Πρέπει ή όχι να αφήνουμε τα παιδιά να επιλέγουν μόνα τους τα ρούχα που θα φορέσουν;

Τι μαθαίνουν τα παιδιά όταν επιλέγουν τα ρούχα τους.

Πρέπει ή όχι να αφήνουμε τα παιδιά να επιλέγουν μόνα τους τα ρούχα που θα φορέσουν;

Μπορεί να είναι κουραστικό έως και εξοντωτικό μερικές φορές να αφήνεις το παιδί σου να επιλέξει μόνο του τα ρούχα που θα φορέσει, όμως υπάρχουν και θετικές πλευρές.

Μην ξεχνάμε ότι το παιδί ήδη από την ηλικία των 5-6 ετών αρχίζει να εξερευνά, να ανακαλύπτει και να ανεξαρτοποιείται.

Αφήνοντας το λοιπόν να επιλέξει ποια ρούχα θέλει να φορέσει το βοηθά στο να αποκτήσει αυτονομία, εμπιστοσύνη στον εαυτό του αλλά και αυτοπεποίθηση. Νιώθει ότι είναι «μεγάλο» και ανεξάρτητο!

Επίσης, μαθαίνει να αναπτύσσει δεξιότητες που αφορούν στην επίλυση προβλημάτων. Μπορεί να ακούγεται περίεργο, όμως, όταν το παιδί αποφασίζει τι θα φορέσει και τι όχι, σημαίνει ότι πρέπει να σταθμίσει τις επιλογές του και να πάρει μια απόφαση. Εάν δυσκολεύετε να αποφασίσει, πρέπει να δώσουμε τρεις επιλογές και να επιλέξει μεταξύ αυτών.

Παράλληλα, το παιδί εξερευνά το προσωπικό του στυλ και ανακαλύπτει ποιο είναι, πώς θέλει να το δουν, αλλά και πώς νιώθει το ίδιο με τα συγκεκριμένα ρούχα.

Δεν παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι είναι πολύ κουραστικό πολλές φορές να περιμένεις ένα μικρό παιδί να επιλέξει τα ρούχα του, ειδικά όταν είναι αναποφάσιστο ή όταν πεισμώνει και θέλει να φορέσει την αποκριάτικη στολή (!) στο σχολείο.

Όμως, δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι η προσωπικότητα του παιδιού διαμορφώνεται εκτός των άλλων, από μικρά, καθημερινά πράγματα και η επιλογή των ρούχων από το ίδιο, είναι ένα από αυτά.

Με πληροφορίες από το motherandbaby.co.uk

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved