Είναι εύκολο να είσαι γονιός αλλά είναι δύσκολο να είσαι σωστός γονιός

Η Παγκόσμια Ημέρα Γονέων που γιορτάζεται σήμερα είναι αφιερωμένη στους γονείς ανά τον κόσμο τιμώντας τους για την ανιδιοτελή αφοσίωσή τους στα παιδιά και τη διά βίου "θυσία" τους για την παγιοποίηση της σχέσης αυτής!

Είναι εύκολο να είσαι γονιός αλλά είναι δύσκολο να είσαι σωστός γονιός

Μόνο όταν αποκτάς παιδί συνειδητοποιείς πόσο δύσκολο είναι να είσαι γονιός. Αισθάνεσαι ότι είσαι μόνος σου σε μια μικρή βάρκα στη μέση του ωκεανού!

Παλεύεις για το καλύτερο αλλά είσαι σε μια σύγχυση για το ποιο τελικά είναι αυτό. Το άγχος και οι ενοχές για το αν τελικά οι προσπάθειές σου είναι αρκετές δεν σε εγκαταλείπουν σχεδόν ποτέ.

Υπάρχουν πολλά που σου θυμίζουν ξανά και ξανά πόσο μικρή είναι πραγματικά η ...βάρκα σου: όλες οι αποφάσεις που χρειάζεται να πάρεις, όλες οι κρίσιμες στιγμές που θέλεις να πεις τα κατάλληλα λόγια, όλες εκείνες οι φορές που προσεύχεσαι να πάνε όλα καλά ενώ συνειδητοποιείς ότι δεν μπορείς να ελέγξεις τί επίδραση θα έχει το σχολείο, οι φίλοι, οι παρέες στο παιδί σου.

Όμως προσπαθείς, καθημερινά και αυτό έχει σημασία. Και όταν νοιώσεις ότι οι δυνάμεις σου σε εγκαταλείπουν, μην ντρέπεσαι να ζητήσεις βοήθεια. Ολοι μας τη χρειαζόμαστε , που και που, για να καταλάβουμε πόσο απέραντη είναι η θάλασσα.

GONEIS

Χρειαζόμαστε υπενθύμιση ότι οι εμείς οι σημερινοί γονείς έχουμε πολλές γνώσεις απ’ ότι είχαν οι γονείς μας στο παρελθόν και πολύ περισσότερη βοήθεια απ’ όση ποτέ θα χρησιμοποιήσουμε.

Όπως εύστοχα σχολιάζει ο παιδοψυχίατρος Edward M.Hallowell, «η αγάπη ενός γονιού είναι σαν το αγαπημένο λούτρινο ζωάκι που κουβαλάνε παντού μαζί τους τα παιδιά όταν είναι μικρά. Καθώς περνάνε τα χρόνια, χάνει ένα αυτί ή και ένα μάτι, τραυματίζεται πού και πού και επιδιορθώνεται με μερικά χανζαπλάστ ή κολλητική ταινία, ξεθωριάζει και χαλαρώνει, γίνεται πολύ εύκαμπτο, παρ΄ όλα αυτά όμως γίνεται όλο και πιο δυνατή η θέση που κατέχει στην καρδιά μας».

Ναι, θέλει δουλειά να είσαι σωστός γονιός.

Όμως μπορείς να γίνεις, αρκεί να αποδεχτείς και ν’ αγαπήσεις τον εαυτό σου γι΄αυτό που είναι. Μόνο τότε θα είσαι σε θέση να δώσεις απλόχερα την αγάπη στο παιδί σου, χωρίς ανταλλάγματα.

Διαβάστε επίσης

Οι απίστευτες μέθοδοι που ακολουθούν οι γονείς ανά τον κόσμο για το μεγάλωμα των παιδιών

Ο καλός γονιός είναι ο ευτυχισμένος γονιός

Παιδική ψυχολογία: Πώς μπορεί να ανταποκριθεί ο γονιός στις ανάγκες του παιδιού;

Η σημασία της «συγγνώμης» από τους γονείς στα παιδιά

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved