Αντιηλιακή προστασία: Η ασπίδα ασφαλείας των παιδιών μας απέναντι στον ήλιο

Ήλιος. Δίνει φως και ζωή. Είναι όμως και επικίνδυνος! Ιδιαίτερα για τα παιδιά ή τα βρέφη -με το τόσο ευαίσθητο δέρμα- ο ήλιος μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι τα αντηλιακά είναι βασικός σύμμαχος μας, δεν αρκούν όμως μόνο αυτά για να τα προστατέψουν. Ας δούμε λοιπόν, πώς θα τα περιβάλλουμε με μια «ασπίδα ασφαλείας». 

Αντιηλιακή προστασία: Η ασπίδα ασφαλείας των παιδιών μας απέναντι στον ήλιο

Μέχρι πρότινος θα είχατε σίγουρα ακούσει ότι μωρό και ήλιος δε συμβαδίζουν. Είναι, λοιπόν, τα μωρά γεννημένα για τη σκιά; Οι ειδικοί συμφωνούν ότι τα μωρά που δεν έχουν συμπληρώσει ακόμα τους έξι μήνες δε θα πρέπει να εκτίθενται καθόλου στον ήλιο, γιατί το δέρμα τους είναι πολύ ευαίσθητο. Το δέρμα του μωρού δεν έχει τόσα προστατευτικά φίλτρα όσα ενός ενηλίκου. Έτσι, είναι ευκολότερο για τις ηλιακές ακτίνες να διεισδύσουν στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος. Επίσης, ο προστατευτικός μηχανισμός ενάντια στην ηλιακή ακτινοβολία, δηλαδή το μαύρισμα, δεν αναπτύσσεται μέχρι την ηλικία των 12 μηνών. Στο μέσο, λοιπόν, μιας καλοκαιρινής μέρας ένα μωρό μπορεί να καεί από τον ήλιο σε διάστημα λιγότερο των δέκα λεπτών.

Αν και είναι προτιμότερο και πιο ασφαλές να μην εκθέτετε το μωρό σας απευθείας στον ήλιο, οι παιδίατροι επισημαίνουν ότι ο ήλιος μπορεί να βλέπει τα μωρά, με την προϋπόθεση ότι φορούν αντηλιακό. Αν και παλιότερα υπήρχαν κάποιες ενστάσεις σχετικά με τη χρήση των αντηλιακών στα μωρά, σήμερα γνωρίζουμε ότι κανένα αντηλιακό δε θέτει σε κίνδυνο το δέρμα του μωρού, ειδικά όταν πρόκειται για προϊόντα που απευθύνονται σε παιδιά. Δεν πειράζει, λοιπόν, εάν το δει και λίγο ο ήλιος, αρκεί να χρησιμοποιείτε το κατάλληλο αντηλιακό.

Σε γενικές γραμμές να θυμάστε:
-Μπορείτε να βάζετε αντηλιακό και στα μωρά κάτω των 6 μηνών.
-Χρησιμοποιήστε ένα προϊόν που απευθύνεται σε παιδιά. Εάν το μωρό σας έχει ευαίσθητο δέρμα, αναζητήστε ένα προϊόν χωρίς χημικά συστατικά ή ζητήστε τη συμβουλή δερματολόγου.
-Βάλτε λίγη ποσότητα αντηλιακού στα χέρια σας απλώνοντάς την προσεκτικά στο πρόσωπο του μωρού, μακριά από τα μάτια και το στόμα.
-Εάν πρέπει να βγείτε έξω και δεν μπορείτε να αποφύγετε τον ήλιο, φορέστε στο μωρό ένα καπέλο με πλατύ γείσο.
-Προτιμήστε το χαλαρό ντύσιμο πυκνής ύφανσης, που είναι κατάλληλο για να κρατήσει το μωρό σας δροσερό.
-Βεβαιωθείτε ότι το κεφαλάκι του μωρού σας, ο κορμός του, τα χέρια και τα πόδια του είναι προστατευμένα και καλύψτε όσο το δυνατόν καλύτερα τα εκτεθειμένα σημεία με αντηλιακό.
-Βεβαιωθείτε ότι το καρότσι που το μεταφέρετε σκιάζεται με κουκούλα ή ομπρέλα. Βεβαιωθείτε ότι το καροτσάκι έχει επαρκή προστασία από τον ήλιο και στα πλαϊνά του μέρη.
-Αν θέλετε να πάρετε το μωρό στην παραλία μαζί με την υπόλοιπη οικογένεια, προγραμματίστε να κάνετε οικογενειακώς τα θαλάσσια μπάνια σας ή νωρίς το πρωί (8.30 π.μ. με 10.30 π.μ. ή μετά τις 4.00 μ.μ.) και φροντίστε η παραμονή σας να είναι σύντομη και κάτω από ομπρέλα.

Αντηλιακά: Η τελευταία γραμμή άμυνας απέναντι στον ήλιο
Όλοι χρειάζονται αντηλιακό για την προστασία από τον ήλιο. Ακόμα και τα παιδιά που μαυρίζουν εύκολα χρειάζονται οπωσδήποτε αντηλιακό. Αν το παιδί σας έχει ανοιχτό χρώμα δέρματος ή φακίδες, διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο, γι' αυτό να είστε πιο προσεκτικοί.
Αυτό που χρειάζεται να καταλάβετε είναι ότι το αντηλιακό δεν εξασφαλίζει απόλυτη και ξεκάθαρη προστασία από τον ήλιο. Η χρήση αντηλιακών δεν πρέπει να μας ενθαρρύνει ώστε να αφήνουμε τα παιδιά περισσότερο στον ήλιο. Αντίθετα, απαιτείται η υιοθέτηση κι άλλων σωστών συνηθειών (σωστός ρουχισμός, αποφυγή του ήλιου τις ώρες της έντονης ηλιοφάνειας κλπ.).

Αδιάβροχα αντηλιακά
Ακόμα και τα αδιάβροχα αντηλιακά χάνουν την αποτελεσματικότητά τους μετά από 80 λεπτά στο νερό κι ακόμη νωρίτερα, εάν τα παιδιά τα χτυπάει το κύμα, ιδρώνουν κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού ή σκουπίζονται με την πετσέτα μετά το μπάνιο. Γι' αυτό:
-Θα πρέπει να βάζετε αντηλιακό στο παιδί κάθε δύο ώρες, εφόσον είστε ακόμα στον ήλιο.
-Θα πρέπει να ανανεώνετε την εφαρμογή μετά το μπάνιο και μετά το σκούπισμα.

Οι κανόνες της σωστής χρήσης
Ένας γενικός κανόνας λέει ότι μια τετραμελής οικογένεια πρέπει να τελειώνει 250 ml αντηλιακό σε μια μέρα, αν βάλουν όλοι από δύο φορές. Οι περισσότεροι άνθρωποι εφαρμόζουν την αντηλιακή κρέμα στο δέρμα τους σε πολύ λεπτή στρώση, μειώνοντας τη δράση του SPF περίπου στα 2/3. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, αν απλώσετε το αντηλιακό σας δύο φορές, η πρώτη στρώση θα απορροφηθεί από το δέρμα, ενώ η δεύτερη θα καθίσει επάνω στο δέρμα, εξασφαλίζοντας πολύτιμη δράση. Με τη δεύτερη στρώση θα καλύψετε επίσης τις περιοχές που πιθανότατα παραλείψατε με την πρώτη.

Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των αντηλιακών να θυμάστε:
-Το δέρμα χρειάζεται 20 λεπτά περίπου για να απορροφήσει το αντηλιακό, γι' αυτό μη βγαίνετε ποτέ από το σπίτι χωρίς να έχετε βάλει πρώτα στο παιδί αντηλιακό.
-Φροντίστε να καλύψετε σωστά όλο το σώμα του παιδιού. Μην ξεχνάτε την πλάτη, τους ώμους και τα πόδια.
-Δείξτε ιδιαίτερη προσοχή στο πρόσωπο, εκπαιδεύοντας το παιδί να κλείνει τα μάτια του, όταν του βάζετε αντηλιακό, μην παραλείποντας τα αυτιά, τη μύτη και τις άκρες των χειλιών.
-Εφαρμόστε το αντηλιακό σε δύο στρώσεις για πιο ολοκληρωμένη προστασία.
-Βάλτε αντηλιακό ξανά στο παιδί σας αφού βγει από το νερό κι αφού το σκουπίσετε. Ακόμα κι αν το παιδί σας δεν κολυμπήσει καθόλου, η επίδραση του αντηλιακού διαρκεί για δύο ώρες περίπου. Μετά, πρέπει να ξαναβάλετε.
-Βάζετε αντηλιακό κάθε μία με δύο ώρες, ιδιαίτερα αν η σύνθεσή του είναι τέτοια που αφαιρείται με ένα χαρτομάντιλο ή ξεβγάζεται εύκολα με το νερό.
-Οι πρόσθετες εφαρμογές δεν επιμηκύνουν την περίοδο προστασίας του παιδιού από τον ήλιο (π.χ. εάν το παιδί σας είναι πιθανό να καεί μετά από μια ώρα στον ήλιο, μια επιπλέον στρώση αντηλιακού μετά από τη μια ώρα δε θα του προσφέρει καμιά προστασία για την επόμενη ώρα στον ήλιο).
-Μην εμπιστεύεστε αντηλιακά που έχουν περισσέψει από προηγούμενα καλοκαίρια, καθώς τείνουν να χάνουν τη δραστικότητά τους.

Μάρκες αντηλιακών

Κάναμε μια μικρή ερεύνα αγοράς και σας συνιστούμε μερικά από τα καλύτερα αντηλιακά που κυκλοφορούν στο εμπόριο, καλύπτοντας κάθε «βαλάντιο» και απευθύνονται -ανά μάρκα- σε βρέφη και σε παιδιά:

Coppertone sunscreen baby, Υποαλλεργικό Βρεφικό Γαλάκτωμα SPF50
Coppertone Kids Pure & Simple Lotion, SPF 50

Carroten Baby Face & Body Cream SPF50+
Carroten Kids Suncare Milk SPF50

La Roche Posay Anthelios Lait Dermo-Pediatrics SPF50 αντηλιακό γαλάκτωμα για παιδιά πολύ υψηλής προστασίας.
La Roche Posay Anthelios Dermo-Pediatrics Spray SPF50 αντηλιακό σε σπρέι

Frezyderm Baby Sun Care SPF25
Frezyderm Infant Baby Sun Care Lotion Αντηλιακό Γαλάκτωμα για Νήπια και Παιδιά SPF50

Avene Lait Enfant Αντηλιακό Παιδικό Γαλάκτωμα SPF50
Avene Children High Αντηλιακό Spay Προσώπου και Σώματος για παιδιά και βρέφη SPF50

LANCASTER SUN FOR KIDS CREAM SPF50
Lancaster Sun Care Ultra Soothing Protection Delicate Skin SPF50

Ambre solaire kids Garnier Αντηλιακό παιδικό γαλάκτωμα υψηλής προστασίας SPF 50+

Ambre Solaire infant Garnier Αντηλιακό βρεφικό γαλάκτωμα υψηλής προστασίας SPF 30

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved