Όταν κοίταξα κατάματα την παχυσαρκία, έδιωξα το βάρος από πάνω μου

Όταν κοίταξα κατάματα την παχυσαρκία, έδιωξα το βάρος από πάνω μου

Ποτέ δεν ένιωθα πως είχα πρόβλημα με το βάρος μου. Πάντα ήμουν η πιο… γεμάτη της παρέας, όμως δεν έδινα και μεγάλη σημασία.

 Όταν κοίταξα κατάματα την παχυσαρκία, έδιωξα το βάρος από πάνω μου

Όσο έβρισκα να φορέσω ρούχα που μου ταίριαζαν, όσο είχα φίλες και «φίλο», όσο περνούσα καλά κι ένιωθα υγιής, δεν αντιλαμβανόμουν για ποιους λόγους θα έπρεπε να φροντίσω ειδικά το βάρος μου. Λίγο μετά την εφηβεία όμως, ο γυναικολόγος μου διέγνωσε πολυκυστικές ωοθήκες και την ίδια περίοδο ο δείκτης της ζυγαριάς μου άρχισε να παίρνει… την ανηφόρα.

Περίπου μία δεκαετία αργότερα, γνώριζα πως ήμουν πλέον όχι υπέρβαρη, αλλά παχύσαρκη και πως το γεγονός είχε αντίκτυπο στην καθημερινότητά μου. Το επιπλέον βάρος μου με δυσκόλευε σχεδόν στα πάντα και κυρίως στον ψυχολογικό τομέα: Ένιωθα πολλές φορές παρείσακτη, διότι δεν μπορούσα να ακολουθήσω την παρέα σε ό,τι έκανε. Επιχειρούσα, κατά καιρούς, να αντιμετωπίσω το ζήτημα μόνη μου, με αυστηρές δίαιτες και στερήσεις που όχι μόνο δεν έφερναν το αποτέλεσμα που ήθελα, αλλά συνήθως, κατέληγαν να με φορτώνουν με μερικά έξτρα κιλά ακόμα… Όταν λίγο μετά τα 30 μου αποφασίσαμε με τον σύντροφό μου πως θέλουμε να γίνουμε γονείς, επισκέφθηκα τον γυναικολόγο μου για να βεβαιωθώ πως «όλα είναι καλά». Όταν μού μίλησε για τις πολυκυστικές ωοθήκες μου και τον καθοριστικό ρόλο που παίζει το βάρος μου στην γενικότερη κατάσταση της υγείας μου και ειδικά στο ζήτημα της γονιμότητάς μου, κατάλαβα πως είναι η ώρα να αντικρίσω την κατάσταση υπό άλλο πρίσμα: Όχι του τι με «βολεύει», αλλά του τι οφείλω να κάνω για τον εαυτό μου και για το σώμα μου. Όχι μόνη μου, αλλά με τη βοήθεια των ανθρώπων που γνωρίζουν καλά πώς να με βοηθήσουν να κάνω ακριβώς αυτό: Να μην το έχω βάρος, ούτε σωματικά, ούτε ψυχολογικά.

Η παχυσαρκία είναι νόσος και αντιμετωπίζεται

Κοιτώντας τον εαυτό μου «στον καθρέφτη» και την παχυσαρκία «κατάματα», πρώτα από όλα προσπάθησα να ενημερωθώ όσο καλύτερα μπορώ. Παχύσαρκος θεωρείται κάθε άνθρωπος με Δείκτη Μάζας Σώματος μεγαλύτερο του 30 ή και του 27, σε κάποιες περιπτώσεις. Η παχυσαρκία είναι νόσος και μάλιστα οι επιστήμονες την χαρακτηρίζουν «νόσο του 21ου αιώνα», καθώς πλήττει σε μεγάλα ποσοστά τους σύγχρονους ανθρώπους. Μεγάλο ρόλο στην εμφάνισή της παίζει βεβαίως η διατροφή και η άσκηση, αλλά και παράγοντες όπως ο γενετικός, τυχόν φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνει κάποιοςκαι το στρες. Είναι χαρακτηριστικό, πως η παχυσαρκία ευθύνεται για μια σειρά από επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, όπως για παράδειγμα την εμφάνιση Διαβήτη τύπου 2, την κατάθλιψη αλλά και την υπογονιμότητα: Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το 60% έως και το 80%των γυναικών με πολυκυστικές ωοθήκες έχουν παχυσαρκία που θεωρείται ότι επιδεινώνει τις επιπλοκές τους.

paxusarkia 2

Ήμουν πλέον βέβαιη και αποφασισμένη πως η παχυσαρκία μου θα αντιμετωπιζόταν «εδώ και τώρα», οπότε άρχισα να ενημερώνομαι για το πώς μπορεί να γίνει αυτό, σωστά, αποτελεσματικά και επιστημονικά. Για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, συνήθως, υπάρχουν τρεις τρόποι – και, βεβαίως, συνδυασμοί αυτών: Με την αλλαγή του τρόπου ζωής, με φαρμακευτική αγωγή και με βαριατρική χειρουργική επέμβαση. Με τη συμβουλή ειδικών στους οποίους απευθύνθηκα, επέλεξα τον συνδυασμό υγιεινής διατροφής και άσκησης με τη φαρμακευτική αγωγή, ως τον καταλληλότερο για τη δική μου περίπτωση. Στην ουσία, επρόκειτο για αλλαγή στον τρόπο ζωής μου μέχρι τότε, καθώς, η άσκηση περιοριζόταν σε μια βόλτα στα… μαγαζιά, ενώ η «υγιεινή διατροφή», όποτε επιχείρησα να την ακολουθήσω από μόνη μου, κατέληγε σε… κραιπάλες που θεωρούσα πως με βοηθούσαν να διαχειριστώ ψυχολογικά την αποτυχία.

Ένας νέος τρόπος ζωής, ο νέος μου εαυτός

Ένας νέος τρόπος διατροφής, η άσκηση και ουσιαστικά ένας νέος τρόπος ζωής έγινε η νέα μου καθημερινότητα για να αντιμετωπίσω την παχυσαρκία. Ξεκίνησα με ορμή, διότι γνώριζα πολύ καλά πως σε αυτόν τον «αγώνα» δεν ήμουν μόνη μου. Οι κατάλληλοι ειδικοί, επαγγελματίες υγείας, ήταν δίπλα μου για να με στηρίξουν, να μου δώσουν εναλλακτικές, να με βγάλουν από τα αδιέξοδα που συναντούσα και να με βοηθήσουν να ξεπεράσω όλα τα εμπόδια στον δρόμο μου. Ακολουθώντας το τρίπτυχο διατροφικό πλάνο, σωματική δραστηριότητα και αλλαγήσυμπεριφοράς, γνώριζα πως θα έχω αποτελέσματα που θα βελτιώσουν πρώτα την υγεία μου και μετά την εικόνα μου.

paxusarkia 3

Ωστόσο, γνώριζα επίσης, ότι για την περίπτωσή μου αυτό δεν ήταν αρκετό.Πάντοτε με τη συμβουλή του γιατρού μου, αποφασίσαμε πως η χορήγηση φαρμακοθεραπείας ήταν η ασφαλέστερη επιλογή, καθώς με βοήθησε όχι μόνο να διατηρήσω τη συμμόρφωσή μου, αλλά και να μειώσω τους κινδύνους για την υγεία μου εξαιτίας της παχυσαρκίας, ακόμα πιο αποτελεσματικά. Με την κατάλληλη αγωγή και με τις συγκεκριμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής μου, ένιωθα αυτοπεποίθηση, ένιωθα αποφασιστικότητα, μα πάνω από όλα, ένιωθα ασφάλεια, πως αυτό που ξεκινάω να κάνω είναι μια καινούρια σελίδα για την ίδια μου τη ζωή.

Σήμερα, λίγα χρόνια μετά από εκείνη την απόφαση να αντιμετωπίσω την παχυσαρκία μου και να μην το έχω βάρος στη ζωή μου, η κατάσταση έχει αλλάξει θεαματικά: Μπορεί να φοράω το Large, όμως ο σωματότυπός μου είναι φυσιολογικός. Η άσκηση είναι μέρος της καθημερινότητάς μου, ενώ γνωρίζω πολύ καλά πώς πρέπει να τρέφομαι – εγώ και η οικογένειά μου. Διότι, αντιμετωπίζοντας την παχυσαρκία μου, αντιμετώπισα και τα ζητήματα υπογονιμότητας που σχετίζονταν και με τις πολυκυστικές ωοθήκες μου και σήμερα είμαι μαμά. Είμαι μία μαμά που γνωρίζει καλά πως για να μην το έχεις βάρος, πρέπει να απευθυνθείς στους ειδικούς, εκείνους που γνωρίζουν πώς να σε στηρίξουν, πώς να σου δώσουν ό,τι χρειάζεσαι για να αντιμετωπίσεις την παχυσαρκία όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται.

11.90 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Djeco Επιτραπέζιο Λοττο αντικείμενα σπιτιού
20.00 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Lottie Κούκλα βινυλίου 'Νεράιδα του Δάσους' 18εκ.
21.90 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Ντύσιμο κούκλας σετ μπαλαρίνα
10.40 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Krooom 3D Παζλ Τσίρκο
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Εγκυμοσύνη: Οι πέντε πιο διαδεδομένοι μύθοι και γιατί δεν ισχύουν

Εγκυμοσύνη: Οι πέντε πιο διαδεδομένοι μύθοι και γιατί δεν ισχύουν

Εάν είστε έγκυος σίγουρα θα του έχετε ακούσει ή διαβάσει.
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Πώς θα ενημερώσουν οι γονείς τα παιδιά για τη σεξουαλική κακοποίηση;

Πώς θα ενημερώσουν οι γονείς τα παιδιά για τη σεξουαλική κακοποίηση;

Πώς θα ενημερώσουμε και πώς θα προφυλάξουμε τα παιδιά μας από τη…
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Μανικιούρ για μαμάδες: Πώς θα κάνετε σωστό βάψιμο νυχιών στο σπίτι

Μανικιούρ για μαμάδες: Πώς θα κάνετε σωστό βάψιμο νυχιών στο σπίτι

Φτιάξτε το τέλειο μανικιούρ στο σπίτι.
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Χαμός στο σαλόνι του Σωτήρη Κοντιζά - Δείτε πώς παίζουν τα παιδιά του

Χαμός στο σαλόνι του Σωτήρη Κοντιζά - Δείτε πώς παίζουν τα παιδιά του

Δείτε πόσο έχουν μεγαλώσει η Αριάννα και ο Κέντζι!
Διάβασε τη συνέχεια
BEST OF NETWORK
Εστίαση, γυμνάσια, λύκεια: Ο «οδικός χάρτης» της κυβέρνησης - Πότε θα γίνει η άρση των περιορισμών
Πολεμική Αεροπορία: Στη «φωλιά» των Rafale Έλληνες πιλότοι - Η εκπαίδευση στα γαλλικά υπερόπλα
Έγκλημα στην Κρήτη: «Θυμάμαι μόνο αίματα στο δωμάτιο» είπε ο Νορβηγός για τη δολοφονία της 55χρονης
Κορονοϊός - Μελέτη: Πιο επικίνδυνη από το βήχα η ομιλία σε κλειστό χώρο
Κορονοϊός - «Βόμβα» Τζανάκη: Lockdown για 2 μήνες με νέα έκρηξη - Έως 60.000 τα ενεργά κρούσματα
Απαγόρευση κυκλοφορίας: Τι θα γίνει με το lockdown – Τι φοβάται ο καθηγητής Βατόπουλος
Ερντογάν: Αποκάλυψη - «βόμβα»! Αυτοί θα τον «καθαρίσουν» - Πλησιάζει το τέλος του «σουλτάνου»
Γυμνάσια - Λύκεια: Τότε θα γίνει το επόμενο βήμα - O «οδικός χάρτης» του καθηγητή Γώγου
ΗΠΑ: Δεν παραδίδει τα όπλα ο Τραμπ - Σκέφτεται να ιδρύσει νέο κόμμα
Έλλη Στάη: Έθαψα βαθιά το τραύμα μου για τη σεξουαλική παρενόχληση που δέχθηκα
Survivor: Χαμός στο συμβούλιο – Έτοιμες να πιαστούν στα χέρια οι ομάδες (video)
Σοκαριστικό βίντεο: Γυμνός άνδρας ρίχνει επιβάτη στις ράγες του μετρό και σκοτώνεται ο ίδιος
MOTHERTOOLS
novalac-logo
Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Υπολογισμός Σύλληψης & Ωορρηξίας

Εξετάσεις

Εξετάσεις

Θηλασμός

Θηλασμός

Μαιευτήριο

Μαιευτήριο

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Τα πάντα για τον Αυτισμό

©2012-2021 Mothersblog.gr - All rights reserved
Αριάδνη Ρουβά: Δείτε πόσο έχει αλλάξει η μικρή κόρη του Σάκη & της Κάτιας