Μαμάδες τα παιδιά σας, σας έχουν κλέψει το μυαλό

Μαμάδες τα παιδιά σας, σας έχουν κλέψει το μυαλό

Μαμάδες τα παιδιά σας, σας έχουν κλέψει το μυαλό

Μια γυναίκα από τη μέρα που θα γίνει μαμά, ξοδεύει τα Σάββατά της, κάνοντας ό,τι κάνει κάθε άλλο Σάββατο. Ετοιμάζει πρωινό για την οικογένειά της, τακτοποιεί το σπίτι, κανονίζει να κάνει κάτι με τα παιδιά το απόγευμα και στο τέλος της ημέρας ξαπλώνει στον καναπέ, απολαμβάνοντας ένα ποτήρι κρασί, μια μπύρα, ένα ποτό ή διαβάζοντας ένα βιβλίο, βλέποντας τηλεόραση ή απλά χαζεύοντας το κινητό της για να χαλαρώσει.

Οι επιστήμονες και οι φιλόσοφοι έχουν περάσει αρκετό καιρό να σκεφτούν τι σημαίνει η μετάβαση από τη μια μέρα στην άλλη για τις γυναίκες που γίνονται μητέρες, που μαζί με τον σύντροφό τους, πηγαίνουν από τη μια ζωή στην άλλη σε λιγότερο από ένα χρόνο. Οι φιλόσοφοι χαρακτηρίζουν τον τοκετό ως μια «μετασχηματιστική εμπειρία», υποστηρίζοντας ότι επειδή ένας γονέας κυριολεκτικά δεν μπορεί να ξέρει πώς είναι να έχεις ένα παιδί μέχρι να το αποκτήσεις, δεν μπορούν να πάρουν μια τεκμηριωμένη αποφάση σχετικά με το αν θα αποκτήσουν ένα μωρό ή όχι. Μετά την εγκυμοσύνη, τα πολλά «ίχνη» εμφανίζονται στο σώμα μιας γυναίκας και αυτό είναι που οι βιολόγοι έχουν αρχίσει να ψάχνουν για το τι είναι και τι μπορεί να σημαίνουν.

Ο εγκέφαλος της γυναίκας συρρικνώνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Γνωρίζουμε εδώ και πολύ καιρό ότι η μητρότητα αλλάζει μια γυναίκα σωστά; - αλλά οι επιστήμονες μόλις έχουν αρχίσει να χαρακτηρίζουν την μονάκριβη φύση αυτών των σωματικών και ψυχολογικών αλλαγών. Οι επιστήμονες γνωρίζανε για μερικές δεκαετίες ότι οι εγκέφαλοι των γυναικών συρρικνώνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ξέρουμε τι σκέφτεστε: Α! Τέλεια. Μια πρόσφατη μελέτη έδωσε απάντηση αν αυτό ισχύει ή όχι. Οι συρρικνωμένες περιοχές του εγκεφάλου σε αρκετές γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη, μειώθηκαν ακόμη δύο χρόνια μετά τον τοκετό, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι αλλαγές είναι για το καλό. Είναι μόνο η πρώτη μελέτη αυτού του είδους, αλλά η Liisa Galea, νευροενδοκρινολόγος στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας που δεν συμμετείχε σε αυτή τη μελέτη, δεν εκπλήσσεται. «Δεν πρέπει να είναι τόσο συγκλονιστικό το γεγονός ότι η εγκυμοσύνη, και η εμπειρία της κατοχής και της φροντίδας για ένα μωρό και έπειτα ένα παιδί, πρόκειται να αλλάξει μόνιμα τον εγκέφαλό μιας γυναίκας».

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης πού ακριβώς συμβαίνουν αυτές οι συρρικνώσεις. Πρόκειται για μια δέσμη στο μπροστινό μέρος του εγκεφάλου που πιστεύεται ότι βοηθούν τους ανθρώπους να κατανοήσουν τα μυαλά των άλλων, όπως ονομάζονται τα κομμάτια "θεωρίας του νου". «Αυτή η μείωση του μεγέθους του εγκεφάλου ακούγεται άσχημο, αλλά στην πραγματικότητα σχετίζεται με αλληλεπιδράσεις που έχουν οι μητέρες με τα παιδιά τους», λέει η Galea. οι επιστήμονες πρόσφατα άρχισαν να ξεκαθαρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει στον προμετωπιαίο φλοιό, τον μεσεγκέφαλο, τον βρεγματικό λοβό και αλλού. Η φαιά ουσία γίνεται πιο πυκνή, αυξάνεται η ενεργητικότητα σε περιοχές που συνδέονται με την εν συναίσθηση, το άγχος και την κοινωνική συμπεριφορά. Είναι εκείνες οι αλλαγές που προκαλούν την υπερ-προστατευτικότητα, την απαράμιλλη αγάπη και τη συνεχή ανησυχία. Οι ερευνητές να σημειώσουμε ότι δεν είδαν συρρίκνωση στους μπαμπάδες.

Ένας ορμονικός ανοιχτός διακόπτης

Ένας συρρικνούμενος εγκέφαλος δεν είναι το μόνο αποτέλεσμα της εγκυμοσύνης και του τοκετού. Ενώ μια έγκυος γυναίκα μπορεί να αποκτήσει «μυαλό μωρού», -να μπαίνει στο αυτοκίνητο για παράδειγμα ξεχνώντας πού πηγαίνει ή ξεχνόντας ότι κρατά στα χέρια της τα κλειδιά ή το κινητό- για το πώς αλλάζει όμως στην πραγματικότητα η ικανότητα μνήμης και σκέψης της γυναίκας κατά τη διάρκεια και μετά τον τοκετό είναι πολύ πιο ξεχωριστή. Για παράδειγμα υπάρχουν επιστήμονες όπου έχουν παρατηρήσει όταν ένας άνθρωπος γίνεται γονιός, μοιάζει με την πρώτη φορά που ερωτεύεται. Αυτό άλλωστε εξηγείται και από τον τρόπο που οι γονείς περιγράφουν αυτό που νιώθουν για το μωρό τους. Σύμφωνα με τον Feldman, τα δίκτυα ντοπαμίνης είναι εκείνα που κινητοποιούν τη μητέρα να δίνει προτεραιότητα στο μωρό. «Δείξαμε ότι κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών μίας σχέσης συμβαίνουν παρόμοιες αλλαγές στους δύο συντρόφους».

Φυσικά, η μητρότητα δεν τελειώνει αφότου το μωρό γίνει ενός.

Ακόμη και όταν τα παιδιά μεγαλώσουν, οι μαμάδες ποτέ δεν σταματούν να απασχολούν το μυαλό τους, με προβλήματα που απασχολεί το ίδιο το παιδί. Μάλιστα φαίνεται, να την απασχολούν τις περισσότερες ώρες της ημέρας προβλήματα που έχουν να κάνουν με το παιδί της.

Αυτές οι αλλαγές στο μέγεθος και τη λειτουργία του εγκεφάλου προέρχονται πιθανώς από τα τρελά επίπεδα ορμονών που διατρέχουν το σύστημα της γυναίκας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σε όλη την εγκυμοσύνη, οι στεροειδείς ορμόνες, όπως η προγεστερόνη, ανεβαίνουν υψηλότερα και υψηλότερα. Πολλές περιοχές του εγκεφάλου έχουν εξειδικευμένους υποδοχείς για στεροειδείς ορμόνες, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών που εμπλέκονται στη μνήμη και τα συναισθήματα. Αυτές οι ορμόνες μπορούν να λειτουργήσουν ως ένας μεγάλος παλιός διακόπτης ON για τη μητρική συμπεριφορά,ενεργοποιώντας το μυαλό και το καθήκον μιας μαμάς, να κρατήσει το παιδί ζωντανό. «Οι γονείς θα πρέπει να μπουν σε ένα διαφορετικό πρόγραμμα προκειμένου, να εξασφαλίσουν την επιβίωση των παιδιών τους!», λέει η Galea.

Οι ορμόνες ξεκινούν τη διαδικασία, αλλά μπορούν επίσης να υπερβούν - προκαλώντας μερικές φορές ψυχική ασθένεια. Οι ερευνητές δεν είναι ακόμα βέβαιοι γιατί η κατάθλιψη μετά τον τοκετό και οι ψυχαναγκαστικές ψυχαναγκαστικές διαταραχές κινδυνεύουν να σημειώσουν άνοδο μετά την εγκυμοσύνη, αν και μπορεί να προκληθεί από την τρελή πτώση των ορμονών μετά τον τοκετό ή το άγχος της περιστασιακής φροντίδας του μωρού.

Μία στις έξι γυναίκες υποφέρει από άγχος και κατάθλιψη μετά τον τοκετό, ή από ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές

Μία στις έξι γυναίκες υποφέρει από άγχος και κατάθλιψη μετά τον τοκετό, ή από ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές, όπως για παράδειγμα το συνεχές πλύσιμο των χεριών ή το να ελέγχουν συνέχεια αν το μωρό τους αναπνέει ή όχι.

Αυτές οι ορμονικές αλλαγές στην εγκυμοσύνη αφήνουν ίχνη ακόμη και μετά τη γέννηση του μωρού. Για παράδειγμα, μόλις μια γυναίκα έχει ολοκληρώσει την εγκυμοσύνη και τον τοκετό, τα επίπεδα των ορμονών σε όλο τον εμμηνορροϊκό κύκλο της είναι χαμηλότερα από ό, τι σε κύκλους προ-εγκυμοσύνης. Είναι μια παρατεταμένη ετικέτα στο σώμα που μπορεί να βοηθήσει ακόμη και στη μείωση των επιπέδων ορισμένων μορφών καρκίνου.

Όπως και να έχει, την επόμενη φορά που θα σκεφτείτε εκείνη τη μέρα που θα πεθάνει η μητέρα σας, θυμηθείτε: Κάποιοι από εσάς θα «πεθάνετε» επίσης. Μαζί της θα πεθάνει και το δικό σας κομμάτι που παρασιτίζει το σώμα της μητέρας σας όλα αυτά τα χρόνια. Και ναι, το άρθρο αυτό το δημιουργήσαμε για να εκτιμήσουμε ακόμη περισσότερο της μητέρες μας!


© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved