Γιατί οι ήρεμοι γονείς μεγαλώνουν ευτυχισμένα παιδιά

Το πιο απλό πράγμα που πρέπει να κάνουν οι γονείς είναι την ίδια στιγμή και το πιο δύσκολο. Ποιο είναι αυτό; Να είναι ήρεμοι και να έχουν υπομονή με τα παιδιά τους.

Γιατί οι ήρεμοι γονείς μεγαλώνουν ευτυχισμένα παιδιά

Πόσο εύκολο είναι όμως στην πράξη, να είναι ήρεμοι οι γονείς μετά από μία κουραστική μέρα και πώς να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους σε κάθε ξέσπασμα των παιδιών τους;

Χρειάζεται προσπάθεια αλλά το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει, υποστηρίζουν οι ψυχολόγοι. Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Ψυχολογίας της Ισπανίας (EOS), τα παιδιά εκείνο που θέλουν από τους γονείς τους είναι να δουλεύουν λιγότερο, να χαμογελούν περισσότερο και να εκδηλώνουν τα συναισθήματά τους. Όπως προκύπτει από την έρευνα, το 96% των παιδιών δήλωσε ότι οι γονείς πρέπει να βελτιώσουν τις συνήθειές τους, να δουλεύουν λιγότερο, να κοιμούνται περισσότερο, ενώ σχεδόν το 50% πρότεινε να περνούν περισσότερο χρόνο παίζοντας μαζί τους, να αγκαλιάζονται και να φιλιούνται. «Η σωματική και ψυχολογική κατάσταση των γονιών μεταδίδεται στα παιδιά τους. Ένας εξαντλημένος γονιός έχει λιγότερο ενθουσιασμό και λιγότερο χρόνο να παίξει, κάτι που το παιδί καταλαβαίνει κι αυτό μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για την εξέλιξη και την μόρφωσή του», σχολίασε ο Φρανθίσκο Ροδρίγκεθ, παιδοψυχολόγος του EOS.

Το μυστικό λοιπόν είναι η ηρεμία και η χαλάρωση. Ο αντίκτυπος θα είναι άμεσος στα παιδιά σας, καθώς :

-Έχουν ανάγκη να στηρίζονται πάνω σας και να σας εμπιστεύονται
Αν εσείς είστε ήρεμοι, τότε μπορείτε να ακούτε το παιδί σας, να καταλαβαίνετε τι έχει να σας πει, ποιες είναι οι ανάγκες του και πώς να το βοηθήσετε. Ετσι, το παιδί νοιώθει ασφάλεια και σιγουριά.
-Δεν θέλουν να νοιώθουν ότι τα κρίνετε και τα επικρίνετε για τα λάθη τους
Τα παιδιά μαθαίνουν κάνοντας -και -λάθη. Αν εκνευρίζεστε κάθε φορά που κάνουν κάτι λάθος, τότε, το μόνο που πετυχαίνετε είναι να τα εξαγριώνετε περισσότερο και να κλείνονται στον εαυτό τους (ανάλογα με το χαρακτήρα του παιδιού). Αν αντί για τις φωνές , αποφασίσετε να μιλήσετε μαζί τους και να τους εξηγήσετε , θα διαπιστώσετε ότι τα παιδιά είναι πολύ πιο δεκτικά απ’ ότι πιστεύετε και την επόμενη φορά η συμπεριφορά τους θα είναι διαφορετική.
-Ούτε οι δικές τους διαθέσεις είναι ίδιες καθημερινά
Όπως και εσείς, έτσι και τα παιδιά, μπορεί να έχουν μία κακή ημέρα που να επηρεάζει την ψυχολογία τους. Δεν χρειάζεται λοιπόν να αντιδράτε έντονα εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά σας για αυτή τη συμπεριφορά. Αν λοιπόν εσείς έχετε μία ψύχραιμη αντιμετώπιση τότε και τα παιδιά την επόμενη φορά θα έχουν μία πολύ πιο ήπια συμπεριφορά.
- Κανείς δεν είναι τέλειος
Πριν επικρίνετε το παιδί σας θα πρέπει να καταλάβετε γιατί το παιδί σας φέρεται με αυτόν τον τρόπο. Μήπως διεκδικεί περισσότερο χρόνο από εσάς ή μήπως όταν προσπαθεί να σας πει κάτι δεν το ακούτε; Θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι η οικογενειακή ζωή γίνεται καλύτερη όταν δεν αναζητάτε την τελειότητα γιατί απλά είναι ανέφικτη.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved