Γάμος μεταξύ ετεροδόξων ή ετεροθρήσκων: Τι προβλέπει ο νόμος

Το άρθρο 3 του Συντάγματος, ορίζει ότι η θρησκεία, που επικρατεί στην Ελλάδα είναι αυτή της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού.

Δημήτριος Ν. Αυλωνίτης
Γάμος μεταξύ ετεροδόξων ή ετεροθρήσκων: Τι προβλέπει ο νόμος

Η παράγραφος 2 του άρθρου 13 αυτού (Συντάγματος), ορίζει ότι κάθε γνωστή θρησκεία είναι ελεύθερη και τα σχετικά με τη λατρεία της τελούνται ανεμπόδιστα υπό την προστασία των νόμων.

Banner08a

Κατά το άρθρο 1371 του Αστικού Κώδικα, προκειμένου για γάμο μεταξύ ετεροδόξων ή μεταξύ ετεροθρήσκων, η ιεροτελεστία γίνεται όπως απαιτεί το δόγμα ή το θρήσκευμα του καθενός από αυτούς, που συνέρχονται σε γάμο, αν είναι αναγνωρισμένο στην Ελλάδα. Ο τύπος του γάμου έχει τηρηθεί, κατά την κρατούσα στη θεωρία άποψη, αν γίνει μία μόνο ιερολογία (που είναι ταυτόσημος με τον όρο ιεροτελεστία και σημαίνει κάθε μορφή θρησκευτικού γάμου, είτε υπάρχει ιερολογία είτε όχι), κατά το δόγμα ή το θρήσκευμα του ενός ή του άλλου από τα πρόσωπα, που παντρεύονται.
Από τις διατάξεις αυτές προκύπτει ότι προστατεύεται η ελευθερία της θρησκευτικής συνειδήσεως υπό την προϋπόθεση ότι η θρησκεία αυτή είναι αναγνωρισμένη στην Ελλάδα, δηλαδή γνωστή.

wedding day

Για να θεωρηθεί γνωστή μία θρησκεία ή ένα δόγμα, δεν απαιτείται να έχει αναγνωριστεί με σχετική πράξη της Πολιτείας ή της Εκκλησίας της Ελλάδας. Γνωστή θρησκεία είναι εκείνη που αφενός έχει δοξασίες φανερές και όχι κρυφές, δημόσια διδασκόμενες, αφετέρου λατρεία επίσης φανερή. Είναι δε αδιάφορο αν το δόγμα αυτής αποτελεί αίρεση, σε σχέση με τη θρησκεία, που επικρατεί στην Ελλάδα, ως επίσης είναι αδιάφορο αν η λατρεία δεν ασκείται σε οίκους που λειτουργούν επίσημα ή σε άλλους δημόσιους τόπους, αν οι οπαδοί του δόγματος αυτού δεν διατηρούν εκκλησιαστικές Αρχές, ή αν οι θρησκευτικοί λειτουργοί αυτών στερούνται ιεροσύνης, με την καθιερωμένη την Ορθόδοξη Εκκλησία έννοια του όρου αυτού. Η δε ύπαρξη ή μη της ιδιότητας του θρησκευτικού λειτουργού θα κριθεί από τους κανόνες της οικείας θρησκευτικής Κοινότητας.

Τέλος, οι προϋποθέσεις της ιεροτελεστίας και κάθε σχετικό με αυτήν θέμα, διέπονται από το τυπικό και τους κανόνες του δόγματος ή θρησκεύματος, σύμφωνα με το οποίο έγινε η ιεροτελεστία, εφόσον βέβαια δεν αντίκειται στη δημόσια τάξη.

Δημήτριος Ν. Αυλωνίτης
Δικηγόρος, LL.B.
κιν. 6972205516
e-mail: info@avlonitislaw.gr
http://www.avlonitislaw.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved