Ο γάμος μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης σε άνδρες και γυναίκες

Η κορτιζόλη είναι μια ορμόνη που απελευθερώνεται από τα επινεφρίδια, σε απόκριση στις φυσιολογικές σωματικές διεργασίες, που κυμαίνονται από το πρωινό ξύπνημα και την άσκηση, ως την αντιμετώπιση αγχωτικών καταστάσεων. Η κορτιζόλη δρα σε περιόδους στρες και αφορά τον εφοδιασμό του σώματος με ενέργεια.

Ο γάμος μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης σε άνδρες και γυναίκες

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι παντρεμένοι άνθρωποι είναι πιο υγιείς από εκείνους που είναι μόνοι τους, διαζευγμένοι ή χήροι. Μια νέα μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon, στο Πίτσμπουργκ, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Psychoneuroendocrinology παρέχει ένα βιολογικό στοιχείο που ενδεχομένως εξηγεί γιατί οι παντρεμένοι είναι πιο υγιείς.

Οι παντρεμένοι έχουν χαμηλότερα επίπεδα της βασικής ορμόνης του στρες στο αίμα τους, της κορτιζόλης. Αυτό σημαίνει ότι έχουν λιγότερο ψυχολογικό στρες.

Τα επίμονα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης έχουν διάφορες παρενέργειες στην υγεία μας, κάτι που έχει καταγραφεί σε πολλές μελέτες. Για παράδειγμα, η κορτιζόλη αυξάνει την κοιλιακή παχυσαρκία και μειώνει τις πιθανότητες εξωσωματικής γονιμοποίησης. Επίσης, μια μελέτη έχει βρει ότι η κορτιζόλη είναι ανεβασμένη στις γυναίκες που ζουν μια βίαιη σχέση.

Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα της κορτιζόλης σε δείγματα σάλιου που έλαβαν από 572 υγιείς άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 21-55 ετών. Όπως βρήκαν, όσοι από αυτούς ήταν παντρεμένοι είχαν σταθερά χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης, σε σύγκριση με όσους ήταν ανύπαντροι ή είχαν χωρίσει.Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης την ημερήσια διακύμανση της κορτιζόλης, καθώς τυπικά τα επίπεδά της αυξάνονται όταν ξυπνάμε το πρωί και στη συνέχεια μειώνονται προοδευτικά καθώς περνά η μέρα.

Η κορτιζόλη μειώνεται πιο γρήγορα το απόγευμα στους έγγαμους.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι «οι ανύπαντροι μπορεί να βιώνουν εντονότερο ψυχολογικό στρες απ’ ό,τι οι παντρεμένοι», είπαν οι ερευνητές. Και εξήγησαν ότι το χρόνιο στρες διεγείρει τα επίπεδα της κορτιζόλης η οποία, με τη σειρά της, διαταράσσει την ικανότητα του σώματος να ρυθμίζει τη φλεγμονή. Όταν η φλεγμονή είναι υπερβολική και συνεχής προκαλεί πολλά και διαφορετικά νοσήματα.

«Τα ευρήματα παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο οι στενές κοινωνικές σχέσεις επηρεάζουν την υγεία», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής της μελέτης Sheldon Cohen, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon.

Οσοι παντρεμένοι διαβάσαμε την είδηση πάντως χαμογελάσαμε και συμφωνούμε ότι όλοι εσείς οι ανύπαντροι εκεί έξω, πρέπει να χαλαρώσετε και να απολαύσετε τη ζωή χωρίς πολλές έννοιες και στρες!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved