Γιατί καθαρίζω το σπίτι ΜΟΝΟ όταν τα παιδιά είναι ξύπνια!

Οι περισσότερες από εμάς περιμένουμε τη στιγμή που τα παιδιά θα απουσιάζουν από το σπίτι ή θα κοιμούνται για να ξεκινήσουμε το καθάρισμα.

Γιατί καθαρίζω το σπίτι ΜΟΝΟ όταν τα παιδιά είναι ξύπνια!

Άλλωστε παιδιά και συγύρισμα δεν πάνε μαζί. Είναι σε όλες μας γνώριμη η σκηνή όπου μόλις έχουμε στρώσει τα ριχτάρια στον καναπέ, έχουμε τακτοποιήσει τα μαξιλάρια, έχουμε καθαρίσει το τραπέζι, και σε λιγότερο από πέντε λεπτά ( πολλά λέω), έχουν μπει οι « εισβολείς» και το σαλόνι έχει αλλάξει όψη ( μαξιλάρια κάτω, παιχνίδια παντού).

Η blogger Kate, μητέρα δυο παιδιών, δασκάλα με εξειδίκευση σε θέματα συμπεριφοράς παιδιού, το φιλοσόφησε το θέμα και συνειδητοποίησε ότι κάτι κάνουμε λάθος. Η ίδια δεν ήταν καθόλου ικανοποιημένη από το γεγονός ότι όταν τα παιδιά της απουσίαζαν ή κοιμόντουσαν εκείνη έπρεπε να κάνει δουλειές χωρίς να έχει για τον εαυτό της λίγο χρόνο να πιει με την ησυχία της έναν καφέ, να διαβάσει, να κοιμηθεί.
Έτσι, αποφάσισε ν’ αλλάξει τακτική και να κάνει τις δουλειές μόνο όταν τα παιδιά της ήταν ξύπνια ή στο σπίτι. Μάλιστα κατέληξε στα εξής συμπεράσματα τα οποία μοιραζόμαστε μαζί σας:

1. Το σπίτι δεν καθαρίζεται μόνο του
Μπορεί να σας είναι βολικό να κάνετε τις δουλειές χωρίς να έχετε άλλους στα πόδια σας, αλλά αυτό δεν βοηθάει πάντα. Καλό είναι να ζητάτε από το σύζυγό σας αλλά και από τα παιδιά να σας βοηθήσουν, αναλαμβάνοντας ο καθένας κάτι. Στην αρχή μπορεί να είναι δύσκολο, αν όμως υιοθετηθεί και γίνει συνήθεια, θα δείτε ότι μερικές φορές το καθάρισμα μπορεί να γίνει διασκεδαστικό και κυρίως δεν θα σπαταλάτε τον πολύτιμο χρόνο σας.

mother daughter cleaning

2. Ο χρόνος που κοιμούνται τα παιδιά είναι πολύτιμος και για σας
Η Kate συνήθισε, όπως άλλωστε όλες μας, να εκμεταλλεύεται το χρόνο που κοιμόντουσαν τα παιδιά για δουλειές. Όχι πια. Καθίστε και απολαύστε μία κούπα καφέ, προτείνει σε όλες τις μητέρες. Μιλήστε στο τηλέφωνο, διαβάστε, κοιτάξτε απλά τον ...τοίχο αν αυτό σας ξεκουράζει και επαναφορτίζει τις μπαταρίες σας. Εάν δεν βρείτε εσείς χρόνο για τον εαυτό σας δεν θα σας τον «χαρίσει» κανείς.

307

3. Τα παιδιά λατρεύουν να συμμετέχουν στην «πραγματική ζωή»
Τα παιδιά θέλουν να συμμετέχουν στις δραστηριότητες του σπιτιού, εφ 'όσον αυτό γίνεται με διασκεδαστικό και δίκαιο τρόπο.Τα μωρά που είναι κουρασμένα από το παιχνίδι, ίσως να θέλουν να κάτσουν κάπου και να σας παρακολουθήσουν ( υπάρχει φυσικά και το ενδεχόμενο να γκρινιάζουν συνεχώς). Δώστε στα παιδιά την ευκαιρία να κάνουν κάτι, χωρίς να έχετε στο μυαλό σας ότι δεν θα τα καταφέρουν ή θα σας καθυστερήσουν. Αν εσείς έχετε νεύρα και αρνητική διάθεση την ώρα που καθαρίζετε, να είστε σίγουρες ότι θα επηρεαστούν και τα παιδιά. Γι΄αυτό οπλιστείτε με θετική διάθεση και ξεκινήστε το καθάρισμα ως μια ομάδα που η ανταμοιβή μπορεί να είναι – πέρα από την ικανοποίηση ότι το σπίτι μοσχομυρίζει- να καθίσετε να παίξετε όλοι μαζί, να πάτε μία βόλτα, να φάτε μια λιχουδιά .

1457688809846 1411075
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved