Μαμά και παιδί: 12 κόλπα για τις πρώτες ημέρες

Το να βρίσκεσαι ξαφνικά με μια μικρή ψυχούλα στο σπίτι, χωρίς κανείς να σου εχει πει τις λεπτομέρειες... χειρισμού, είναι από μόνο του μεγάλο αγχος. Αν προσθέσουμε και τις ορμόνες μιας νέας μαμάς, που κάνουν πάρτυ, τα πράγματα γίνονται δύσκολα...

Μαμά και παιδί: 12 κόλπα για τις πρώτες ημέρες

Ας δούμε μερικά κολπάκια για τις νέες μανούλες που μπορεί να ξέχασαν να σας πουν, φεύγοντας από το μαιευτήριο.

1. Χρησιμοποιείστε αμυγδαλέλαιο για την περιοχή της πάνας του μωρού. Θα ενυδατώσετε το δερματάκι του, αλλά και θα το καθαρίσετε μετά από τις πρώτες κενώσεις του, το μηκώνιο. (Το μηκώνιο αποτελείται από υλικά, που κατάπιε το νεογνό όσο ήταν μέσα στη μήτρα και κυρίως αποτελείται από χολή και εντερικά κύτταρα).

2. Χρησιμοποιείστε σωστά τα κορμάκια τους. Το ύφασμα στους ώμους, δεν είναι έτσι για σχέδιο. Διευκολύνει να ανοίξει περισσότερο η περιοχή στο κεφαλάκι του, αν έχετε ατύχημα και έχει λερωθεί το ρουχαλάκι του.

5

3. Οταν αλλάζετε την πάνα του μωρού, βάλτε κάτω απο την παλιά, την καινούργια. Ανοιξτε την παλιά, καθαρίστε το μωρό, κλείστε στην παλιά τα μωρομάντηλα και πετάξτε την, όσο το μωρό ακουμπάει ήδη στην καινουργια καθαρή του πάντα. Εξοικονομείτε χρονο, αλλά προστατεύεστε και από επόμενο ατύχημα... ειδικά αν έχετε αγοράκι, που μπορεί τα τσίσα να φύγουν εν ριπεί οφθαλμού προς κάθε πιθανή κατεύθυνση!

5

4. Αν δεν παίρνει το μωρό σας φάρμακο, χρησιμοποιείστε την πιπίλα του νοσοκομείο. Εχον μεγάλο άνοιγμα και μπορείτε να στάξετε με μια σύριγγα το σιρόπι του νεογέννητου.

5

5. Κάντε τους να κάνουν ποδήλατο αν έχουν αέρια. Αν βασανίζονται με αέρια, και πιθανόν πονάνε, βάλτε τα ανάσκελα και κουνήστε τους τα ποδαράκια σαν να κάνουν πετάλι, θα τα ανακουφίσετε.

5

6. Κοιμήστε τα σε υπνόσακο.Θα σας γλυτώσει χρόνο και κόπο από το να ανησυχείτε αν ξεσκεπάστηκε όλο το βράδυ.

5

7. Μη κρατατε το νεογέννητο ξύπνιο για περισσότερα από μιάμιση ώρα. Μην θεωρείτε ότι κρατώντας ξύπνια μέσα στη μερα, θα κοιμηθούν νωρίτερα ή περισσότερο το βράδυ. Τα νεογέννητα έχουν τις δικές τους ανάγκες και πρέπει να κοιμουνται μετά τα 90 λεπτά.

8. Κοιμηθείτε όταν κοιμηθεί το μωρό σας. Μην ανησυχείτε, μην κάνετε δουλειές, μην νομίζετε οτι είστε ο σούπερμαν. Η σούπεργούμαν στην προκειμένη. Χρειαζεστε ξεκούραση.

9. Ταϊστε το μωράκι σας όταν ξυπνήσει, για να πάρει ενέργεια για την ώρα που θα μείνει ξύπνιο.

10. Στο μπάνιο, μπορείτε να το βάλετε μαζί με τα παιχνίδια του σε μία λεκάνη, ώστε να φτάνουν τα παιχνιδάκια και κυρίως, να μη σας γλιστρήσει το μωρό!

11. Αν προσπαθείτε να ξυπνήσετε το μωρό και δεν ξυπνάει, αλλάξτε του πάνα ή κορμάκι.

12. Μεσα στον καθημερινό πανικό, μην ξεχνατε να βγάζετε φωτογραφίες. Πολλές, σε κάθε περίσταση, σε κάθε ορόσημο του μωρού. Ο πρώτος καιρός περνάει γρήγορα. Ας έχετε όσα πιο πολλά ενθύμια μπορείτε!

9
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved