Τι απαντάς σε ένα παιδί που λέει "βαριέμαι"

Αν έχετε παιδιά είναι μάλλον σπάνιο να μην τα έχετε ακούσει να λένε τη φοβερή φράση: «Βαριέμαι».

Τι απαντάς σε ένα παιδί που λέει "βαριέμαι"

Στο άκουσμα αυτής της λέξης πολλοί από εμάς, ειδικά τα πρώτα χρόνια, σκεφτόμαστε με ενοχές: « Ωχ, όχι, το παιδί μου έχει βαρεθεί. Τι μπορώ να κάνω;» Κι έτσι ξεκινάμε να γεμίζουμε τον ελεύθερο χρόνο των παιδιών με δραστηριότητες, τα τρέχουμε σε διάφορα ψυχαγωγικά δρώμενα, τα αγοράζουμε εκπαιδευτικά παιχνίδια, τα πηγαίνουμε εκδρομές. Κι όμως πάλι βαριούνται και εμείς αναρωτιόμαστε γιατί.

Όμως, είναι άλλο πράγμα να περνάμε ποιοτικό χρόνο με το παιδί μας κι άλλο να προσπαθούμε να γεμίσουμε τον χρόνο τους προκειμένου να μην πλήττουν. Λες και είναι το χειρότερο πράγμα του κόσμου να βαρεθεί ένα παιδί...

Την επόμενη φορά που θα ακούσετε το παιδί σας να λέει «βαριέμαι», αντί άλλων, απαντήστε του:

1.Δεν πειράζει που βαριέσαι, είναι λογικό

Υπάρχει μια λανθασμένη αντίληψη ότι η πλήξη είναι κακό πράγμα. Έχουμε προγραμματίσει έτσι τη ζωή μας που δεν υπάρχει χρόνος για να βαρεθούμε. Όμως πολλές φορές η πλήξη μπορεί να γίνει ακόμα και ...δημιουργική. Να ωθήσει το παιδί να σκεφτεί κάτι για να περάσει το χρόνο του, είτε είναι παιχνίδι ή μια ενασχόληση με κάτι άλλο.

2. Εχεις βαρεθεί; Ωραία, μπορείς να καθαρίσεις κάτι που θέλω;

Πολλοί γονείς έχουν καθιερώσει το βάζο της πλήξης. Τι είναι αυτό; Ένα βάζο γεμάτο χαρτάκια στα οποία αναγράφονται οι αγγαρείες που μπορεί να κάνει το παιδί για να ξεπεράσει την...βαρεμάρα του. Ετσι, κάθε φορά που σας λέει «βαριέμαι», του λέτε να τραβήξει ένα χαρτάκι για να δει τη δουλειά που του αντιστοιχεί εκείνη την ημέρα. Είμαστε σχεδόν βέβαιες ότι η βαρεμάρα του θα εξαφανιστεί σε λίγα λεπτά.

3. Γιατί δεν διαβάζεις κάτι;

Η ανάγνωση ενός βιβλίου είναι από τις πιο ευεργετικές δραστηριότητες του παιδιού .Όχι μόνο βελτιώνει την άνεσή του στο διάβασμα και εμπλουτίζει το λεξιλόγιό του, αλλά το βοηθάει να ανακαλύψει νέους κόσμους που ποτέ δεν θα είχε φανταστεί. Επιλέξτε, ανάλογα με την ηλικία και τον χαρακτήρα του, τα ανάλογα βιβλία, και παροτρύνετε το, να ξεκινήσει να το διαβάζει.

4. Θέλεις να βγεις για λίγο έξω;

Όταν το παιδί είναι μέσα στο σπίτι για αρκετές ώρες, είναι λογικό να βαρεθεί. Αν είναι σε ηλικία που μπορεί να βγει μόνο του στον κήπο ( αν έχετε ) ή να κάνει μια βόλτα με το ποδήλατο, πείτε του να το κάνει. Διαφορετικά, βρείτε λίγο χρόνο να πάρετε το παιδί σας και να κάνετε μια σύντομη βόλτα. Είναι βέβαιο ότι θα νοιώσει (και εσείς) καλύτερα.

5. Ας κάνουμε κάτι μαζί

Πολλές φορές το παιδί χρειάζεται λίγη καθοδήγηση. Του να το προτείνετε να κάνετε κάτι από κοινού είναι μια λύση. Αν μαγειρεύετε, ζητήστε του να σας βοηθήσει. Αν έχετε λίγο χρόνο, παίξτε ένα επιτραπέζιο.

Μην ξεχνάτε επίσης το εξής : Πολλά παιδιά επικαλούνται την πλήξη αναζητώντας στην ουσία την προσοχή μας.Μην τους τη στερείτε.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved