Σάντυ Κουτσοσταμάτη: «Συνεχίζω να θηλάζω την δύο ετών κόρη μου!», αποκλειστικά στο Mothersblog.gr

Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη μας συστήθηκε τηλεοπτικά πριν από μερικά χρόνια ως ψυχολόγος. Ύστερα ήρθε η κόρη της Ιωαννίτα και η ίδια αποφάσισε να αφοσιωθεί στην ανατροφή της, αφήνοντας για λίγο στην άκρη την καριέρα της. Δύο χρόνια μετά, η όμορφη ψυχολόγος, μιλώντας αποκλειστικά στο mothersblog.gr αποκαλύπτει την καθημερινότητά της με την οικογένειά της, περιγράφει όλα όσα συνέβησαν με το περιστατικό σε εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης όπου της ζητήθηκε να σταματήσει να θηλάζει δημόσια, δίνει συμβουλές προς όλες τις μαμάδες που θέλουν να ταΐζουν δημόσια το παιδί τους με μητρικό γάλα και δηλώνει έτοιμη να αποκτήσει πολλά παιδιά στο μέλλον!

Σάντυ Κουτσοσταμάτη: «Συνεχίζω να θηλάζω την δύο ετών κόρη μου!», αποκλειστικά στο Mothersblog.gr

Έχετε ένα κοριτσάκι, την Ιωαννίτα που σήμερα είναι δύο χρονών. Πόσο έχει αλλάξει η ζωή σας με τον ερχομό της;

Δεν έχει μείνει και κάτι το ίδιο για μένα. Πραγματικά τα πάντα είναι διαφορετικά. Οι ρυθμοί μου είναι διαφορετικοί, το πόσο δουλεύω, το πότε δουλεύω, το πόσο ελεύθερο χρόνο έχω... Γενικώς, έχει φέρει τεράστια αλλαγή όπως σε όλες τις μαμάδες αλλά και επειδή είμαι άνθρωπος συγκεντρωτικός και μ' αρέσει να αφοσιώνομαι σε αυτό που κάνω, είχα πέσει στην αρχή με τα μούτρα αλλά σιγά σιγά βρίσκω και πάλι τους ρυθμούς μου.

Θέλατε να γίνετε μητέρα ή σας προέκυψε;

Θέλαμε πολύ με τον σύζυγό μου απλά μας προέκυψε λίγο νωρίτερα από ό,τι υπολογίζαμε».
Συνεχίζετε να θηλάζετε την δύο χρονών κόρη σας;
Συνεχίζω. Πλέον τη θηλάζω πρωί και βράδυ και τώρα σιγά σιγά έχω αρχίσει να σκέφτομαι να το σταματήσω. Με τη λογική ότι εγώ έχω αρχίσει να κουράζομαι. Είναι αυτό που πάντα λέω. Ότι ο θηλασμός πρέπει να συμβαίνει όταν το απολαμβάνει η μητέρα. Όταν μπορεί να το κάνει και μπορεί να αντέξει αυτή τη δέσμευση. Για μένα όλο αυτό το διάστημα ήταν μία εκπληκτική εμπειρία, αλλά τώρα σκέφτομαι ότι είμαι έτοιμη να περάσω στο επόμενο στάδιο.

Πώς καταφέρνετε να εργάζεστε και να είστε τακτική και στα γεύματα θηλασμού της μικρής σας;

Η δουλειά μου, ευτυχώς, δεν έχει συγκεκριμένο ωράριο οπότε προγραμματίζω τα ραντεβού μου ώστε να ανταποκριθώ στις ανάγκες της κόρης μου. Θέλω να αντεπεξέρχομαι πρώτα στα δικά της "θέλω" και μετά στο δικό μου πρόγραμμα.

Τον περασμένο Μάρτιο σας συνέβη ένα δυσάρεστο περιστατικό όταν άντρας ασφαλείας εμπορικού κέντρου στη Θεσσαλονίκη, σας απαγόρευσε να θηλάσετε δημόσια την κόρη σας. Εσείς διοργανώσατε ταυτόχρονο δημόσιο θηλασμό μαζί με άλλες μαμάδες στον ίδιο χώρο. Πιστεύετε ότι υπήρξε αποτέλεσμα μετά από αυτή την κίνηση;

Αυτό ήταν πραγματικά ο στόχος, η επιθυμία και η ελπίδα μου είναι ότι κατάφερα να επηρεάσω έστω και έναν-δύο ανθρώπους για να μη συμβαίνουν τέτοιου είδους περιστατικά. Δεν μπορώ να απαντήσω αντικειμενικά. Σίγουρα όμως στο συγκεκριμένο εμπορικό κέντρο βλέπω πλέον πολλές γυναίκες που μου κάνουν νοήματα συμπαράστασης. Υπάρχει όμως ακόμα προκατάληψη στο συγκεκριμένο θέμα στη χώρα μας. Όσο όμως γίνονται τέτοιες κινήσεις και τα παιδιά βλέπουν τέτοιες εικόνες θηλασμού, τόσο το καλύτερο είναι.

Σκοπεύετε να δραστηριοποιηθείτε περαιτέρω προκειμένου να καταφέρετε η εικόνα μιας γυναίκας που θηλάζει δημόσια το παιδί της να μην αποτελεί ταμπού;

Όχι, αυτό ήταν κάτι πολύ τυχαίο. Εγώ θεωρώ ότι πρέπει να κάνουμε πράξεις αυτά που πιστεύουμε και οτιδήποτε και να μου συνέβαινε, πάλι θα αντιδρούσα. Δεν είμαι ειδική στο θηλασμό. Αν ήμουν ειδικός, θα μπορούσα να πω κάποια πράγματα. Όμως δεν είμαι μαία για να δώσω συμβουλές και δεν σκοπεύω να κάνω κάτι τέτοιο.

Υπήρξατε ψυχολόγος για την παιδική ομάδα ποδοσφαίρου του ΠΑΟΚ. Πώς είναι να μιλάς στην ψυχή των παιδιών;

Επειδή μιλάς με τα λόγια ενός παιδιού, μπαίνεις στον δικό του κόσμο. Είναι οι συζητήσεις που απολαμβάνω περισσότερο. Ένα παιδί έχει τρομερή αγνότητα και είναι εύκολο να παρέμβεις στην ψυχή του για να κάνεις κάτι θεραπευτικά. Μπορεί να χρειαστεί να μιλήσω μόνο με τους γονείς και να καταφέρω μία μεγάλη αλλαγή. Γίνεται πιο εύκολα και πιο γρήγορα και φυσικά είναι πολύ σημαντικό. Τα πρώτα χρόνια είναι πολύ κρίσιμα άλλωστε.

Υπήρξατε επίσης ψυχολόγος και σε κέντρο εκπαίδευσης μεθόδων τοκετού και θηλασμού. Ποιο ήταν το πιο περίεργο ή «βαρύ» περιστατικό που έχετε αντιμετωπίσει;

Έκανα ομάδες και μιλούσα σε εγκυμονούσες. Μιλούσαμε για θέματα που αφορούσαν στην ψυχική τους κατάσταση πριν την γέννα αλλά και μετά ενώ αναφερόμασταν και στα πρώτα βήματα μαζί με το παιδί. Ήταν κατά κύριο λόγο πρόληψη της επιλόχειας κατάθλιψης. Όσο για τα περιστατικά που είχα συναντήσει, είχα αντιμετωπίσει γυναίκα που να μη θέλει να δει το παιδί της, να έχει όλα τα συμπτώματα της κατάθλιψης, να μην θέλει να βγει από το σπίτι και παράλληλα να νιώθει πολλά αντιφατικά συναισθήματα και ενοχές που δεν μπορούσε να χειριστεί.

Στην Ελλάδα οι νέες μαμάδες επιμένουν στον θηλασμό ή προτιμούν το έτοιμο γάλα για λόγους ευκολίας;

Δεν ξέρω αν είναι ευκολία το να μη θηλάζεις. Για μένα ήταν ευκολία να θηλάζω. Είχα πάρα πολύ γάλα και ήταν τρελά ανακουφιστικό αλλά νομίζω ότι οι περισσότερες μαμάδες για πρακτικούς λόγους επειδή είναι αναγκασμένες να γυρίσουν στη δουλειά ή γιατί πολλοί γιατροί τις προωθούν να σταματήσουν τον θηλασμό επειδή το παιδί δεν παίρνει βάρος, σταματούν τον θηλασμό. Ξέρω πάρα πολλές γυναίκες που μου λένε ότι έπρεπε να σταματήσουν στον 6ο μήνα μετά τη γέννα. Είναι μία παράλογη άποψη αυτό που έχει καθιερωθεί εδώ στην Ελλάδα, ότι δηλαδή το μητρικό γάλα είναι λιγότερο θρεπτικό από το γάλα του εμπορίου. Μου κάνει τρομερή εντύπωση.

Τι θα συμβουλεύατε μία νέα μαμά που φοβάται να θηλάσει σε δημόσιο χώρο;

Να κάνει αυτό που τη διευκολύνει περισσότερο και να ξέρει ότι κάνει το σωστό άρα να προσπαθήσει να μην επηρεαστεί από οποιοδήποτε βλέμμα ή κριτική. Προτεραιότητα έχει η ανάγκη του παιδιού και η δική της.

Σκέφτεστε να αποκτήσετε κι άλλο παιδί;

Το σκέφτομαι, ναι. Σκεφτόμουν να στείλω την Ιωαννίτα πρώτα παιδικό σταθμό και να κάνω μετά το δεύτερο. Αυτό είναι το πλάνο αν και δεν τα προγραμματίζεις αυτά τα πράγματα. Θέλω και πάνω από δύο παιδιά εγώ.

Έχετε γράψει και παιδικό παραμύθι με αφορμή τον ερχομό της κόρης σας...

Ναι, είναι το παραμύθι με τίτλο "Το μυστικό της μαγικής πυγολαμπίδας" από τις εκδόσεις Λιβάνη. Αυτό το παραμύθι προσπαθεί να μεταδώσει σε όποιον το διαβάσει τα εργαλεία για να μπορέσει να κατακτήσει τη θετική σκέψη, την αυτοπεποίθηση και την αισιοδοξία, αξίες οι οποίες είναι οι πιο κρίσιμες στη ζωή του κάθε ανθρώπου για να είναι ευτυχισμένος. Το έγραψα στην εγκυμοσύνη μου και το έχω αφιερώσει στη μικρή και τον άντρα μου.

Με λίγα λόγια, η κόρη σας είναι για εσάς...

Αχ, είναι... Δεν μπορώ να πω με λίγα λόγια. Είναι ο κόσμος μου, τα πάντα μου, τη βλέπω και βλέπω την καρδιά μου μέσα της. Τρέμω στην ιδέα ότι μπορεί να πάθει κάτι, όλα περιστρέφονται γύρω της. Είμαστε ένα σπίτι παιδοκεντρικό.

Ποια συμβουλή σας θα θέλατε να τη συντροφεύει για πάντα στη ζωή της;

Θέλω να πιστεύει στον εαυτό της και να επιλέγει συνειδητά την ευτυχία της.

Και μία ευχή...

Η ευχή μου είναι να έχει πάντα υγεία, να έχει θετική σκέψη και τότε θα προσελκύει όλα τα θετικά πράγματα στη ζωή της...

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved