Αυτές είναι οι στιγμές που θα θυμούνται τα παιδιά για εσάς όταν μεγαλώσουν

Πόσες φορές μόνοι μας ή με τα αδέλφια μας ή με φίλους δεν έχουμε ανατρέξει στην παιδική μας ηλικία, και θυμόμαστε διάφορες ιστορίες, γεγονότα και καταστάσεις που μας σημάδεψαν είτε ευχάριστα είτε δυσάρεστα;

Αυτές είναι οι στιγμές που θα θυμούνται τα παιδιά για εσάς όταν μεγαλώσουν

Και πόσες φορές δεν έχουμε γυρίσει τον χρόνο πίσω για να θυμηθούμε στιγμές από τη σχέση μας με τους γονείς μας; Σκεφτείτε, λοιπόν, πως το ίδιο θα κάνουν και τα δικά σας παιδιά, όταν μεγαλώσουν. Είτε μόνα τους είτε με άλλους, θα «βουτάνε» στο παρελθόν, επαναφέροντας θύμησες των παιδικών τους χρόνων. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να έχετε κατά νου ότι το παρόν με τα παιδιά σας, είναι το παρελθόν τους σε λίγα χρόνια. Φροντίστε, λοιπόν, να δημιουργήσετε ωραίες αναμνήσεις. Αυτές είναι οι στιγμές που τα παιδιά θα θυμούνται σίγουρα από εσάς, όταν μεγαλώσουν:



Τις στιγμές που μοιραστήκατε

Μπορεί να μη θυμούνται λεπτομέρειες της καθημερινότητας σας, θα θυμούνται, όμως, στιγμές που ζήσατε μαζί. Θα θυμούνται τα ταξίδια που κάνατε, τις βόλτες, αστείες στιγμές που περάσατε, το γέλια που κάνατε.



mom hugging daughter




Τις φορές που τα παρατήσατε όλα για να είστε μαζί

Καταλαβαίνουμε ότι έχετε φόρτο εργασίας και μερικές φορές την παίρνετε και στο σπίτι. Αλλά να ξέρετε πως τη στιγμή, που απλά θα κλείσετε τα πάντα: λαπτοπ, κινητά, σταθερά και αφιερώσετε τον χρόνο σας σε εκείνο, θα είναι κάτι που δεν θα ξεχάσει. Γιατί θα είναι η στιγμή, που θα έχει επιβεβαιώσει ότι για εσάς είναι η μοναδική προτεραιότητα στη ζωή σας. Που είναι και το ξέρετε, αλλά το μικρό σας, μερικές φορές αμφιβάλλει.



Κάθε λέξη ενθάρρυνσης για εκείνο (αλλά και τις λέξεις κριτικής)

Το ξέρετε κι εσείς. Το «σ’ αγαπώ» δεν είναι πάντα αρκετό. Το παιδί χρειάζεται να ακούσει από εσάς λόγια ενθάρρυνσης, λόγια που θα του τονώσουν το ηθικό, που θα ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση του. Πείτε του πόσο χαρισματικό είναι, πόσο περήφανη σας κάνει, πόσο το θαυμάζετε. Δεν θα τα ξεχάσει ποτέ. Το ίδιο ισχύει και όταν το κριτικάρετε συνεχώς. Το παιδί θα θυμάται και τα λόγια σας, που θα το κάνουν να νιώθει απόρριψη, ότι δεν τα καταφέρνει. Αυτό δεν θα θέλατε να συμβεί, έτσι;



Το πώς χειρίζεστε δύσκολες καταστάσεις

Είστε πρότυπα για τα παιδιά σας. Είστε και η ασφάλεια, ο super ήρωας, που ξέρει να χειρίζεται δύσκολες καταστάσεις. Γι αυτό, όταν θα έρθουν δύσκολες στιγμές και θα βρεθείτε αντιμέτωποι σε δύσκολες καταστάσεις, φροντίστε να μη δείξετε αδυναμία μπροστά στα παιδιά. Δείξτε τους ότι τις ελέγχετε. Μην ταράξετε την αίσθηση ασφάλειας που νιώθουν. Πάρτε τα απλά αγκαλιά



Όταν διώξατε τους κακούς

Ομοίως, πολλές φορές θα χρειαστεί να διώξετε τον κακό δράκο κάτω από το κρεβάτι του. Να ελέγξετε αν υπάρχει «φάντασμα» στη ντουλάπα, να διώξετε το κακό όνειρο που θα δει και θα ξυπνήσει μέσα στη νύχτα. Η αγκαλιά σας είναι κάτι που θα θυμάται πάντα.



family dinner




Τη σχέση σας με το σύντροφό σας

Θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι η σχέση σας με το σύντροφο σας, επηρεάζει σημαντικά το παιδί και στις δικές του μετέπειτα σχέσεις. Και παίζει καθοριστικό ρόλο, στο αν θα είναι θετικό απέναντι στη δημιουργία μίας οικογένειας. Έτσι, φροντίστε με το σύντροφό σας να έχετε μία τρυφερή κι εκδηλωτική σχέση. Πάρτε αγκαλιά το σύντροφο σας, πείτε του «σ’ αγαπώ» μπροστά στο παιδί. Δεν υπάρχει για εκείνο καλύτερη εικόνα, από δύο ερωτευμένους γονείς.



Τις οικογενειακές παραδόσεις

Αλήθεια, ποιος δε θυμάται από τα παιδικά του χρόνια τις οικογενειακές στιγμές; Τα οικογενειακά τραπέζια με τους παππούδες, τους θείους και τα ξαδέλφια. Το Πάσχα, τα Χριστούγεννα. Τις Κυριακές που πηγαίναμε εκκλησία. Τις βόλτες στην Παρέλαση, κρατώντας σημαιάκι. Όταν ντυνόμαστε με τις παραδοσιακές στολές για την Παρέλαση. Τα κάλαντα που λέγαμε. Έχουμε τόσα ωραία Ήθη κι Έθιμα, που αξίζει να τα μεταδώσουμε στα παιδιά μας. Μην αφήσετε το σύγχρονο τρόπο ζωής να «ρουφήξει» την παράδοση. Εξάλλου, μέσα από τις οικογενειακές στιγμές, να είστε σίγουροι ότι δημιουργείτε θύμησες παιδικών χρόνων!


© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved