Πώς μπορούν οι γονείς να δημιουργήσουν συναισθηματική ασφάλεια στα παιδιά;

Τι πρέπει να κάνουν;

Πώς μπορούν οι γονείς να δημιουργήσουν συναισθηματική ασφάλεια στα παιδιά;

Η δημιουργία μιας παιδικής ηλικίας με συναισθηματικό δέσιμο, είναι η πιο σημαντική δουλειά, όταν μεγαλώνεις παιδί.

Απαιτεί τη βοήθεια πολλών ανθρώπων, όχι μόνο των γονιών. Πώς λοιπόν μπορούμε να δημιουργήσουμε μια παιδική ηλικία στην οποία το παιδί να αποκτήσει γερές συναισθηματικές βάσεις;Ο ψυχίατρος και παιδοψυχίατρος Edward M. Hallowell, στο βιβλίο του « Ευτυχισμένα παιδιά- Ευτυχισμένοι γονείς», εκδόσεις Μεταίχμιο, συστήνει τα εξής:

Αγάπη χωρίς όρια και ενότητα της οικογένειας

Δεν χρειάζεται να είστε μια τέλεια, μελιστάλαχτη οικογένεια για να δημιουργήσετε μια αίσθηση συναισθηματικής βάσης για τα παιδιά σας. Υπάρχουν και συγκρούσεις στις ενωμένες οικογένειες. Μάλιστα η παρουσία συγκρούσεων αποτελεί ενότητα. Στη σημερινή εποχή ένα από τα μεγάλα εμπόδια για την ενότητα μιας οικογένειας είναι οι ρυθμοί της ζωής. Είμαστε όλοι τόσο απασχολημένοι! Για να το πολεμήσουμε αυτό, χρειάζεται να προγραμματίζουμε χρόνο για να περάσουμε μαζί.

Φίλοι και γειτονιά

Ολοι μας γνωρίζουμε ότι οι φίλοι είναι σημαντικοί. Ο κοινωνιολόγος Ρόμπερτ Πάτναμ από το Χάρβαρντ υποστηρίζει ότι οι φίλοι μας είναι προσόν για τη ζωή, είναι κοινωνικό κεφάλαιο, όσο σημαντικά είναι τα χρήματα που έχετε στην τράπεζα. Αφήστε τα παιδιά να σας διδάξουν για τη σημασία της φιλίας. Είναι σημαντικό εμείς οι μεγάλοι να αφήνουμε τους φίλους μας να μας πλησιάζουν. Πολλοί ενήλικες εγκαταλείπουν τις φιλίες τους, όταν γίνονται γονείς. Μην κάνετε το ίδιο λάθος. Συνεχίστε τις φιλίες σας. Τους χρειάζεστε κι εσείς όπως τα παιδιά σας χρειάζονται τους δικούς τους φίλους.

Δουλειά, ευθύνη για συνεισφορά

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, ένας από τους πιο γερούς και πρακτικούς τρόπους με τους οποίους μπορεί ένας γονιός να βοηθήσει το παιδί του να νιώσει φιλόπονο και όχι κατώτερο είναι να επιμένει να κάνει το παιδί του μικροαγγαρείες.
Σε ένα παιδί πρέπει να προσδιορίσουμε ξεκάθαρα τη δουλειά, να σιγουρευτούμε ότι μπορεί να την κάνει και έπειτα να φροντίσουμε να την κάνει. Χρησιμοποιείστε τη δουλειά ως μια ρεαλιστική ευκαιρία για να αναπτύξουν τα παιδιά δεξιότητες και να χτίσουν αυτοεκτίμηση.

Δραστηριότητες- αθλήματα

Τα περισσότερα παιδιά από τη φύση τους θέλουν να ασχολούνται με τον αθλητισμό και με διάφορες άλλες δραστηριότητες ή κάποιο είδος χόμπι. Ο στόχος για το παιδί σας είναι να δεθεί με το άθλημα ή τη δραστηριότητα κι όχι απαραίτητα να αριστεύσει σε αυτό. Όποια κι αν είναι η δραστηριότητα, δείξτε στα παιδιά σας ότι δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός, για να την απολαμβάνει.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved