Παιδιά και ηλεκτρονικά μέσα: Μία έρευνα για τι πιστεύουν οι γονείς

Το κέντρο ερευνών “The Learning Habit” (TLH), πρόσφατα παρουσίασε μια μελέτη περίπτωσης σχετικά με την στάση των γονέων γύρω από το θέμα παιδί και ηλεκτρονικά μέσα (τηλεόραση, κινητό τηλέφωνο, ηλεκτρονικά παιχνίδια, ipad κτλ).

Παιδιά και ηλεκτρονικά μέσα: Μία έρευνα για τι πιστεύουν οι γονείς

Η έρευνα μας μιλά για την περίπτωση μιας μητέρας με παιδί ηλικίας νηπιαγωγείου, η οποία θεωρεί ότι έχει τον έλεγχο στη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων από το παιδί και πως το παιδί δεν κάνει κατάχρησή τους. Η ερευνήτρια σημείωσε πως στο σπίτι υπήρχαν 2 τηλεοράσεις, 2 ipads, 1 playstation, 2 κινητά τηλέφωνα. Όταν η μαμά ρωτήθηκε για το πόσες ώρες ο μικρός της ασχολείται με τα ηλεκτρονικά μέσα, εκείνη απάντησε 2 ώρες την ημέρα. Είπε, πώς δυστυχώς είναι ο μόνος τρόπος να κάνει κάποια πράγματα στο σπίτι. Αργότερα με μια σειρά ερωτήσεων για το πώς περνά μια τυπική ημέρα στο σπίτι, η μαμά και η ερευνήτρια κατέληξαν αναλυτικά στις ώρες ενασχόλησης του μικρού με τα διάφορα gadgets! Συγκεκριμένα είδαμε ότι ασχολείται 30 λεπτά με το ipad, μια ώρα βλέπει τηλεόραση, 20 λεπτά παίζει με το κινητό του μπαμπά κ.ο.κ. Τελικά η λίστα έγινε μεγάλη και το σύνολο των ωρών του παιδιού ήταν 5 ώρες και 55 λεπτά ενασχόλησης!

boy

Η μητέρα του μικρού σοκαρίστηκε και άρχισε να απολογείται...αλλά η ερευνήτρια ψύχραιμη απάντησε πως αυτός είναι ένας συνηθισμένος χρόνος... Όλο και περισσότερες έρευνες μας δείχνουν την τρομακτικά μεγάλη ενασχόληση του παιδιού με τα «παιδιά» της τεχνολογίας. Πλέον στις μέρες μας δεν νοείται σπίτι χωρίς κινητό τηλέφωνο, πόσο μάλιστα σπίτι χωρίς τηλεόραση. Η εν λόγω έρευνα στις ΗΠΑ δείχνει ότι ο μέσος όρος ενασχόλησης των παιδιών με ηλεκτρονικά μέσα είναι 6-8 ώρες ημερησίως. Όταν ρωτήθηκαν, οι γονείς των παιδιών υποστήριζαν ότι ο χρόνος είναι 90-120 λεπτά. Το παρόν εύρημα είναι απόδειξη του πόσο «απόμακρος» νιώθει ο κάθε γονέας από τις στατιστικές έρευνες και πόσο δυσκολεύεται να ταυτίσει ένα άσχημο ερευνητικό στοιχείο με το σπιτικό του.

book

Εσείς πόσο χρόνο θεωρείτε ότι περνάει το παιδί σας μπροστά στο laptop ή στην τηλεόραση; Αφού απαντήσετε, σημειώστε αναλυτικά την επόμενη μέρα τον πραγματικό χρόνο και θα δείτε κι εσείς την απόκλιση.. Δεν είναι ρεαλιστικό να απαγορεύετε στο παιδί να δει τηλεόραση ή να παίξει κάποιο παιχνίδι αλλά είναι ρεαλιστικό το να υπάρχει κάποιο όριο και κάποια ισορροπία.

Η αρνητική επίδραση των ηλεκτρονικών μέσων στη συγκέντρωση και την μαθησιακή ικανότητα του παιδιού είναι τρομακτικά μεγάλη...μην αφήνετε το παιδί σας σε αυτές τις ηλεκτρονικές «νταντάδες», περάστε χρόνο μαζί του ή πηγαίνετε το στο πάρκο της γειτονιάς. Η ιδανικότερη λύση είναι το πρόγραμμα και το χρονόμετρο...ναι! καλά ακούσατε...το χρονόμετρο θα γίνει ο σύμμαχός σας για το χρόνο που θα περνάει το παιδί μπροστά στα διάφορα ηλεκτρονικά. Από κει και πέρα επισπεύστε τη φαντασία και τη δημιουργικότητά σας...τί θα λέγατε για ένα κουκλοθέατρο ή μια εποικοδομητική κουβέντα στο μπαλκόνι; Και ναι, το γνωρίζουμε ότι το σπίτι έχει και δουλειές αλλά...η ανατροφή των παιδιών είναι και αυτή μια από τις δουλείες σας ως γονέας και μάλιστα η σημαντικότερη, έτσι δεν είναι;

Παπακυργιάκη Χρύσα
Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια
Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr
Blog: psuxis-logos.blogspot.com
Δήμητρος 6, Μαρούσι

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved