Νομίζετε ότι είναι πολύ μικρό για να μάθει τι σημαίνει πειθαρχία;

Όταν το μόλις ενός ετών παιδάκι σας αρχίζει να ουρλιάζει ή να πετάει με μανία το φαγητό του κάτω είναι μάλλον δύσκολο να πιστέψετε ότι μπορείτε να κάνετε κάτι για την κακή του συμπεριφορά. Νιώθετε ότι είναι ακόμα πολύ μικρό για να μάθει τι σημαίνει πειθαρχία; Μάλλον έχετε λάθος.

Νομίζετε ότι είναι πολύ μικρό για να μάθει τι σημαίνει πειθαρχία;

Μπορεί οι τακτικές σας να το βάζετε τιμωρία να μη του λένε όντως τίποτα επειδή είναι πράγματι ακόμα πολύ μικρό για να καταλάβει την έννοιά της, όμως δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς για πειθαρχία. Είναι μάλιστα μία πολύ καλή στιγμή για να του μάθετε τι είναι σωστό και τι λάθος. «Οι γονείς πιστεύουν πως η πειθαρχία έχει να κάνει μόνο με την τιμωρία, όμως το μυστικό είναι να του μάθετε διάφορα πράγματα» λέει η παιδοψυχολόγος Deborah Roth Ledley η οποία πιστεύει πως το κλειδί για όλα είναι ένα παιδί να μαθαίνει από μικρό κάποια όρια. Η ίδια προτείνει και τέσσερις τρόπους για να μάθετε το παιδί σας να πειθαρχεί όταν είναι μόλις ενός χρονών...

1 Προσπαθήστε να το αποπροσανατολίσετε

Πολεμήστε μέσα σας την οργή σας κατά την οποία θα θέλετε να του φωνάξετε για όσα κάνει γιατί ο τόνος της φωνής σας θα εκνευρίσει και εκείνο ή στην καλύτερη περίπτωση θα το κάνει πολύ περίεργο να δει πώς θα αντιδράσετε. Εκείνη τη στιγμή, αμέσως κάντε το να στρέψει την προσοχή του σε κάτι άλλο. Για παράδειγμα, αν προσπαθεί να σκαρφαλώσει στο μπράτσο ενός καναπέ, κατεβάστε το από εκεί και βάλτε το στο πάτωμα και αρχίστε αμέσως να του διαβάζετε παραμύθια ή παίξτε μαζί του με ένα αγαπημένο του παιχνίδι. Αποπροσανατολίζοντάς το, όχι μόνο δίνει τέλος στην ανάρμοστη συμπεριφορά του αλλά το μαθαίνει κιόλας σε βάθος χρόνου ότι μερικά πράγματα, όπως το σκαρφάλωμα είναι εκτός δικών σας ορίων.

2 Να είστε επίμονοι

Μπορεί να πιστεύετε ότι το να δώσετε ένα μπισκότο στο μωρό σας που κλαίει λίγο πριν το δείπνο του είναι κάτι αθώο που δεν πρόκειται να επαναληφθεί, όμως με αυτόν τον τρόπο του δίνετε ανταλλάγματα για να σταματήσει κάτι που σας ενοχλεί, όπως είναι το κλάμα. Την επόμενη φορά θα ξανακλάψει και τότε θα πρέπει να του δώσετε κάτι άλλο εκτός από μπισκότο, πολύ πιο σημαντικό, καθώς θα σας το ζητήσει. Θα πρέπει λοιπόν να είστε επίμονες στη συμπεριφορά σας και να επιμένετε στα όχι και τα μη που του έχετε θέσει.

3 Να έχετε θετική διάθεση

Αν λέτε συνεχώς όχι στο παιδί σας και είστε μονίμως αρνητικοί, μπορεί να αρχίσει να σας αγνοεί ή ακόμα χειρότερα μπορεί να αρχίσει να χρησιμοποιεί και εκείνο το όχι για να μην κάνει κάτι. Έτσι, θα πρέπει να είστε πιο θετικοί και να φυλάτε πολλά 'όχι' κυρίως σε θέματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλειά του. Για παράδειγμα, όταν το βλέπετε ότι πάει να ανοίξει την πόρτα της ηλεκτρικής κουζίνας, πείτε με σταθερή και δυνατή φωνή 'όχι', όμως όταν κάνει κάτι λιγότερο σοβαρό, απλά πείτε του 'δεν θέλω να το κάνεις αυτό' ώστε να μην ακούει συνεχώς τη λέξη «όχι».

4 Δείξτε του πώς να συμπεριφέρεται σωστά

Τα παιδιά που είναι περίπου ενός χρονών, συνήθως βλέπουν αυτά που κάνετε παρά ακούνε αυτά που τους λέτε. Γι' αυτό, αν θέλετε να κάνει κάτι σωστό σε ό,τι αφορά τη συμπεριφορά του, δείξτε του εσείς τον τρόπο. Για παράδειγμα, πείτε του «Ας αγκαλιάσουμε τη Μαρία που ήρθε να μας δει» ώστε να καταλάβει ότι όταν έρχεται κόσμος στο σπίτι πρέπει να είναι ευγενικό και φιλόξενο.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved