«Τι λάθος κάνω;» - Όσα πρέπει να θυμάστε όταν νιώθετε ότι έχετε αποτύχει ως γονιός

Υπάρχουν κι αυτές οι στιγμές που πιστεύετε ότι τα κάνετε όλα λάθος κι ότι κανείς, ούτε εσείς, δεν αναγνωρίζετε τις προσπάθειές σας.

«Τι λάθος κάνω;» - Όσα πρέπει να θυμάστε όταν νιώθετε ότι έχετε αποτύχει ως γονιός
Bigstock

Οι περισσότεροι γονείς θα αισθανθούν έστω και μια φορά στη ζωή τους ότι έχουν αποτύχει.

Οι αφορμές πολλές: οι συνεχείς εκρήξεις του παιδιού, η έλλειψη χρόνου και υπομονής, η κούραση, τα νεύρα...

Όταν αισθάνεστε ότι έχετε αποτύχει ως γονιός, να θυμάστε τα εξής:

kourasmeni-mama.jpg

Αναγνωρίστε όλα όσα έχετε κάνει

Αντί να συγκρίνετε τον εαυτό σας με την απόλυτη σούπερ μαμά (ή τον σούπερ μπαμπά), να θυμάστε πόσα έχετε κάνει από τη ημέρα που φέρατε το παιδί σας στον κόσμο μέχρι σήμερα. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι μεγαλώνετε έχοντας μια οικογένεια, την οποία αγαπάτε και κοπιάζετε καθημερινά για τις ανάγκες της.

Το ότι αμφιβάλλετε σημαίνει ότι νοιάζεστε

Οι αμφιβολίες σας για το αν είστε καλός γονιός σημαίνει ότι μέσα σας πιστεύετε ότι μπορείτε και καλύτερα. Συχνά τα πράγματα δεν πάνε όπως ακριβώς τα σχεδιάζετε. Όμως, μην εστιάζετε στο τι πήγε στραβά ή στο χειρότερο που συνέβη συμβεί. Αντίθετα, συνειδητοποιήστε ότι όλα όσα έχουν συμβεί σας βοήθησαν να μάθετε από τα λάθη σας και να τα διορθώσετε.

kourasmeni-mama.jpg

Δεν μπορείτε να ελέγχετε τα πάντα

Είναι στη φύση του γονιού να θέλει να έχει τα πάντα υπό τον έλεγχό του. Όμως ακόμα κι αν τα καταφέρνει στα περισσότερα, πάντα θα υπάρχουν πράγματα που θα του ξεφεύγουν. Επομένως αποδεχτείτε το γεγονός ότι τα όρια ισχύουν και για σας, δεν γίνεται να τα κάνετε όλα.

Αλλάξτε ό,τι δεν σας αρέσει

Αντί να νιώθετε ενοχές, δείτε τις αποτυχίες ως ευκαιρία για αλλαγές. Καταγράψτε τι σας ενοχλεί, σας κουράζει, σας εξουθενώνει, σας εκνευρίζει… Μοιράστε αρμοδιότητες και αφιερώστε λίγο χρόνο για εσάς, αν αυτό έχετε ανάγκη.

Δεν αρκεί να νιώθετε ότι αποτυγχάνετε ως γονιός για να περιμένετε να φύγει αυτό το αίσθημα ενοχής ή ντροπής από μόνο του. Συχνά, χρειάζεται να κάνετε αλλαγές που θα έχουν θετικό αντίκτυπο.

Με πληροφορίες από το sleepingshouldbeeasy.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved