Μήπως περιμένετε πολλά από το νήπιο παιδί σας;

Οι περισσότεροι γονείς πιστεύουν ότι τα νήπια παιδιά τους έχουν την ικανότητα να ελέγχουν τα συναισθήματά τους παρά το νεαρό της ηλικίας τους. 

Μήπως περιμένετε πολλά από το νήπιο παιδί σας;

Αυτό δείχνει έρευνα του οργανισμού «Zero to Three», σύμφωνα με την οποία, οι γονείς υπερεκτιμούν την ικανότητα των μικρών παιδιών για αυτοέλεγχο. Αυτό αποκαλείται και «χάσμα προσδοκιών».

Ο Matthew Melmed, εκτελεστικός διευθυντής του οργανισμού «Zero to Three» κληθείς να σχολιάσει τα ευρήματα της έρευνας είπε: «Έχοντας ο γονιός ρεαλιστικές προσδοκίες για τις ικανότητες του παιδιού του, το βοηθά να έχει μια υγιή ανάπτυξη και κυρίως μια καθημερινότητα χωρίς άγχος».

Τι προκύπτει από την έρευνα

• Το 56% των γονιών πιστεύει ότι τα παιδιά πριν την ηλικία των 3 μπορούν να αντισταθούν στην επιθυμία να κάνουν κάτι απαγορευμένο.
• Το 36% των γονιών πιστεύει ότι τα παιδιά κάτω των 2 ετών διαθέτουν αυτοέλεγχο.
• Το 43% των γονιών θεωρεί ότι τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να μοιράζονται και να περιμένουν τη σειρά τους πριν τα 2 έτη.
• Το 24% των γονιών πιστεύει ότι τα παιδιά ενός έτους ή μικρότερα έχουν την ικανότητα να ελέγξουν τα συναισθήματά τους, όπως να μην ξεσπούν όταν αισθάνονται απογοήτευση.
• Το 42% των γονιών πιστεύει ότι τα παιδιά μπορούν να ελέγξουν τα συναισθήματά τους ήδη από την ηλικία των 2 ετών!

Τι ισχύει

• Ο αυτοέλεγχος στην ουσία αναπτύσσεται ανάμεσα στα 3½ και 4 χρόνια ενώ απαιτούνται περισσότερα χρόνια έως ότου κατακτήσει αυτή την ικανότητα .
• Η ικανότητα να μοιράζεται αναπτύσσεται ανάμεσα στα 3 και 4 έτη.
• Ο συναισθηματικός έλεγχος δεν αναπτύσσεται πριν τα 3½ με 4 χρόνια.

Ο Melmed συμβουλεύει τους γονείς το εξής: «Τα πρώτα χρόνια ενός παιδιού είναι για διδασκαλία και όχι για τιμωρία. Όταν οι γονείς έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες σχετικά με τις ικανότητες του παιδιού τους, μπορούν να καθοδηγήσουν τη συμπεριφορά του με πολύ απλούς και αποτελεσματικούς τρόπους».

Πηγή:parents.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved