Χριστούγεννα με νεογέννητο; Να τι πρέπει να κάνετε για να τα απολαύσετε!

Οδηγός επιβίωσης για τα πρώτα σας Χριστούγεννα.

Χριστούγεννα με νεογέννητο; Να τι πρέπει να κάνετε για να τα απολαύσετε!

Περιμένατε πώς και πώς να περάσετε τις πρώτες γιορτινές ημέρες με το μωρό σας όμως τα πράγματα μπορεί και να μην είναι και τόσο απλά. Θέλετε να συνεχίσετε τις οικογενειακές παραδόσεις, να διακοσμήσετε το σπίτι, να δώσετε δώρα σε όλους και να γιορτάσετε με την οικογένεια και τους φίλους σας (παρόλο που αυτό σημαίνει απλώς περισσότερες πιθανότητες γρίπης), ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να φροντίσετε ένα νεογέννητο. Όλα αυτά και πολλά άλλα μπορούν να κάνουν δύσκολο για τους γονείς να πραγματικά τα πρώτα τους Χριστούγεννα με το μωρό, αλλά μην ανησυχείτε.

Διαβάστε παρακάτω μερικές συμβουλές για το πώς θα μπορέσετε να απολαύσετε τις ημέρες αυτές με την οικογένειά σας με λιγότερη κούραση και άγχος.

Συμφωνείστε σε ένα κοινό πλάνο με τον σύντροφό σας: Μπορεί να υπάρχουν πολλά πράγματα που θέλουν να κάνουν οι γονείς τα πρώτα Χριστούγεννα με το παιδί τους. Είναι πολύ σημαντικό να καθίσετε με τον σύντροφό σας και να μιλήσετε για το ποιοι είναι οι κοινοί στόχοι σας για την εορταστική περίοδο ώστε να μπορείτε να τους προγραμματίσετε.

Μην αγοράσετε πολλά δώρα για το μωρό σας: Είναι κατανοητό το να θέλετε να αγοράσετε πολλά δώρα για το μωρό σας αλλά κρατηθείτε! Αφενός δεν θα τα θυμάται αφετέρου θα σας φέρουν πολλά οι παππούδες, οι θείοι, φίλοι και συγγενείς.

moro xristougenna 2

Αποφύγετε την υπερέκθεση για τα νεογνά: Τα παιδιά, αλλά κυρίως τα νεογέννητα, είναι ευαίσθητα στα μικρόβια. Δεν χρειάζεται να μείνετε κλεισμένοι στο σπίτι, αλλά προσπαθήσετε να αποφύγετε τα πολυσύχναστα μέρη με πολύ κόσμο όπου κυκλοφορούν πολλές ιώσεις.

Πείτε «Όχι» όταν έτσι νιώθετε και βάλτε όρια: Είναι λογικό και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας να θέλουν να μοιραστούν με το μωρό τις ημέρες αυτές, αλλά αρνηθείτε ευγενικά προσκλήσεις ή καλέσματα αν θέλετε να περάσετε ορισμένες στιγμές μόνοι με τον σύντροφο και το παιδί σας. Βάλτε χρονικό όριο στις επισκέψεις που θα δέχεστε ή ορίστε συγκεκριμένη ημέρα. Εάν αισθάνεστε ήδη κουρασμένοι από τη φροντίδα του νεογέννητου κανονίστε να γιορτάσετε σε ένα φιλικό σπίτι ή σε ένα εστιατόριο.

Κρατήστε χρόνο για τον εαυτό σας: Μην φορτώσετε το πρόγραμμά σας με οικογενειακές ή άλλες υποχρεώσεις. Φροντίστε να έχετε τον δικό σας αποκλειστικό χρόνο για να ξεκουραστείτε και να χαλαρώσετε. Έτσι θα επαναφορτίσετε τις μπαταρίες σας και θα χαρείτε περισσότερο τις ημέρες.

Μην έχετε πολύ υψηλές προσδοκίες: Το μωρό σας μπορεί να μην διασκεδάζει καθόλου στην ιδέα να βγει φωτογραφία με τον Αη Βασίλη ή να κοιμηθεί στη διάρκεια της επίσκεψης στο χριστουγεννιάτικο χωριό. Μην απογοητεύεστε. Έτσι κι αλλιώς οι παραδόσεις θα αρχίσουν να διαμορφώνονται όσο μεγαλώνουν, οπότε προσπαθήστε να χαλαρώσετε αυτό το πρώτο έτος!

Βγάλτε πολλές φωτογραφίες: Οι φωτογραφίες των πρώτων γιορτών με το μωρό σας είναι πολύ σημαντικές και θα φυλάξουν τις αναμνήσεις σας για πάντα. Έτσι κι αλλιώς μεγαλώνουν τόσο γρήγορα. Γιατί να χάσετε αυτές τις στιγμές;

Ζητήστε βοήθεια: Η πραγματοποίηση όλων των Χριστουγεννιάτικων αγορών, οι πολλές προσκλήσεις και υποχρεώσεις κάνουν ορισμένες φορές δύσκολη τη ζωή του γονιού. Ζητήστε λοιπόν βοήθεια ακόμη και αν πρόκειται για κάτι μικρό όπως να προσέχουν το μωρό σας ενώ κάνετε ένα ντουζ!

Υπενθυμίστε τον εαυτό σας το πραγματικό νόημα των ημερών: Μην πιέστε πολύ τον εαυτό σας για να είστε συνεπής και να τα καταφέρετε όλα ειδικά αυτή την πρώτη χρονιά. Θυμηθείτε πως το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι η αγάπη και η φροντίδα που δίνετε στο μικρό σας και επικεντρωθείτε σε αυτά.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved