Πρώτη vs δεύτερης φοράς γονιός: Οι διαφορές ανάμεσά τους

Και γίνατε γονείς για πρώτη φορά. Πόση αγωνία, πόσο άγχος, πόσος ενθουσιασμός, πόση χαρά… ατελείωτη χαρά. Συναισθήματα πρωτόγνωρα, ένας καταιγισμός. Και γίνατε γονείς για δεύτερη φορά. Η χαρά ατελείωτη, ένας καταιγισμός συναισθημάτων, ενθουσιασμός, αγωνία, άγχος. Με μία διαφορά….

Πρώτη vs δεύτερης φοράς γονιός: Οι διαφορές ανάμεσά τους

Πλέον, είστε έμπειροι. Δεν είστε οι πρωτάρηδες γονείς, που τα κάνατε όλα – τις περισσότερες φορές – στην υπερβολή τους. Και άγχος έχετε και αγωνία για το νέο μωράκι σας, αλλά σε έναν βαθμό που τα ελέγχετε και δε σας ελέγχουν, δεν σας κυριεύουν, δεν σας οδηγούν! Και ο ενθουσιασμός για το νέο μέλος στην οικογένεια σας, είναι εξίσου μεγάλος με την πρώτη φορά, αλλά δεν σας παρασύρει σε υπερβολές και… άσκοπες σπατάλες!

Ας δούμε, λοιπόν, ποιες είναι οι διαφορές για έναν γονιό ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη φορά.

Φωτογραφίες

Την πρώτη φορά: Είστε με το κινητό (ή παλαιότερα με τη φωτογραφική μηχανή) στο χέρι. Βγάζετε ατελείωτες φωτογραφίες. Καρέ καρέ μέχρι και το χασμουρητό του μωρού σας
Τη δεύτερη φορά: Αφήνετε το κινητό κάτω, για να βάλετε μία μπουκιά στο στόμα. Χάνετε και κάποιο καρέ από το χασμουρητό του μωρού και δε σας πιάνει τρέλα, διότι από εμπειρία, πλέον, ξέρετε, ότι στο ξεσκαρτάρισμα πολλά καρέ θα τα κάνετε delete.

Προίκα του μωρού

Την πρώτη φορά: Είστε ο καλύτερος πελάτης των καταστημάτων με μωρουδιακά. Έχετε αγοράσει τα πάντα, αλλά και πάλι, έχετε άγχος, μήπως σας λείπει κάτι. Αν ήμασταν στην εποχή της μαμάς ή της γιαγιάς μας, η προίκα του μωρού, θα έφτιαχνε γιούκο ολόκληρο; Τον έχετε προλάβει τον γιούκο; Που έβαζαν παλιά οι νοικοκυρές, κυρίως, τις κουβέρτες τη μία πάνω στην άλλη.
Τη δεύτερη φορά: Τελικά, η προίκα του πρώτου μωρού, έπιασε τόπο και σας φαίνεται χρήσιμη στο δεύτερο παιδί. Ελάχιστα είναι αυτά που πρόκειται να αγοράσετε.

moro

Ρούχα μωρού

Την πρώτη φορά: Αγοράζετε τα φορμάκια και τα ζιπουνάκια με το… κιλό. Και στη συνέχεια, όμως, είστε large στις αγορές. Αν είναι, δε, και κοριτσάκι; Το σεταρισμα, πάει σύννεφο.
Τη δεύτερη φορά: Αν συμπίπτουν ως προς την εποχή και στο φύλο, το δεύτερο μωρό παίρνει τα ρούχα του μεγάλου αδελφού ή αδελφής. Και αν κάποιες φόρμες είναι σε ουδέτερο χρώμα, ακόμα και αντίθετου φύλου να είναι, τις χρησιμοποιείτε. Εντάξει, εννοείται ότι αγοράζετε και στο δεύτερο παιδάκι καινούργια ρούχα, αλλά όχι με μεγάλη συχνότητα. Κυρίως, αγοράζετε αργότερα, που το πρώτο ξεκινάει το σχολείο και συνήθως τα ρούχα καταστρέφονται με χρώματα, και σκισίματα.

Γιορτάζετε κάθε τι καινούργιο

Την πρώτη φορά: Είπε «αγκού»; Ας το γιορτάσουμε. Έβγαλε το πρώτο του δοντάκι; Είπε για πρώτη φορά μαμά; Μπαμπά; Μπουσούλησε; Έφαγε με το κουτάλι για πρώτη φορά; Έκανε τα πρώτα του βήματα; Για πολλούς γονείς είναι μία ευκαιρία για να το γιορτάσουν!
Τη δεύτερη φορά: Ο ενθουσιασμός για κάθε τι καινούργιο που κάνει το νέο σας μωράκι είναι μεγάλος. Είναι το καινούργιο που το μοιράζεστε μαζί. αλλά, πλέον, ξέρετε ότι είναι μέσα στη φυσιολογική ανάπτυξη του μωρού και δεν το γιορτάζετε κάθε λίγο. Όταν, όμως, το κάνετε, έχετε παρέα το μεγαλύτερο αδελφάκι του. Και ναι, αυτή είναι η μεγάλη και πιο ωραία διαφορά!

Ο ύπνος της μαμάς

Την πρώτη φορά: Στο πρώτο μωρό, η μαμά κοιμάται όταν κοιμάται και εκείνο. Και όταν μενει ξύπνια, είναι μία καλή ευκαιρία να κάνει τις δουλειές της και οποιαδήποτε άλλη εκκρεμότητα έχει.
Τη δεύτερη φορά: Όταν κοιμάται το μωρό, η μαμά ασχολείται με το μεγαλύτερο παιδί της. Είναι μία καλή ευκαιρία να περάσουν λίγο χρόνο οι δυο τους.

moro1

Πληροφορίες

Την πρώτη φορά: Σερφάρετε με τις ώρες στο διαδίκτυο διαβάζοντας τα πάντα και ψάχνοντας οτιδήποτε σας απασχολεί. Αν έχετε κάποια απορία, τη γκουκλάρετε, μπαίνετε σε chat για μαμάδες και μοιράζεστε τις ανησυχίες σας. Επίσης, αγοράζετε βιβλία για μωρά ή ρωτάτε φίλες και γνωστές, για οποιαδήποτε απορία έχετε ή σας προβληματίζει.
Τη δεύτερη φορά: Πλέον ξέρετε. Έχετε την εμπειρία. Και πλέον σερφάρετε στο διαδίκτυο ή διαβάζετε βιβλία ή ρωτάτε φίλες, για το ως είναι να μεγαλώνεις δύο παιδιά. Μία νέα εμπειρία, ιδιαίτερα συναρπαστική!

Διαβάστε επίσης

«Αγαπημένε μου, λυπάμαι για το νέο μωρό» - Το γράμμα μιας μαμάς στο μεγαλύτερο παιδί της

Δεύτερο και πρώτο παιδί: Οδηγός επιβίωσης αρμονική συμβίωση

Όσα κάνουν οι μαμάδες πριν πάνε για ύπνο

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved