Πώς θα κάνω το παιδί μου να «ξεκολλήσει» από την γευστική μονομανία;

Συχνά θα έχετε ακούσει ή μπορεί ακόμη και να έχει αντιληφθεί από το ίδιο σας το παιδί ότι σας ζητά να του φτιάχνετε συγκεκριμένα φαγητά.

Πώς θα κάνω το παιδί μου να «ξεκολλήσει» από την γευστική μονομανία;

Μπορεί δηλαδή να του έχετε ετοιμάζει ένα ολόκληρο τραπέζι με λιχουδιές κι εκείνο να πέσει με τα μούτρα πάνω στα μακαρόνια ή στο κρέας ή σε κάτι που τρώει με λαχτάρα! Εν μέρει, θα σκεφτείτε είναι φυσιολογικό όμως, οι ειδικοί αυτό το ονομάζουν «γευστική μονομανία» και μπορεί μελλοντικά να επηρεάσει τον οργανισμό του σχετικά με τις βιταμίνες, το ασβέστιο, το σίδηρο και όλα τα θρεπτικές ουσίες που πρέπει να προσλαμβάνει καθημερινά. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μας πιάνει πανικός καθώς η «διατροφική μονομανία» συνήθως είναι περιοδική! Πώς θα το κάνετε να «ξεκολλήσει»;


- Αν δεν πίνει αρκετό γάλα, φροντίστε να παίρνει ασβέστιο από άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως γιαούρτι, τυρί, ρυζόγαλο.
- Αν δεν τρώει λαχανικά, μπορεί να πάρει τις απαραίτητες βιταμίνες από τα φρούτα και τους χυμούς
- Να υπάρχει ποικιλία στο τραπέζι αποφεύγοντας να σερβίρετε τα ίδια και τα ίδια.
- Σε περίπτωση που έχετε ετοιμάσει ένα φαγητό για πρώτη φορά και το παιδί είναι διστακτικό, προτείνετέ του να δοκιμάσει για να δει εάν του αρέσει. Είναι καλό να μη μάθει να απορρίπτει φαγητά χωρίς να τα δοκιμάζει πρώτα. Ας υπάρχει όμως και κάτι που είναι σίγουρο ότι αρέσει στο παιδί.
- Φροντίστε εσείς κι ο σύντροφός σας να τρώτε δείχνοντας πόσο απολαμβάνετε τις διαφορετικές γεύσεις και παροτρύνοντας το παιδί να δοκιμάσει λίγο χωρίς ποτέ να το πιέζετε να το φάει.
- Δώστε του απλό φαγητό, χωρίς πολλά καρυκεύματα.
- Μην ανακατεύετε στο φαγητό που του αρέσει τροφές που απεχθάνεται, ιδιαίτερα αν έχουν έντονη γεύση. Το καλύτερο είναι να το κάνετε κατά την ώρα του μαγειρέματος, π.χ. βάλτε ντομάτα στην τραχανόσουπα, αν το παιδί δεν τρώει ντομάτα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved