυτή η διάσταση, που συχνά χαρακτηρίζεται ως «ψυχικό φορτίο», κατανέμεται -ακόμα και σήμερα- άνισα ανάμεσα στα ζευγάρια και φαίνεται πως επιβαρύνει ιδιαίτερα την ψυχική υγεία των γυναικών. Σύμφωνα, λοιπόν, με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Archives of Women's Mental Health, οι μαμάδες που αναλαμβάνουν περισσότερες δουλειές του νοικοκυριού, αναφέρουν υψηλότερα επίπεδα κατάθλιψης, άγχους και σωματικής εξουθένωσης.
Δουλειές στο σπίτι, ομαδική εργασία: Συνήθειες που μεγαλώνουν υπεύθυνα παιδιά
Επιστημονικά ευρήματα
Ανάμεσα σε 322 μαμάδες με μικρά παιδιά, 30 από αυτές απάντησαν πως είναι εξ ολοκλήρου υπεύθυνες για τις δουλειές του σπιτιού.
Διαπιστώθηκε, παράλληλα, μια εντυπωσιακή ανισότητα μεταξύ των δύο φύλων: Οι γυναίκες όχι μόνο έκαναν περισσότερες από τις δουλειές του σπιτιού, αλλά είχαν και σημαντικά μεγαλύτερο μερίδιο ψυχικού φόρτου σε σύγκριση με τους συντρόφους τους.
Κατά μέσο όρο, ανέφεραν ότι ήταν υπεύθυνες για το 64% περίπου του συνόλου των δουλειών σε σύγκριση με το 36% των συντρόφων τους.
Ωστόσο, υπήρχε μόνο μία δουλειά την οποία οι άντρες υπερτερούσαν. Ποια ήταν αυτή; Το πέταγμα των σκουπιδιών.
Είναι ενδιαφέρον πως αυτή η άνιση κατανομή συνδέεται με περισσότερες εντάσεις στη σχέση του ζευγαριού και με σοβαρό αντίκτυπο στην ψυχολογική ευημερία των γυναικών.
Μοντεσσοριανή εκπαίδευση: Δουλειές του σπιτιού για παιδιά ανάλογα με την ηλικία τους
Το viral hack για να αποφορτίζονται ψυχολογικά τα παιδιά σύμφωνα με ειδικό
Η δυναμική της οικογένειας έχει κοινωνικό αντίκτυπο
Ο άνισος καταμερισμός των δουλειών του σπιτιού αποτελεί βασικό παράγοντα της ανισότητας των φύλων σε παγκόσμιο επίπεδο.
Μπορεί να μην γνωρίζουμε πολλά για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη ψυχική υγεία των μαμάδων, αλλά από ό,τι φαίνεται το ψυχολογικό φορτίο είναι μια «υποτιμημένη» πτυχή που χρήζει μεγαλύτερης προσοχής από τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας και τους συμβούλους γάμων .
Πηγή: theconversation.com