Τίνος μοιάζει το παιδί; – Τα χαρακτηριστικά που κληρονομούνται

«Σε ποιον μοιάζει το παιδί»; Μία κλασική απορία που δεν θα την ακούσεις μόνο από τους γονείς ή τους συγγενείς, αλλά και από γνωστούς και άγνωστους, που θα κοντοσταθούν, θα το μελετήσουν καλά και στο τέλος θα αποφανθούν.

Τίνος μοιάζει το παιδί; – Τα χαρακτηριστικά που κληρονομούνται

Αν, μάλιστα, οι γονείς έχουν καστανά μάτια, ενώ το παιδί γαλανά ή πράσινα, έρχεται αμέσως η άλλη κλασική απορία: «Ποιος από το σόι σας έχει τέτοια μάτια»;
Ας δούμε, λοιπόν, ποια είναι τα χαρακτηριστικά που κληρονομούνται και κατά πόσο παίζει ρόλο και το υπόλοιπο γενεαλογικό δέντρο, πλην των γονιών.

Μάτια

Έχεις καστανά μάτια τόσο εσύ όσο και ο σύζυγός σου. Ωστόσο, δεν είναι απόλυτα σίγουρο ότι και το παιδί σας θα κληρονομήσει το ίδιο χρώμα. Αν κάποιος από την οικογένεια (πηγαίνετε μέχρι και 7 γενεές πίσω) έχει ανοιχτόχρωμα μάτια, υπάρχουν πιθανότητες, να τα κληρονομήσει το παιδί. Μάλιστα, αν ο παππούς της μαμάς ή του μπαμπά ήταν για παράδειγμα γαλανομάτης, οι πιθανότητες αυξάνονται.

Μαλλιά

Είστε μελαχρινή και ο σύζυγος σας ξανθός. Θα επικρατήσει το σκούρο χρώμα στα μαλλιά του παιδιού; Δεν είναι απαραίτητο και δεν ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις. Βέβαια, αν η μαμά προέρχεται από μία οικογένεια μελαχρινών, οι πιθανότητες το παιδί να πάρει το δικό της χρώμα μαλλιών αυξάνονται. Επίσης, αν η μαμά είναι κοκκινομάλλα, αυξάνονται οι πιθανότητες για ένα ξανθό ή καστανόξανθο μωρό. Τέλος, αν κανείς από τους γονείς δεν έχει κόκκινα μαλλιά και το παιδί τους έχει, μην αγχωθούν, να ανατρέξουν πίσω στο γενεαλογικό δέντρο τους, καθώς ένας πρόγονος αρκεί για να «μεταφέρει» το γονίδιο στις επόμενες γενεές.

Ύψος

Το ύψος του παιδιού είναι ένα θέμα που απασχολεί πολλούς γονείς. Θα βγει ψηλό το παιδί ή όχι; Η μαμά είναι κοντή, αλλά ο μπαμπάς είναι ψηλός, υπάρχει περίπτωση να μοιάσει της μαμάς; Σε αυτή την περίπτωση, το παιδί θα είναι μετρίου αναστήματος. Αν οι δύο γονείς είναι ψηλοί, κατά κανόνα θα βγει ψηλό. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, στο θέμα του ύψους, οι κανόνες ενίοτε «σπάνε» και αυτό διότι, παίζουν – πέρα από τα γονίδια – ισχυρό ρόλο και άλλοι παράγοντες, όπως για παράδειγμα η διατροφή. Επίσης, παίζει ρόλο και η άθληση. Εξάλλου, πολλοί γονείς στέλνουν τα παιδιά σε αθλητικές δραστηριότητες, που βοηθούν στο ύψος. Σε κάθε περίπτωση, στο ύψος δεν υπάρχει κάποιος απαράβατος κανόνας.

Αν θέλετε, μπορείτε να υπολογίσετε το ύψος εδώ

Βάρος

Πολλοί γονείς, κυρίως αν έχουν θέμα με τα κιλά, ανησυχούν αν και το παιδί τους αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα με το βάρος. Σύμφωνα με τους ειδικούς, κάποιες οικογένειες έχουν τη προδιάθεση για περισσότερα κιλά και παρατηρούμε πως υπέρβαροι γονείς, έχουν και υπέρβαρα παιδιά, καθώς υπάρχει ένα γονίδιο που σχετίζεται με το βάρος και μπορεί να κληρονομηθεί. Ωστόσο, όπως τονίζουν οι επιστήμονες, το βάρος πέρα από τους γενετικούς παράγοντες, επηρεάζεται σημαντικά και από τους περιβαλλοντικούς, όπως η διατροφή. Γι’ αυτό και οι γονείς που αντιμετωπίζουν θέμα με τα κιλά, θα πρέπει από πολύ νωρίς να βάλουν το παιδί σε μία σωστή διατροφή.

Χαρακτηριστικά προσώπου

«θα πάρει τα λακκάκια μου»; «Θα έχει το σχήμα των ματιών μου» απορίες για το αν θα κληρονομήσει το παιδί κάποια από τα χαρακτηριστικά του προσώπου των γονιών, είναι πολύ συχνές. Σύμφωνα με τους ειδικούς, χαρακτηριστικά, όπως τα λακκάκια, το σχήμα του πηγουνιού, το σχήμα των ματιών, τα φρύδια, οι βλεφαρίδες, οι φακίδες θεωρούνται υπερισχύοντα και κληρονομούνται στα παιδιά, αν τα έχει ένας από τους δύο γονείς.

Πνευματικά χαρίσματα

Οι έξυπνοι γονείς, βγάζουν κι έξυπνα παιδιά; Μπορεί ένα παιδί να κληρονομήσει τα πνευματικά χαρίσματα των γονιών του; Σύμφωνα με τον καθηγητή Ψυχολογίας, Thomas Spencer: «Τα έξυπνα σπίτια βγάζουν κι έξυπνα παιδιά», καθώς υπάρχει γενετική επιρροή στην ευφυΐα. Βέβαια, σε αυτό παίζει ρόλο και το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει το παιδί. Αν οι γονείς διαβάζουν στο παιδί, συζητούν μαζί του, το πηγαίνουν θέατρο, κάνουν γενικότερα δραστηριότητες που «τρέφουν» το πνεύμα, ενισχύουν τόσο τις γνώσεις όσο και το επίπεδο εξυπνάδας του.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved