Είμαι εργαζόμενη μαμά και ναι, κάτι κάνω σωστά!

Το να μπορείς να συνδυάσεις καριέρα και οικογένεια –είτε από ανάγκη, είτε από επιλογή- είναι για πολλές μαμάδες ένα μεγάλο στοίχημα.

Είμαι εργαζόμενη μαμά και ναι, κάτι κάνω σωστά!

Με καλές και κακές στιγμές. Στιγμές που πιστεύεις, πιστεύω, πιστεύουμε πως δεν κάνουμε τίποτα σωστά και πνιγόμαστε στην απογοήτευση και το άγχος της τελειότητας που όμως στην πραγματικότητα δεν υπάρχει.

Πάρε μια βαθιά ανάσα. Σίγουρα υπάρχουν πράγματα που κάνεις σωστά. Εμείς βρήκαμε αρκετά! Και το γιορτάζουμε.

1.Βάζω τα όριά μου

Είτε αφορά το να κοιμηθεί το μικρό μου στο κρεββάτι του και όχι ανάμεσά μας, είτε αφορά τον μέγιστο χρόνο που μπορώ να μείνω στο γραφείο μου χωρίς να δημιουργήσω πρόβλημα στην καθημερινότητα της οικογένειάς μου, τα όρια είναι υγεία και με προστατεύουν από την…τρέλα.

2. Καταφέρνω να φύγω από το σπίτι κάθε πρωί στην ώρα μου

Ακόμα κι όταν αυτό φαντάζει ακατόρθωτο και το παιδί ή τα παιδιά πρέπει να ετοιμαστούν για το σχολείο, εγώ για το γραφείο και έχω και crisis control γιατί δεν του αρέσουν τα ρούχα ή το κολατσιό, με κάποιο τρόπο καταφέρνω να βγω από την πόρτα του σπιτιού μου ακριβώς όταν πρέπει. Με την ψυχή στο στόμα κάποιες φορές, ναι αλλά στην ώρα μας.

3. Έχω γύρω μου ανθρώπους που με στηρίζουν

Μπορεί να είναι μέλη της ευρύτερης οικογένειας, ή φίλες ή άλλες μαμάδες. Είναι ο κύκλος της υποστήριξής μου που είναι απόλυτα απαραίτητος για την ψυχική και πνευματική μου υγεία. Και τους έχω διαλέξει στην πορεία των χρόνων πολύ προσεχτικά. Συμπάσχουν μαζί μου και είναι αυτές που θα με στηρίξουν στα καλά και τα άσχημά μου.

4. Αναγνωρίζω στον εαυτό μου και τα καλά του και τον συγχωρώ για τα λάθη του

Οκ, όλες κάνουμε λάθη. Δεν είναι άλλοθι, είναι πραγματικότητα. Δεν χρειάζεται να «χτυπάω αλύπητα» τον εαυτό μου γι’ αυτά. Τα αναγνωρίζω αλλά παράλληλα αναγνωρίζω στον εαυτό μου και τα σωστά του. Και τον αγαπάω και για τα μεν και για τα δε. Αποδέχομαι πρώτα από όλα πως δεν γίνεται να είμαι τέλεια. Κανείς δεν είναι. Κάνω όμως σίγουρα το καλύτερο που μπορώ.

5. Βρίσκω χρόνο για να χαλαρώσω κι εγώ

Είναι απαραίτητο. Δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη. Και δεν θα πρέπει να μου δημιουργεί ενοχές –που μου πήρε καιρό να το καταλάβω. Αν εγώ δεν είμαι καλά, κανείς γύρω μου δεν θα είναι γιατί αν είμαι συνέχεια στο τρέξιμο και στην …τσίτα θα έχω νεύρα και αυτά θα βγουν… Παίρνω μια βαθιά ανάσα και αφιερώνω λίγο χρόνο και σε μένα. Τον αξίζω.

6. Δεν συγκρίνω τον εαυτό μου με τους άλλους

Κάθε άνθρωπος είναι μια διαφορετική προσωπικότητα και κάθε κατάσταση ανόμοια. Και ναι, όλες έχουμε πέσει στην παγίδα της σύγκρισης…
Πώς τα καταφέρνει η άλλη και είναι και στιλάτη και βαμμένη και χαρούμενη και τα προλαβαίνει όλα και τα παιδιά της είναι πάντα στην τρίχα και διαβασμένα και χαμογελαστά; Τι λάθος κάνω εγώ; Κανένα…
Δεν πέφτω πια στην παγίδα αυτή γιατί στην πραγματικότητα δεν μπορώ να γνωρίζω την ζωή των άλλων. Δεν κρίνω από αυτό που βλέπω. Μένω συγκεντρωμένη στη δική μου ζωή και στις δικές μου ανάγκες και υποχρεώσεις.

7. Διαλέγω να είμαι ευτυχισμένη

Με τα απλά. Με αυτά που έχω. Με μια αγκαλιά, μια πλάκα, μια βόλτα πιασμένοι χέρι χέρι, ένα οικογενειακό παραδοσιακό τραπέζι με πειράγματα στα οποία μόνο εμείς γελάμε αφού αφορούν τόσο προσωπικές και όμορφες στιγμές. Γιατί η ευτυχία είναι επιλογή.

Διαβάστε επίσης

Δέκα πράγματα που βασανίζουν μία μαμά ακόμη και το βράδυ που κοιμάται
Δεκαοκτώ θετικές φράσεις που πρέπει να επαναλαμβάνουν καθημερινά οι μαμάδες

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved