Οι σύγχρονοι γονείς είναι καλύτεροι από τους παλιότερους;

Το να είσαι γονιός είναι το δυσκολότερο «επάγγελμα» του κόσμου. Και το σημαντικότερο; Δεν μπορείς να το σπουδάσεις και δεν έχεις προϋπηρεσία.

Οι σύγχρονοι γονείς είναι καλύτεροι από τους παλιότερους;

Βασίζεσαι αρχικά στο ένστικτό σου, ενημερώνεσαι, διαβάζεις, συνομιλείς με άλλους γονείς και ειδικούς και πιστεύεις ό,τι κάνεις το καλύτερο δυνατό για τα παιδιά σου. Όλα αυτά μας κάνουν καλύτερους γονείς σε σχέση με τους γονείς μας;

«Μπορώ να πω χωρίς να διστάσω στιγμή, ότι είμαι πολύ καλύτερος γονιός απ΄ότι ήταν οι γονείς μου, όχι επειδή είμαι καλύτερος άνθρωπος- δεν είμαι- αλλά επειδή ,όπως οι περισσότεροι της γενιάς μου, γνωρίζω τι χρειάζονται τα παιδιά περισσότερο απ’ όσο γνώριζαν οι γονείς μου, και όπως οι περισσότεροι της γενιάς μου, αποτελεί μεγαλύτερη προτεραιότητα για μένα να είμαι γονιός, απ’ ότι για τους γονείς μου», τονίζει ο ψυχίατρος και παιδοψυχίατρος Edward M.Hallowell στο βιβλίο του «Ευτυχισμένα παιδιά, ευτυχισμένοι ενήλικες», εκδόσεις Μεταίχμιο.

Family Happiness Happy

Όπως αναφέρει, οι παλιές μέθοδοι δεν έχουν εξαφανιστεί: σκληρές τιμωρίες, διδασκαλία μέσω ταπείνωσης, το να λες στα παιδιά ότι πρέπει να τα βλέπεις αλλά να μην τα ακούς, η εκμετάλλευση. Αλλά αυτές οι τακτικές έχουν αρχίσει να εξαφανίζονται, καθώς όλο και περισσότεροι γονείς πιστεύουν ότι το να είναι γονείς είναι η πιο σημαντική δραστηριότητα της ζωής τους. Επίσης, σήμερα γνωρίζουμε περισσότερα από ποτέ. «Εχουμε μάθει τα τελευταία πενήντα χρόνια απίστευτα πολλά για τον ανθρώπινο εγκέφαλο, τις μαθησιακές δυσκολίες, την κατάθλιψη και το άγχος στα παιδιά, την παιδιατρική και νέους τρόπους εκπαίδευση. Καθώς χρησιμοποιούμε τις γνώσεις που έχουμε αποκτήσει για τις ανάγκες των παιδιών, έχουμε γίνει καλύτεροι γονείς και τα παιδιά γίνονται πιο υγιή παιδιά», τονίζει και προσθέτει:

«Ενας από τους καλύτερους τρόπους να γίνει κανείς σπουδαίος γονιός ( και ευτυχισμένος ενήλικας) είναι να αφήσει τον εαυτό του να εξετάσει σε βάθος τι σημαίνει να είσαι παιδί και να το απολαύσει όπως κάποτε, για παράδειγμα, απολάμβανε να πατάει στη λάσπη. Αν θέλετε να είστε ευτυχισμένος και πολύ καλός γονιός, γιορτάστε την παιδική ηλικία με τις μικρές της λεπτομέρειες, όχι απλά έτσι γενικά. Τα παιδιά μας δείχνουν το δρόμο προς τη χαρά. Μπορείτε να τα ακολουθήσετε», συμπληρώνει ο Edward M.Hallowell.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved