6 πράγματα που μία έγκυος πραγματικά θέλει να ακούσει

Οι περισσότερες συμβουλές που ακούνε όσες γυναίκες περιμένουν παιδί είναι καθησυχαστικές του τύπου «όλα θα πάνε καλά» και ελάχιστα ρεαλιστικές.

6 πράγματα που μία έγκυος πραγματικά θέλει να ακούσει

Προκειμένου να μη διαταραχθεί η ψυχολογία της εγκύου, ακόμα και αλήθειες όπως «θα ξεχάσεις τι σημαίνει ύπνος», λέγονται κεκαλυμμένες και φαντάζουν με ευχή τύπου « κοιμήσου τώρα που μπορείς...».

Και επειδή οι συμβουλές περισσεύουν γιατί όλοι είναι ειδικοί, η έγκυος αναρωτιέται τι πραγματικά μπορεί να συμβεί μετά τη γέννηση του παιδιού της. Μην επιτείνετε το άγχος μιας εγκύου και προσπαθήστε, αν θέλετε να τη βοηθήσετε ή να τη στηρίξετε ψυχολογικά, να της πείτε χωρίς υπερβολές, αλήθειες που ισχύουν για όλες τις μέλλουσες μανούλες και κυρίως να ενδιαφερθείτε για το πώς νοιώθει η ίδια. Τι έχει ανάγκη να τι ρωτήσετε;

1.Πώς πραγματικά αισθάνεται
Ελάχιστοι ρωτάμε πώς νοιώθει η έγκυος. Συνήθως τη βομβαρδίζουμε με συμβουλές και δεν έχουμε σκεφτεί να τη ρωτήσουμε αν νοιώθει καλά, αν πονάει, αν έχει φόβους και φοβίες. Σε αντίθεση με την εικόνα της μόνιμα ευτυχισμένης εγκύου - συνήθως αυτή βγαίνει προς τα έξω- η εγκυμοσύνη μπορεί να είναι δυσάρεστη, προβληματική και πολλές γυναίκες να εύχονται να γεννήσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται.

2. Να μην διστάσει να ζητήσει βοήθεια μετά τη γέννα

Κάθε μαμά θέλει να είναι η καλύτερη και πολλές φορές αισθάνεται ότι μπορεί και πρέπει να τα καταφέρει μόνη της. Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα. Η κούραση, η αϋπνία και το άγχος των πρώτων μηνών συχνά εξαντλούν πολύ σύντομα τη μητέρα που νοιώθει ενοχές για την αδυναμία της να ανταπεξέλθει στην καθημερινότητα. Δεν υπάρχει λόγος να φθάσει στα όριά της για να ζητήσει βοήθεια. Το κάνει από την πρώτη στιγμή.

3. Ο θηλασμός δεν είναι πάντα εύκολος
Ναι τα οφέλη του θηλασμού είναι μοναδικά και ανεκτίμητα. Όμως δεν είναι πάντα εύκολος για όλες τις νέες μανούλες. Μην απογοητευτείτε και μην εγκαταλείπετε την προσπάθεια. Με λίγη βοήθεια μπορείτε να θηλάσετε το μωρό σας. Αν πάλι αυτό δεν είναι εφικτό, για διάφορους λόγους, δεν σας κάνει λιγότερο καλή μανούλα.

4. Η επιλόχειος κατάθλιψη δεν κάνει διακρίσεις
Όλες οι νέες μητέρες πρέπει να ξέρουν ότι μπορούν να περάσουν κατάθλιψη μετά τη γέννηση του παιδιού τους. Το σημαντικό είναι να αναγνωρίσουν τα σημάδια και να ζητήσουν το γρηγορότερο βοήθεια.

5. Το μωρό θα επηρεάσει το γάμο τους
Το μωρό είναι ευτυχία και αλλάζει τη ζωή του ζευγαριού. Από πολλές απόψεις. Γίνεται το επίκεντρο του ενδιαφέροντος και ειδικά της μητέρας. Μοιραία το πρώτο διάστημα, θέλοντας και μη, η σχέση του ζευγαριού μπαίνει σε δεύτερη μοίρα. Το ζητούμενο είναι να μην μπει στον αυτόματο η σχέση, αλλά με μικρές, τονωτικές ενέσεις να διατηρείται η «φλόγα» ζωντανή.

6. Η ισορροπία μεταξύ οικογένειας και εργασίας δεν είναι πάντα εφικτή
Ακόμα και αν είστε η προσωποποίηση της οργάνωσης, ο χρόνος ποτέ δεν είναι αρκετός για το σπίτι και την εργασία. Το τρέξιμο θα είναι συνεχές και οι ενοχές θα σας καταδιώκουν. Ηρεμήστε και συμβιβαστείτε με την ιδέα ότι δεν υπάρχει βιονική γυναίκα. Επομένως, κάνετε το καλύτερο που μπορείτε και μην ξεχνάτε να κάνετε επιμερισμό ευθυνών.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved