Τι είναι το baby blues; Το παθαίνουν όλες οι γυναίκες μετά τον τοκετό;

Το baby blues, είναι  το αίσθημα δυσφορίας και δυσπραγίας που αρχίζει να νιώθει μια γυναίκα μετά τον τοκετό.

Τι είναι το baby blues; Το παθαίνουν όλες οι γυναίκες μετά τον τοκετό;

Το βιώνουν περίπου 8 στις 10 γυναίκες και οφείλεται στις ορμονικές αλλαγές τις οποίες δέχεται ο οργανισμός τον πρώτο καιρό μετά τη γέννα. Συνήθως κρατάει γύρω στις δύο με τρεις εβδομάδες από τη γέννηση του παιδιού.

Και ενώ οι περισσότερες γυναίκες περιμένουν να διανύσουν μία «ροζ» περίοδο με τον ερχομό του παιδιού τους, τα πράγματα δεν γίνονται ακριβώς έτσι όπως τα περίμεναν. Το αποτέλεσμα; Ευσυγκινισία που φέρνει κλάματα χωρίς λόγο, εκνευρισμό που φέρνει ξεσπάσματα. Η νέα μανούλα είναι αγχωμένη για το πώς θα τα βγάλει πέρα με το παιδί και νιώθει αρκετά χαμένη. Ομως δεν υπάρχει λόγος να αγχωθείτε. Είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό και περνάει μόνο του.

Δεν είναι επιλόχειος κατάθλιψη αν και σε κάποια σημεία μοιάζουν, όμως είναι αναγκαίο αν περάσει αρκετός καιρός που μια λεχώνα αισθάνεται έτσι, να μιλήσει σε κάποιον ειδικό. Το baby blue μπορεί να εξελιχθεί σε επιλόχειο κατάθλιψη αν η νέα μητέρα είναι γεμάτη αρνητικά συναισθήματα, δεν θέλει να δει το μωρό της, δεν θέλει να το θηλάσει, δεν θέλει ούτε καν να το ξέρει.

Συνήθως ξεπερνιέται με τη φροντίδα της οικογένειας και των αγαπημένων προσώπων, αλλά κι όταν η ίδια η γυναίκα αρχίσει να οργανώνεται και μπαίνει σε ένα πρόγραμμα, σε συνδυασμό βέβαια με τις ορμόνες που και αυτές επανέρχονται σιγά σιγά στα φυσιολογικά τους επίπεδα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved