Όταν οι γονείς δεν έχουν απαντήσεις για όλα, τι πρέπει να λένε;

«Μαμά, γιατί πετούν τα πουλιά;». Αυτή είναι μια από τις πολλές ερωτήσεις που μπορεί να σας κάνει το παιδί σας και να αναζητάτε την κατάλληλη απάντηση.Εκείνο ίσως που εννοεί στην πραγματικότητα είναι «Γιατί πετούν τα πουλιά, πώς πετούν τα πουλιά, γιατί χτυπούν τα φτερά τους τα πουλιά;», άρα εσείς πρέπει να προσπαθήσετε να του δώσετε όλες αυτές τις πληροφορίες. 

Όταν οι γονείς δεν έχουν απαντήσεις για όλα, τι πρέπει να  λένε;

Δώστε του λοιπόν λίγες λίγες τις πληροφορίες, ρωτώντας το κάθε τόσο: «Αυτό εννοείς;»
Τις ερωτήσεις του παιδιού πρέπει να τις παίρνετε πάντα σοβαρά και να προσπαθείτε να δίνετε όσο το δυνατόν πιο ακριβείς και ειλικρινείς απαντήσεις. Μην το ξεφορτώνεστε με απαντήσεις, όπως « Γιατί έτσι», καθώς δεν το βοηθάτε να καταλάβει κάτι.

Πρέπει να του δίνετε πληροφορίες που εμπλουτίζουν τις γνώσεις του σε μορφή που να μπορεί να τις επεξεργαστεί. Ετσι, αν το παιδί ρωτήσει « Γιατί βρέχει;», προσπαθήστε να του εξηγήσετε όσο πιο απλά γίνεται ότι τα σύννεφα είναι γεμάτα με νερό και ότι το νερό ξαναπέφτει στη γη με το μορφή σταγόνων της βροχής.

Να απαντάτε με ειλικρίνεια

Αν δεν ξέρετε την απάντηση σε μια ερώτηση, αν είστε ειλικρινείς. Πείτε του ότι δεν ξέρετε, προσθέτοντας όμως: « Ας ψάξουμε να το βρούμε με ένα βιβλίο», ή « Ας πάμε να ρωτήσουμε τον μπαμπά», ή «Ίσως ξέρει ο αδελφός σου».

Μερικές φορές οι γονείς αποφεύγουν να δίνουν ειλικρινείς και ακριβείς απαντήσεις στα παιδιά τους, επειδή νομίζουν ότι ένα παιδί δεν είναι ικανό να αντιμετωπίσει την αλήθεια. Αυτό συμβαίνει συχνά με τις ερωτήσεις γύρω από το θάνατο και το σεξ. Πρέπει πάντα να απαντάτε στις ερωτήσεις αυτές με ειλικρίνεια και να μην αποφεύγετε την απάντηση, όσο δύσκολη και αν είναι.

Εκείνο όμως που πρέπει να θυμάστε είναι ότι συχνά το παιδί δεν καταλαβαίνει αρκετά για να συλλάβει την πολυπλοκότητα μιας πλήρους και ακριβούς απάντησης.

Εκείνο που μπορείτε να κάνετε, όταν βρίσκεστε σε τέτοια δύσκολη θέση, είναι να δώσετε στο παιδί το κομμάτι της αλήθειας που μπορεί να συλλάβει και να κατανοήσει.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved