Παίρνουμε διαζύγιο… Τώρα πώς το λένε στα παιδιά;

Η απόφαση ενός ζευγαριού να πάρει διαζύγιο δεν είναι ποτέ μια εύκολη υπόθεση και συνήθως στοιχίζει πολύ και στις δύο πλευρές. Το να ενημερώσεις τα παιδιά όμως ότι ο μπαμπάς και η μαμά αποφάσισαν να πάρουν διαζύγιο είναι για όλους τους γονείς εξαιρετικά δύσκολο και επώδυνο έως και τρομαχτικό σε κάποιες περιπτώσεις.

Παίρνουμε διαζύγιο… Τώρα πώς το λένε στα παιδιά;

Όχι μόνο θα πρέπει να τους ανακοινώσουν τα άσχημα νέα αλλά δεν έχουν και κανένα τρόπο να προβλέψουν πως θα αντιδράσει ένα παιδί στην είδηση του χωρισμού των γονιών του. Δεν υπάρχει εύκολος τρόπος, αλλά υπάρχουν κάποια πράγματα που καλό θα είναι να τα λάβετε υπ' όψιν προκειμένου η όλη διαδικασία να γίνει όσο πιο ανώδυνα γίνεται για όλους.

• Αν όντως είσαστε σίγουροι για την απόφασή σας και είναι οριστική, μιλήστε στα παιδιά σας γι' αυτήν όσο πιο σύντομα γίνεται. Όσο το αναβάλλετε τόσο πιο δύσκολο θα γίνεται και υπάρχει κίνδυνος να κλονιστεί η εμπιστοσύνη των παιδιών προς το πρόσωπό σας αν αντιληφθούν ότι τους το κρύβατε.

• Καλό θα ήταν σε αυτήν την συζήτηση να είναι και οι δύο γονείς παρόντες. Διαφορετικά τα παιδιά μπορεί να εκλάβουν την απόφαση ως μονόπλευρη ή ότι ο απών γονέας δεν ενδιαφέρεται πια για εκείνα. Βάλτε στην άκρη τις όποιες διαφορές σας και δώστε προτεραιότητα στα παιδιά σας. Η κοινή σας στάση θα τους δείξει ακόμα πως μπορεί να μην είστε πια ζευγάρι αλλά θα είστε πάντα και οι δύο οι γονείς τους και σε ότι τα αφορά κινείστε από κοινού.

• Αν τα παιδιά σας είναι διαφορετικών ηλικιών μην τους μιλήσετε ξεχωριστά. Καλό είναι η πρώτη ανακοίνωση να γίνει με όλα τα παιδιά μπροστά. Αργότερα μπορείτε να μιλήσετε ξεχωριστά στο καθένα ανάλογα με την ηλικία του.

• Τα πολύ μικρά παιδιά σίγουρα δεν μπορούν να αντιληφθούν την έννοια διαζύγιο. Πείτε το με όσο πιο απλό τρόπο μπορείτε. Εξηγήστε τους ότι η μαμά και ο μπαμπάς δεν θα μένουν πια στο ίδιο σπίτι αλλά πάντα θα τα αγαπούν και θα είναι εκεί γι' αυτά.

• Σε καμία περίπτωση μην ξεκινήσετε καβγά μπροστά στα παιδιά για τους λόγους που οδήγησαν στο διαζύγιο. Αυτήν την ώρα πρέπει απλά να τα ενημερώσετε για την απόφασή σας και όχι να βρείτε ποιος φταίει περισσότερο.

• Κάντε τα πάντα για να μην δείξετε θυμό ή πικρία μπροστά στα παιδιά σας. Εκφράστε ελεύθερα τη στενοχώρια σας καθώς θα τους επιτρέψει να εκφράσουν και αυτά ελεύθερα την δική τους στενοχώρια.

• Καταστήστε στα παιδιά σας σαφές το ότι ο χωρισμός σας δεν έχει να κάνει σε τίποτα με αυτά. Τα παιδιά συνηθίζουν να έχουν ενοχές για το διαζύγιο των γονιών τους ακόμα κι αν δεν τις εκφράζουν ανοιχτά. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να ξεκαθαρίσετε πως η απόφασή σας δεν έχει σε τίποτα να κάνει με τα ίδια.

• Ενημερώστε τα διεξοδικά και με λεπτομέρειες για τα νέα δεδομένα της ζωής τους και τις κοινές σας αποφάσεις. Το που θα μείνουν, με ποιον γονέα, πόσο συχνά θα βλέπουν τον άλλο κλπ.

• Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να σας εκφράσουν τους προβληματισμούς, τους φόβους και τις απορίες τους. Και απαντήστε όσο πιο ειλικρινά γίνεται. Δεν χρειάζεται να μπείτε στις επώδυνες λεπτομέρειες του χωρισμού, αλλά η αλήθεια θα βοηθήσει στο να μην χάσουν την εμπιστοσύνη τους προς εσάς.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved