Έξι πράγματα που θα κάνουν μια εργαζόμενη μανούλα πραγματικά ευτυχισμένη

«Στις μέρες μας, φεμινισμός δεν είναι ότι οι γυναίκες μπορούν να τα κάνουν όλα. Είναι ότι οι γυναίκες ΔΕΝ χρειάζεται να τα κάνουν όλα» - Gloria Steinem, Αμερικανίδα δημοσιογράφος.

Έξι πράγματα που θα κάνουν μια εργαζόμενη μανούλα πραγματικά ευτυχισμένη

Ξεκίνησα να πιστεύω στο μύθο ότι «μπορώ να τα καταφέρω σε όλα» σε πολύ νεαρή ηλικία. Στα 20 μου έφτιαξα μία λίστα στο μυαλό μου: Μία επικερδής καριέρα, να γνωρίσω κάποιον που θα ερωτευτώ, να παντρευτώ στα 30 μου, να έχω φτάσει την καριέρα μου σε τέτοιο επίπεδο, που να μπορώ να αποκτήσω ένα παιδί, χωρίς να έχω άγχος, και να μείνω έγκυος πριν τα 35 μου. Ένα σενάριο που βγήκε αληθινό.



Με τα χρόνια, τη σοφία, και τα 4 παιδιά που απέκτησα διαδοχικά, έμαθα ότι με το να προσπαθώ να τα κάνω όλα, ειδικά την ίδια ώρα, δεν απολάμβανα τις προσπάθειες μου 100%. Το μόνο που ένιωθα ήταν το άγχος, που όλο και μεγάλωνε.

Και δυστυχώς, δεν υπάρχει ένα μαγικό χάπι που μπορείς να το πάρεις και να φέρει μία αρμονική ισορροπία ανάμεσα σε «οικογένεια – δουλειά», ώστε να τα φέρεις επιτυχώς εις πέρας, Ωστόσο, αυτά τα χρόνια διδάχτηκα πολλά και θέλω να μοιραστώ μαζί σου, ορισμένα πράγματα, που με βοήθησαν ώστε να τα καταφέρω και να απολαύσω τους ρόλους της ζωής μου ως μητέρα, σύζυγος και εργαζόμενη.



Ορίστε 6 μυστικά:



1. Ανακάλυψε τη δική σου ισορροπία.

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει η ιδανική ισορροπία ανάμεσα στη μητρότητα, την καριέρα και το γάμο. Εξαρτάται από τις δικές σου προτεραιότητες. Κρίνε και αποφάσισε τι είναι αυτό που προτιμάς. Μη λες στον εαυτό σου «Θα έπρεπε να κάνω αυτό» ή «οφείλω να κάνω αυτό». Μην ακούς κανέναν που θα σου πει τι πρέπει να κάνεις. Εσύ το γνωρίζεις καλύτερα απ’ όλους. Ξέρεις τις ανάγκες σου, τα θέλω σου.



2. Διάλεξε το «αρκετά καλά» από το «τέλεια»

Στις μέρες μας αυτό που δημιουργεί τεράστιο άγχος στις γυναίκες, είναι να είναι οι τέλειες μητέρες, οι τέλειες σύζυγοι, τέλειες στη δουλειά τους. Κάτι, που στερεί την απόλαυση και παίρνει πολύ από την ενέργεια τους. Πρέπει να σκεφτείς λοιπόν, τι είναι καλύτερο στην τελική για εσένα;



Working mother with child




3. Μην κάνεις τον εαυτό σου να μοιάζει με… «μάρτυρα»

«Έχω τόσα πολλά να κάνω», «Έχω να κάνω όλα αυτά εδώ». Μην το κάνεις αυτό. Και μόνο που το λες ή το σκέφτεσαι σε ρίχνει ψυχολογικά. Πάρε ένα διάλλειμα. Ζητήσε βοήθεια και από τους άλλους. Δεν χρειάζεται να αντιμετωπίζεις το εαυτό σου ως έναν… «μάρτυρα» που περνάει τόσα βάσανα!



4. Τράβηξε μία γραμμή ανάμεσα σε δουλειά και σπίτι

Σίγουρα δεν είναι το πιο εύκολο σήμερα να το κάνουμε, καθώς πλέον, μπόλικη δουλειά την παίρνουμε και στο σπίτι. Όμως, δεν γίνεται να αφήσεις σε δεύτερη μοίρα τα παιδιά ενώ βρίσκεσαι στο σπίτι. Τι μπορείς να κάνεις; Φτιάξε μία λίστα, με τις υποχρεώσεις που έχεις στη δουλειά και άλλη μία με εκείνες στο σπίτι με τα παιδιά και το σύζυγο. Σημείωσε ποιες είναι οι πιο σημαντικές. Αν για τη δουλειά, μπορείς να αναβάλλετις κάτι για την επόμενη μέρα, απλά το αναβάλλεις. Αν κάτι δε μπορεί να περιμένει, καλύτερα να παραμείνεις περισσότερο στο γραφείο ή να την κάνεις όταν τα παιδιά θα κοιμούνται. Μπορείς ακόμη και να "δουλέψετε" μαζί με τα παιδιά:εκείνα να διαβάσουν κι εσυ να κάνεις τη δουλειά που πήρες στο σπίτι.

.

5. Θυμήσου η σύγκριση είναι… απελπισία

Ακόμη και στις μέρες μας, υπάρχει μία σύγκριση – ενδεχομένως και μία άτυπη «διαμάχη» - ανάμεσα στην εργαζόμενη μητέρα και τη μητέρα που μένει στο σπίτι και μεγαλώνει τα παιδιά της. Μία σύγκριση που καταφέρνει να γεμίζει τύψεις κι ενοχές τη μαμά που εργάζεται. Μη μπαίνεις, λοιπόν, σε αυτήν τη «μάχη». Μη συγκρίνεις τον εαυτό σου και μη μπεις καν στη διαδικασία να υπερασπιστείς την απόφαση σου να συνεχίσεις να εργάζεσαι ενώ έγινες μανούλα. Το μόνο που θα καταφέρεις, είναι να χάσεις από την ενέργεια σου και να νιώσεις άσχημα.



6. Βρες αυτό που σε κάνει ευτυχισμένη

Και στην τελική, το κλειδί για να είναι πραγματικά ευτυχισμένη μία εργαζόμενη μητέρα, είναι να βρει εκείνο που την κάνει πραγματικά ευτυχισμένη. Η οικογένεια, τα παιδιά, ο σύζυγος σου σε κάνουν σίγουρα ευτυχισμένη. Η δουλειά σου, όμως; Για να μπορέσεις να είσαι καλά και γεμάτη, πρέπει να έχεις πάθος και για τη δουλειά σου. Να σου αρέσει πραγματικά. Να σε γεμίζει, να σε καλύπτει. Αν νιώθεις, έτσι, να είσαι σίγουρη, πως χωρίς συμβουλές από άλλους, θα ανακαλύψεις μόνη σου το μυστικό της τέλειας ισορροπίας, ανάμεσα σε αυτά που αγαπάς πραγματικά: την οικογένεια που δημιούργησες και την καριέρα που ακολούθησες!



Πηγή: www.modernmom.com


© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved